Zveme: Láskyplný víkend přinese Čokoládové slavnosti i stavění máje

Prvomájové tradice přimene program na Šrámkově statku
Prvomájové tradice přimene program na Šrámkově statku

Čarodějnické pálení ohňů i prvomájové polibky pod rozkvetlými stromy. Přesně to nás čeká od nadcházejícího víkendu, kdy se rozloučíme s dubnem a přivítáme sváteční první květen. Kromě toho se ale v Hradci Králové a jeho blízkém okolí koná řada zajímavých akcí. Které z nich si vybrat? Třeba vám poradí naše tradiční páteční pozvánka.

Na Šrámkův statek na májovou veselici, do Krňovic na staročeský jarmark

Stavění máje k poslednímu dubnu patří. Tradiční symbol jara a lásky stavěli podle tradice svobodní mládenci a děvčata pletla věnec, který je pak zdobil. Typické oslavy připomene festival na Šrámkově statku v Pileticích. Jubilejní dvacátý ročník akce začíná v sobotu, kdy se bude od 14.30 hodin stavět májka. Bujarý program pokračuje až do noci. V neděli se pak můžete vypravit do Podorlického skanzenu v Krňovicích, kde od 11 do 17 hodin proběhne straročeský jarmark. „V sobotu 30. dubna na Šrámkově statku v Pileticích postavíme máj všem pannám hradeckým i přespolním. Diváci se mohou celé odpoledne těšit na folklorní soubory a muziky, opékané prasátko i jarmark lidových řemeslníků, kteří je některým svým dovednostem rádi přiučí. Na hlavní galaprogram plynule naváže podmájová zábava, kde si budou moci všichni, kteří vydrželi, pořádně šoupnout škrpálem. Následující den pokračují oslavy jara Májovým jarmarkem ve skanzenu v Krňovicích,“ zvou na májovou veselici organizátoři.

Čokoládové slavnosti vás naučí mlsat zdravě

Akce plná zábavy a sladkého mlsání. To slibují Čokoládové slavnosti, které o víkendu proběhnou v Kongresovém centru Aldis. „Cílem slavností je naučit návštěvníky poznat kvalitní čokoládu, poradit, jak ji jíst a nepřibrat a také Vás seznámit s výrobou samotné čokolády a také o zemi jejího původu. Nedílnou součástí Čokoládových slavností je putovní muzeum čokolády a sbírka jedinečných čokoládou malovaných obrazů Vladomíra Čecha. Dále se můžete těšit, že Vás naučíme vyrábět čokoládové pralinky z pravé čokolády,“ slibují organizátoři sladké akce. Na programu jsou také soutěže, workshopy, přednášky i pokus o zábavný čokoládový rekord. Akce startuje v sobotu v 10 hodin, poslední návštěvníci musí opustit sál do 18 hodin. V neděli akce potrvá od 10 do 16 hodin. Vstupenky zakoupíte za 50 korun, dvoudenní vyjde na 80 korun. Děti do 6 let mají vstup zdarma.

Farmáři vystaví své výpěstky i výrobky na trhu

Voňavé makové, tvarohové i povidlové koláče, čerstvý nadýchaný chleba, výběr ze sýrových specialit všeho druhu i čerstvé uzeniny. Nejen to můžete nakoupit na letošním v pořadí druhých Farmářských trzích. Ty se jako již tradičně konají v sobotu mezi 8. a 12. hodinou v Gayerových kasárnách. Široký sortiment jarního zboží tu budou prezentovat sami pěstitelé, chovatelé či malozpracovatelé z regionu, kteří ve své činnosti kladou především důraz na kvalitní suroviny a ekologický způsob zemědělství. Vstup je zdarma a na další trhy se můžete těšit opět za dva týdny.

Divadelní soubor z Jesliček uvede dvě premiéry

O víkendu můžete vyrazit také za kulturou. A to třeba na představení Divadla jesličky Josefa Tejkla do Třebechovické ulice v Hradci. Stálá scéna Základní umělecké školy Střezina totiž chystá rovnou dvě premiéry. Na tu první se můžete vypravit v pátek od 19.30 hodin. Svérázná podívaná nazvaná Čechov + láska  = X slibuje netradiční adaptace slavných ruských aktovek. V sobotu večer ve stejném čase soubor v premiéře uvede hru Dům na hranici. Absurdní jevištní kratochvíle vypráví o jedné rodině a státní hranici, která vede přímo uprostřed jejich domu. Vstupenky na obě představení zakoupíte přímo na místě.

Láskyplné odpoledne prožijete v Divadle Drak

All you need is love! Nevěříte? Přesvědčit se o tom můžete už tuto neděli od 14 hodin v Divadle Drak. Oblíbené Nedělání proběhne tentokrát S láskou. Ve spletitých chodbách divadla vás čekají dílny, čtení knih, bojové hry, představení a další zážitky, které tu jindy nenajdete. To vše je určeno dětem, dospělým, ale ideálně dětem spolu s dospělými. Od 16 hodin se pak můžete těšit na Detektiva Lupu a tajemnou věž. Láskyplné odpoledne v Labyrintu Divadla Drak je určené dospělým i dětem od čtyř let, vstupenky zakoupíte za 80 korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecké Divadlo Drak sbíralo ceny na mezinárodních festivalech

Inscenace Divadla Drak Šípková Růženka zabodovala v průběhu září na třech mezinárodních divadelních festivalech. Loutkoherec Jan Popela získal cenu za ztvárnění zlé sudičky na 54th International Puppet Theatre Festival – PIF v chorvatském Záhřebu. K té pak následně přidal i…
Čtěte více

Hradecké Divadlo Drak míří se svou groteskovou Šípkovou Růženkou do zahraničí

Maňásková inscenace Divadla Drak Šípková Růženka se v druhé polovině září představí dětskému publiku na dvou mezinárodních festivalech. První zastávkou bude The International Puppet Theatre Festival – PIF v Chorvatské Záhřebu. Zde inscenaci diváci uvidí 22. 9. 2021. Ze Záhřebu…
Čtěte více

Filmovou verzí inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem chce Divadlo Drak o Vánocích potěšit své diváky

Na období adventu připravilo Divadlo Drak pro své diváky speciální dárek. Je jím filmová verze oblíbené vánoční inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem natočená v autentickém prostředí kostela sv. Jana Křtitele na Novém Hradci a jeho bezprostředním okolí. Nejedná se přitom o pouhý…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme