Zveme: Hradec se ukloní své královně Elišce Rejčce

Slavnostní průvod pro královnu Elišku | Foto: archiv 2012
Slavnostní průvod pro královnu Elišku | Foto: archiv 2012

Mezi kulturní akce, které zakončují letní kulturní sezónu v Hradci Králové, už tradičně patří nejen CIAF, ale také slavnostní hold, který každoročně vzdávají Hradečané své královně Elišce Rajčce. Ani letos nevynechá návštěvu svého sídelního města Hradce Králové a ani letos nebude chybět její početná družina, kejklíři, řemeslníci, jarmark anebo dobová taneční vystoupení. Slavnosti královny Elišky začínají už v pátek a vyvcholí v sobotu odpoledním příjezdem panovnice do města a večerním ohňostrojem. Svou letní sezónu tento pátek zakončí také Amfiteátr na Chlumu. Ve víkendové pozvánce nesmí chybět ani hradecký hokej a fotbal.

Krása Elišky Rejčky, dobové rytířské ležení, ale i katovna anebo žebrota

Slavnosti královny Elišky opět zahalí Velké i Malé náměstí či Žižkovy sady do dob přelomu 13. a 14. století a slávy, kterou svému městu královna Eliška Rejčka svou péčí přinesla. V pátek navečer se můžeme těšit na ohňový průvod, který vyrazí z náměstí Svobody směrem na Velké náměstí. Doprovodí ho ohnivé a světelné efekty, které Hradečanům připomenou, že už další den, se po roce do města vrací jejich slavná paní.

„V sobotu dopoledne v 10 hodin otevře hradecký purkmistr na Velkém náměstí středověký jarmark s ukázkami starých řemesel, která bude předvádět kovář, tkadlec, šmejdíř, pregéř, pasíř, hrnčíř či dráteník,“ vyjmenovávají organizátoři Slavností královny Elišky.

Malé náměstí v tu samou dobu budou okupovat lidoví řemeslníci. „Po celý den budou diváci na několika scénách rozmístěných po historickém tržišti sledovat vystoupení hudebníků, tanečníků, kejklířů či ukázky práva útrpného. V Žižkových sadech se uskuteční ukázky jezdeckého umění,“ doplňují k programu pořadatelé. Program najdete zde.

Hlavním bodem slavností je velkolepý příjezd panovnice Elišky Rejčky. I letos je naplánován na druhou hodinu odpolední, kdy ji její dobový a početný průvod doprovodí na královskou tribunu před katedrálou sv. Ducha. V lesku královny, její družiny a krásných dam se určitě i v tomto roce můžeme těšit na to, že uvidíme, jak se vykonává právo útrpné, jak vypadá katovna anebo že potkáme středověkého žebráka. Vyvrcholení slavnosti pořadatelé naplánovali po osmé hodině večer, kdy uvidíme ceremonii s ohňovým divadlem a ohňostrojem.

Amfiteátr na Chlumu se loučí s létem

Zakončení sezóny čeká také Amfiteátr na nedalekém Chlumu. V pátek od šesté večerní zvou provozovatelé tamního lesního divadla na program složený z královéhradeckých a královédvorských kapel. Využít tak posledních hezkých a ještě trochu teplých večerů mohou návštěvníci s kapelami jako je Vaťák, který hraje revivalovou hudbu oblíbených Kabátů anebo hradecká parta s názvem Ulrichovo náměstí ETC & Krausberry revival. Informace k akci najdete také v přehledu kultury.

Sport o víkendu: extraliga hraje doma, Votroky čeká Sokolov

Sportovní víkend začne pátečním zápasem hradeckých extraligových hokejistů, před které se na led postaví rakouský tým Red Bull Salzburg. Páteční mezinárodní zápas je posledním domácím vystoupením extraligistů v European Trophy a jejich předposledním zápasem v soutěži před vypuknutím české extraligové sezóny. Zápas začíná v půl šesté na zimním stadionu, cena vstupného je 100 korun. 

A co v neděli čeká naše druholigové fotbalisty? Po lízátky přivítají tým Baníku Sokolov a síly začnou poměřovat v podvečer v pět hodin.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme