Štítky: | Kultura | Sport | Pozvánka | Hokej | extraliga | hokejové derby |

Zveme: Mechov nebo Perníkov? Blíží se východočeské derby, Sousedské slavnosti i krajské dožínky

Derby Hradec vs. Perníkov
Derby Hradec vs. Perníkov

Víkendovou pozvánku pro nadcházející volné podvečery a dny nelze začít jinak  sportovní pozvánka je totiž zcela jasná – v pátek v podvečer se v Hradci odehraje extraligové hokejové derby s Pardubicemi. Sobotní pozvánka do ulic vytáhne sousedy na další ze Sousedských slavností, která se odehraje tentokrát na Baťkově náměstí od dvou do šesti hodin odpoledne. Vezměte si židli, kávu a třeba pletení. Za další akcí můžete zamířit k hradecké Flošně a Všesportovnímu stadionu, zde se totiž od pátka do soboty konají Královéhradecké krajské dožínky. 

Derby Hradec vs. Pardubice začne v netradiční čas, bude ho přenášet ČT

Východočeské derby bude čtvrtým zápasem královéhradeckého Mountfieldu v letošní Tipsport extralize a ukáže, který ze soupeřů patří na kterou příčku. V současné chvíli je na čtvrtém postu extraligové tabulky Hradec Králové se ziskem šesti bodů. Ovšem stejným počtem celkových bodů disponují také sousední Pardubice. Ty se však nacházají na pátém místě tabulky, protože mají o jednu inkasovanou branku více než Hradec. Jinak je bodové skóre před pátečním východočeským derby velice vyrovnané.

Vstupenky na páteční rivalské utkání jsou již samozřejmě v prodeji. Jejich cena začíná na stokoruně a končí na 210 korunách. Začátek zápasu na královéhradeckém zimním stadionu je naplánován na netradiční čas 18 hodin a 20 minut.

Celé utkání totiž bude přenášet Česká televize, na programu ČT sport budou derby komentovat Tomáš Jílek a Pavel Richter a ve studiu bude zápas sledovat Robert Záruba a Martin Hosták.

Sousedé opět usednou v ulicích Hradce

Od září se do hradeckých víkendových odpolední opět vrací po malé pauze Sousedské slavnosti, jejich konání iniciují lidé ze skupiny Zaber Hradec!. Sousedské slavnosti v minulosti oživily například Malé náměstí či Šimkovy sady. „V sobotu 20. září se tak od 14 do 18 hodin promění Baťkovo náměstí v přátelský prostor určený nejen k setkání a seznámení se se svými sousedy, ale i k nejrůznějším aktivitám,“ lákají na sobotní odpoledne organizátoři Sousedských slavností

Malý bleší trh, kávový dýchánek s pozvánkou pro sousedy, pletení a šití přímo na ulici. I to bude tvořit Sousedské slavnosti.  Na organizaci Sousedských slavností se spolupodílí hradecké kulturní spolky z celého města. „Naším úkolem není organizovat nějakou formální akci, ale prostě jen zpříjemnit prostory města, kudy lidé obyčejně jen procházejí, pospíchají a minou se na ulici bez zastavení či jen pozdravení,“ říká za iniciativu Zaber Hradec! Martina Erbsová.

Další akce, které se nejen o víkendu konají v Hradci Králové najdete také v našem přehledu kultury zde

V Hradci se budou slavit dožínky, letos už po jedenácté

Prostor u koupaliště Flošna a Všesportovního stadionu v Malšovicích v Hradci Králové zaplní od pátku do soboty dožínkové trhy, regionální zemědělci a výrobci, ale i zvířata, hudebníci a divadelníci. Letošní sobotní program Královéhradeckých krajských dožínek však odstartuje slavnostní kočárový průvod, který projede centrem Hradce Králové. Více podrobností o programu dožínek najdete v sekci kultura zde

Součástí krajských dožínek bude i v letošním roce Den slovenské kultry, jeho program začne v sobotu dopoledne a hned první pozvánka zavede návštěvníky rovnou do „rozprávky“. „Většina obyvatel střední a starší generace dodnes nemá problémy s aktivní znalostí slovenštiny, avšak jinak je na tom nejmladší generace. Proto divadlo Bona Fide v rámci Dne Slovenské kultury od 12 hodin uvede dvojjazyčné česko-slovenské představení s názvem Poďte s nami do rozprávky - Pojďte s námi do pohádky, které je sestaveno z krátkých  lidových  klasických pohádek pro nejmenší děti,“ láká Julia Špalková, organizátorka.

Na Dni slovenské kultury samozřejmě nebude chybět slovenská folklórní hudba či pravé slovenské halušky z čerstvé brynzy přímo ze salaše anebo oravská slanina. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se sletí čarodějnice a bude se stavět májka

Blížící se filipojakubskou noc, která je spojená s pálením ohňů a čarodějnicemi, mohou Hradečáci prožít už o víkendu. Pálit ohně se budou ve Farářství i u Biskupského gymnázia. Folklorní odpoledne v duchu lidových tradic a stavění máje uvidíte jako každý rok na…
Čtěte více

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme