Zveme: Kam o víkendu? Na výlet láká nechanický zámek i hradecké lesy

Velikonoce na zámku už tento víkend
Velikonoce na zámku už tento víkend | autor: hradeckralove.cz

Zima už je snad definitivně za námi a pomalu začíná jaro. Příjemnější počasí láká na procházky i rodinné výlety. Kam se vypravit? Poradí vám naše tradiční páteční pozvánka. Skvělý zážitek slibuje třeba velikonočně vyzdobený zámek Hrádek u Nechanic, kde bude otevřena i zámecká kuchyň se spoustou pochoutek, ujít by vám neměl ani sobotní Les plný zvířátek. Vypravit se ale můžete třeba i na výstavu, na koncerty, nebo do divadla.

Tipy pro dům i zahradu nasbíráte na stavební výstavě

Poslední víkend před Velikonocemi nabízí hned několik zajímavých akcí. Mezi nimi třeba Hradeckou stavební výstavu, kde se dozvíte nejen vše o stavbě, ale i o zahradě. 19. ročník akce probíhá ve velkém sále kongresového centra Aldis od pátku do neděle, otevřeno je vždy od 10 do 18 hodin, v neděli jen do 16 hodin. Na své si tu přijde odborná i laická veřejnost i každý, kdo plánuje stavět, rekonstruovat a zařizovat rodinný dům nebo byt. Návštěvníci výstavy mají možnost setkat se s odborníky a stavebními specialisty u stánků prezentujících se firem.

Vladimír Mišík zahraje v Rockovém klubu U Cikána

Pokud hodláte strávit dnešní večer kulturně, v Rockovém klubu U Cikána vystoupí Vladimír Mišík s kapelou ETC. Akce začíná v 19 hodin, hraje se o hodinu později. Lístky zakoupíte přímo v klubu, otevřeno je tu každý den od 18 do 23 hodin, kromě úterý a středy. Vstupenky lze pořídit také v cestovní kanceláři B&K TOUR. Příští týden v klubu vystoupí Luboš Pospíšil a 5P, další týden pak Hudba Praha Band. Koncertovat se dnes večer bude také v budově knihovny. Tam se od 17 hodin představí soubor Ars cameralis pod vedením Lukáše Matouška. Hudebníci zahrají na dobové nástroje díla vrcholného středověku. Lístek zakoupíte za 50 korun.

Hradecké lesy budou plné zvířátek

Chcete se o víkendu trochu protáhnout? Pak máte jedinečnou možnost vyrazit na veselou procházku pro děti i rodiče do hradeckých lesů. A pozor, nepůjde o jen tak ledajaký výlet. Cestou totiž potkáte spoustu zvířátek a s každým z nich si budete moci zahrát nějakou hru. Na konci trasy pro vás bude připraveno malé lanové centrum, malování na papír a také ohniště. Začátek trasy je u Zděné boudy, na výpravu se po skupinkách můžete vydat kdykoliv mezi 10. a 12. hodinou. Vstupné je zdarma.

Divadlo Drak zve na pohádkovou premiéru

Divadlo Drak uvede v sobotu v 18 hodin premiéru pohádky O bílé lani v režii Jakuba Vašíčka. Příběh vypráví o tom, jak se královskému páru narodila dcerka, které dali jméno Jitřenka. Byla hodná, hezká a rodičům by mohla dělat jen samou radost, kdyby se však nad ní nevznášela zvláštní hrozba. Do jejích šestnácti let na ní nesmí dopadnout jediný paprsek slunečního světla, jinak… Co Jitřenku čeká, se dozvíte až v divadle. V inscenaci vystupuje téměř celý soubor Divadla Drak. Poprvé se zde královéhradeckému publiku představí nová posila souboru herec Milan Hajn, který do Draku přešel z plzeňského divadla ALFA a po mateřské dovolené se do souboru vrací herečka Pavla Lustyková.

Zámek v Nechanicích se zahalí do velikonočního hávu

Na zajímavý výlet zve také nechanický zámek, který potěší všechny návštěvníky velikonočně nazdobenými interiéry. Průvodce vás na místě seznámí nejen s historií největších křesťanských svátků, ale i velikonočními zvyky a tradici, na které si potrpí lidé v Česku i v zahraničí. „Dozvíte se odkdy se Velikonoce slaví, jak se vypočítá termín Velikonoc, kdy začíná velikonoční půst, co je Svatý týden, kdy jsou a co znamenají Květná neděle, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota a Boží hod velikonoční. Řekneme Vám, co je to postní plátno, paškál, ornát a že pučálka,  pražma, hlavička a kočičí tanec i jaká jsou typická velikonoční jídla,“ zve na akci kastelán zámku Ivan Šenk. Otevřeno je od soboty 19. března do neděle 20. března od 9.00 hodin do 16.00 hodin. Plné vstupné činí 120 Kč, snížené 80 Kč a rodinné vstupné 300 Kč.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecké Divadlo Drak sbíralo ceny na mezinárodních festivalech

Inscenace Divadla Drak Šípková Růženka zabodovala v průběhu září na třech mezinárodních divadelních festivalech. Loutkoherec Jan Popela získal cenu za ztvárnění zlé sudičky na 54th International Puppet Theatre Festival – PIF v chorvatském Záhřebu. K té pak následně přidal i…
Čtěte více

Hradecké Divadlo Drak míří se svou groteskovou Šípkovou Růženkou do zahraničí

Maňásková inscenace Divadla Drak Šípková Růženka se v druhé polovině září představí dětskému publiku na dvou mezinárodních festivalech. První zastávkou bude The International Puppet Theatre Festival – PIF v Chorvatské Záhřebu. Zde inscenaci diváci uvidí 22. 9. 2021. Ze Záhřebu…
Čtěte více

Filmovou verzí inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem chce Divadlo Drak o Vánocích potěšit své diváky

Na období adventu připravilo Divadlo Drak pro své diváky speciální dárek. Je jím filmová verze oblíbené vánoční inscenace Vyšla hvězda nad Betlémem natočená v autentickém prostředí kostela sv. Jana Křtitele na Novém Hradci a jeho bezprostředním okolí. Nejedná se přitom o pouhý…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme