Zveme: Je libo maškarní taškařici, nebo raději běh pro zamilované?

Masapust na statku představí nejen tradiční zvyky. Zdroj: Šrámkův statek
Masapust na statku představí nejen tradiční zvyky. Zdroj: Šrámkův statek

Je tu opět pátek a víkend pomalu, ale jistě klepe na dveře. Jak ho strávíte? V Hradci a blízkém okolí nebude v sobotu a neděli nouze o kulturní ani o sportovní akce. Užít si tak můžete například tradiční maškarní taškařici na Šrámkově statku v Pileticích se zabíjačkou i staročeskými zvyky, běžecké závody v městských lesích nejen pro všechny zamilované, nebo operu v kině Bio Central. Ale to není zdaleka všechno. Naše pozvánka láká i na veselé divadlo, kvalitní koncerty či ples.

Masopustní maškary se sejdou na Šrámkově statku

Víte, co je to masopust? Svátek, který předchází postní době. Pokud se o něm chcete dozvědět i něco víc, navštivte v neděli mezi desátou a šestnáctou hodinou Šrámkův statek v Pileticích. Program je připraven v roubence, ve stodole i na dvorku. A co vás na akci Masopust na statku všechno čeká? Třeba tradiční průvod masopustních maškar, které podle zvyku požádají hospodáře o svolení provádět na statku rozličné taškařice a dovádění. Těšit se můžete i na bourání prasátka s komentářem mistrů řezníků a následnou přípravu zabijačkových pochutin. „Masopustní hodokvas nabídne zabijačkové pochutiny jako je polévka, guláš, tlačenka, jelítka, prejt, ovar, škvarky a také pivečko, medovinu, svařáček, groček,“ zve na akci Petr Švihlík z pořádající Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Zkrátka nepřijdou ani ti, kdo si raději pochutnají na něčem sladkém. Připravovat se budou buchtičky zvané Boží milosti a spolu s jejich ochutnávkou nebude chybět ani vyprávění o masopustních zvycích staročeského venkova. Na své si na Šrámkově statku přijdou také děti. Ty si tu mohou vyzkoušet zdobení perníčků, nebo zajít na veselé loutkové divadlo kmotra Jíry. Parkování osobních aut je zajištěno v blízkosti statku, do Piletic se dostanete také městskou hromadnou dopravou. V neděli do Piletic mimořádně pojede linka číslo 13, odjezd je v 11:39 ze zastávky Terminál hlavní nádraží. Vstupné pro dospělé činí 40 korun, pro děti o polovinu méně.

Na Čajkovského do kina Bio Central

Kam se o víkendu vypravit za kulturou? Na osvědčenou kvalitu láká například kino Bio Central, které od 18:15 hodin v přímém přenosu promítne představení Metropolitní opery. Tentokrát jsou na programu dvě méně známé jednotaktovky z per známých hudebních skladatelů. Pohádkový příběh Jolanta, která vypráví o psychologickém probuzení slepé princezny, napsal ruský skladatel Petr Iljič Čajkovskij. Kromě něj je na programu také drásavý Modrovousův hrad od Bély Bartóka, v němž musí novomanželka Juditha odemknout sedm zamčených dveří, aby poznala nejtemnější tajemství svého manžela. Vstupenky na promítání seženete za 350 korun na pokladně kina Bio Central, zakoupit je lze i na internetových stránkách kina.

V lesích se proběhnou nejen zamilovaní

Tento víkend v sobotu se také od 11 hodin uskuteční netradiční závod v běhu či sportovní chůzi s názvem Valentýnský běh nejen pro zamilované. „Valentýn je svátek všech zamilovaných, proto vznikl i tento běh určený pro zamilované páry. Nicméně to ještě neznamená, že si ho nemohou užít i lidé bez partnera. Cílem je uběhnout 14,2 kilometrů dlouhou trasu ve tvaru srdce. Každý pár má volbu buď proběhnout celou trasu závodu společně, nebo poběží každý z páru půlku srdce, ale doběhnout do cíle musí společně. Na trase bude potkávací bod, kde jeden z páru počká na toho druhého. Jednotlivci musí absolvovat celou trasu srdce,“ zve na netradiční závod pořadatel Štefan Petráček.

Start a cíl závodu je v Bufetu u Vlka, trasa vede městskými lesy. Startovné za jednotlivce činí 214 korun, pár zaplatí dvojnásobek. Registrace je možná na místě ještě půl hodiny před startem, nebo na webových stránkách závodu. Ti nejrychlejší účastníci valentýnského běhu získají hodnotné ceny.

Divadlo Drak oslaví rok ovce

Songfest.cz je hudební festival, který vítá čínský nový rok. Kromě toho seznamuje širokou českou veřejnost s barvami a kvalitou asijské kultury a umění, zejména z Číny, Japonska, Koreje, Mongolska, Vietnamu, Indonésie, Kazachstánu, Indie, Nepálu a dalších zemí Dálného i Blízkého Východu. Letos si ho mohou užít také diváci v Divadle Drak. Sobotní program začíná v 19 hodin koncertem roku ovce, zahájí ho duchovní kmotr festivalu Jaroslav Dušek. Doprovodný program pro děti i dospělé je v divadle připraven již od 16 hodin. Čekají vás na něm například tvůrčí dílny, ukázky cvičení nebo africké bubnování a tanec.

Koncert ve filharmonii i ples v Adalbertinu

Nezaujala vás ani jedna z našich pozvánek? Pak tu máme ještě několik dalších. V sobotu od 16 hodin začíná zajímavý program s názvem Téma a variace, pořádá ho Filharmonie Hradec Králové. Hudebníci tu zahrají mimo jiné Mozarta i variaci na známou píseň Happy Birthday. Pokud dáváte přednost divadlu, doporučujeme klasiku v sobotu od 19 hodin v Country Clubu Lucie na Novém Hradci. Satirickou komedii Revizor zde zahraje divadelní soubor Ty-já-tr z Prahy. I tento víkend si také v Hradci můžete vychutnat ples. Jubilejní 10. reprezentační ples Gentlemen Singers začíná v sobotu ve 20 hodin ve velkém sála Adalbertina. Těšit se můžete na vystoupení Gentlemen Singers a další bohatý program. Poslední volné vstupenky zakoupíte za 330 korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecké Bio Central už ožívá, divadla se na provoz chystají

Kultura ve městě začíná pomalu ale jistě ožívat. Hradecké Bio Central už od pondělí promítá. Přístup do sálů je za daných vládních podmínek. Stejně tak se po více než půlroční pauze chystají rozjet provoz i Divadlo Drak či Klicperovo divadlo. Hradecké multikino Cinestar má zatím…
Čtěte více

Hradecká kina a knihovna se 11. května probudí, divadlo zatím zůstane zavřené

Od pondělí 11. května mohopu některé instituce obnovit provoz, který byl zastaven kvůli koronavirové nákaze. Sály kulturních zaříezní se mohou zaplnit stovkou lidí, samozřejmě za dodržování určitých podmínek rozestupů a použití ochranných pomůcek. V Hradci například činnost…
Čtěte více

Letní kino Širák zahájí sezonu s Frediem Mercurym

Tuto sezónu zahájí letní kino Širák v Hradci Králové hudebním filmem Bohemian Rapsody. Promítat se bude ve středu 5. června ve 21:30. Diváci v letním kině u řeky Orlice uvidí během tří měsíců na pět desítek filmů. Pravidelné promítání skončí na konci srpna. Návštěvnost kina…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme