Štítky: | Kultura | Pozvánka |

Zveme: Jak se na Hrádku u Nechanic zaváděla elektřina

Foto | Hrádek u Nechanic
Foto | Hrádek u Nechanic

Prostředí kouzelného zámku Hrádek u Nechanic nedaleko Hradce Králové a zahradní slavnost, kterou na zámku chystají už na tento víkend, to je příslibem romantického víkendového výletu. Po oba dny bude na zámku hostovat také hraběcí rodina a návštěvníkům náležitě vysvětlí, jaké to bylo před 100 lety a jak se na zámku zaváděl elektrický proud. Pobavení v příjemném prostředí lesního divadla na Chlumu slibuje představení baviče V. Hrona, který sem zavítá se svou One Man Show. Poslední pozvánka míří za neotřelou podívanou, kterou slibují evropské závody šlapacích vozítek. Tato roztodivná, veselá a bizardní přibližovadla na lidský pohon vtrhnou do hradecký ulic v sobotu odpoledne.

Hrádek u Nechanic obsadí hraběcí rodina a prozradí, jak se na zámku žilo před 100 lety

Letní povyražení spolu s panstvem a služebnictvem jako z 19. století bude na Hrádku u Nechanic probíhat po celou sobotu od dopoledních hodin až do pozdního večera, po roce se totiž na zámek vrátí Zahradní slavnost. „Na nádvoří zámku bude připraveno tržiště, osvěžení, grilovaná uzenina a různé slané, sladké a tekuté pochoutky,“ slibuje kastelán zámku Ivo Šenk.

Kromě toho na návštěvníky čeká již několik let oblíbená květinová show a dražba vytvořených jedinečných kytic, které se stanou i součástí interiéru zámku a prohlídek. Ty bude doprovázet hraděcí rodinka i se služebnictvem. Na prohlídky s názvem Přijelo panstvo! mohou zvědavci vyrazit v sobotu i v neděli od 9 do 17 hodin. „Hraběcí rodina, služebnictvo a další postavy zábavnou formou představí návštěvníkům život na zámku před 100 lety, kdy se zámek elektrifikoval a mimo jiné se také dozví, jakou roli hráli Harrachové při atentátu na následníka trůny v Sarajevu. To vše v podání herců ochotnických divadel a hostů,“ uvádí kastelán Šenk.

Na další prohlídky v kostýmech a za doprovodu tehdejších obyvatel zámku Hrádek u Nechanic se návštěvníci mohou přijít znovu podívat v srpnu. Další program, který se na Hrádku u Nechanic připravuje najdete také zde.

Zaplní Vladimír Hron hlediště chlumského amfiteátru?

Moderátor a imitátor, ale především bavič Vladimír Hron, zavítá znovu do letního divadla na Chlumu u Hradce Králové. Divákům, kteří si ho už v předchozí sezóně velice oblíbili, přiveze v pátek večer od 19 hodin svou improvizační podívanou s názvem One Man Show. „Sto hlasů bez použití playbacku a v originálních tóninách. Dopřejte si svěží humor v unavené době,“ přesně tak zní pozvánka hlavního a jediného aktéra One Man Show Vladimíra Hrona.

Vstupné na představení je v předprodeji za 100 korun, kdo se ale rozhodne na poslední chvíli, tak si lístky může zakoupit i na místě. Začátek pátečního představení je v 19 hodin. Divákům se doporučuje obléknout teplejší oblečení, počasí totiž neslibuje úplně letní noc.

Závodníci šlápnou do pedálů, doslova

Šlapací vozítka se opět vrátí do ulic Hradce Králové a oživí tak sobotní odpoledne zábavnou podívanou na neotřelá přibližovadla. Na fotookénko z loňského nábřeží plného šlapadel se můžete podívat zde

Speciálně vybraná porota tak bude hodnotit nejen dojezd vozítka, ale především vzhled jeho a závodního týmu, stejně jako oblečení závodníků, vzezření depa a také předem připravenou prezentační scénku. Tou samotné závody vypuknou. „Na úvod závodu se představí jednotlivé týmy prezentačními scénkami, to bude od 13:30 hodin. Od asi 14:30 začne vlastní závod,“ upřesnili organizátoři evropského šampionátu šlapacích vozítek.

Pořadatelé také dodávají, že v letošním pátém ročníku závodu vozítek s pedály dojde ke změně trasy. „Na poslední chvíli jsme museli přemístit závod z Eliščina nábřeží do Šimkových sadů. Důvodem je rekonstrukce Mostecké ulice,“ upozorňují.

Den poté, v neděli 13. července, se závody šlapacích vozítek přesunou z Hradce Králové do polského města Kudowa, kde se v letošním roce pojede historicky první souboj.

Další akce v Hradci Králové a jeho blízkém okolí najdete také zde

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.7.2014 17:45
Božena Novotná (neregistrovaný)
elektřina?
Jak se na zámku zaváděla elektřina? Při stavbě. Zámek není tak starý, je ve stylu anglické novogotiky jako Hluboká. Byl postaven v době, kdy si šlechta potrpěla na romantiku, ale tak, aby se v něm žilo v duchu dané doby. Takže tam byla elektřina, ale i výtah vytápění podlahami... Prostě na svou dobu moderní bydlení, ovšem v romantickém duchu. Prováděla jsem tam a Hrádek miluju.
11.7.2014 17:49
Božena Novotná (neregistrovaný)
život na zámku
Měla jsem tu čest se setkat s paní hraběnkou, která Hrádek občas navštívila i v sedmdesátých letech ze zahraničí. Byla spokojená s tím, jak v té době zámek vypadal a jak byl prezentován (všechny hodiny šly - práce pana správce, denně v pokojích čerstvé květiny - práce paní správcové). Později došlo ke změnám, kterých se doufám nedočkala.
23.7.2014 14:01
hans (neregistrovaný)
Nechanice
Bohu díky že se hraběnka nedožila změn - neb to co se dnes v Nechanicích prezentuje jsou lži dětem.

Jak je možné že "hraběnka" v roce 1914 běhá po zámku v krinolíně.

Jak je možné že dámy a hlavně pak pánové běhají po místnostech s klobouky na hlavách.

Úrověň vystupování a kvalita kostýmů je prostě hnus - a rok od roku horší:-/

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme