Zveme: Hradec ovládne divadlo, ale můžete si vydat i za fontánami nebo vílou Orličkou

Hradecké fontány v sobotu přiblíží zájemcům patnáctiletý nadšenec z Hradce Králové.
Hradecké fontány v sobotu přiblíží zájemcům patnáctiletý nadšenec z Hradce Králové. | autor: hradeckralove.cz

Začíná jedna z největších kulturních akcí v Hradci Králové, festival Divadlo evropských regionů. Ulice města budou plné performerů, vybírat můžete z nepřeberného množství divadelních představení, a to od žánru činohry přes fyzické divadlo, pohádky, loutková představení, speciální rozhlasová vysílání a improvizaci, ale i koncertů, workshopů a dalších doprovodných akcí. Milovníci cizokrajných delikates se mohou zastavit na náplavce na Street Food Rocks. Můžete také poznávat hradecké fontány, vydat se na noční prohlídku města či zámku Hrádek u Nechanic nebo putovat po Hradci s vílou Orličkou.

Street Food Rocks na náplavce

Nejlepší pouliční jídlo, pohodová festivalová atmosféra a skvělá muzika? To je podle pořadatelů Street Food Rocks, který se koná v sobotu na hradeckém Smetanově nábřeží. Ochutnat budete moci třeba pravé kari ze Srí Lanky, banánové palačinky z Afriky, burgery nebo belgické hranolky. Obsluhovat budou na dvě desítky prodejců dobrot, kteří naservírují speciality z celého světa. Čekají vás odpočinkové paletové zóny, které někteří znají z Rock for People. K poslechu a tanci budou celé odpoledne hrát místní kapely z Hradce a širokého okolí: Kluci, Márdi&Pítrs, Mulholland Blue, Eliška Buociková, I Love You Honey Bunny, Ben Dover a Shoshin. Vstupné je zdarma.

Open Air Program zahájí slavnostní průvod

Již tradičně festival zahájí slavnostní průvod, který odstartuje v pátek 23. června v 17 hodin z Masarykova náměstí a vyvrcholí na Malém náměstí. Průvodci budou klauni v podání Paleťáků, pardubické improvizační skupiny, herců Klicperova divadla i Divadla Drak. Novinkou letošního roku je workshop „VAKUMASKA”. Už od 15 hodin si budete moci na Masarykově náměstí vyrobit vlastní masku z recyklovatelných materiálů a později společně s herci vyjít do ulic a zahájit festival. Na Malém náměstí na vás pak budou v 18 hodin čekat Bratři v tricku se svou cirkusovou show Malíři (více o programu nadete zde).

Po fontánách v Hradci Králové

Chcete se dozvědět více o hradeckých fontánách? Teprve patnáctiletý Milan Koky vás zve na pochůzku s výkladem o vodních fontánách v Hradci Králové. "Budeme procházet kolem fontán a dozvíte se nové a zajímavé informace. Dokonce se podíváme i do strojoven kde je umístěná technologie fontán," zve mladý nadšenec, kterého již odmala přitahovala voda, a tak se začal zajímat o vodní fontány, bez nichž si prý už život nedovede představit. "O fontány se nejen zajímám, ale také je vytvářím," říká. Maximální počet osob pro jeden termín je 50, vstupné je zdarma. Zde si můžete vybrat termín, první je naplánován na tuto sobotu od 13 do 17 hodin, poté ještě 8. a 15. července. 

Noční prohlídka města

"Podívejte se s průvodcem na známá či méně známá hradecká místa i za měsíčního svitu, nakoukněte do míst, která znáte jen za denního světla..." Délka noční prohlídky trvá zhruba 90 minut, sraz je v sobotu ve 21 hodin u Infocentra HK na Eliščině nábřeží. Prohlídka se uskuteční při minimálním počtu pěti účastníků.

Svatojánská noc na zámku Hrádek u Nechanic

Sobotní noční prohlídky na zámku Hrádek u Nechanic s průvodci v dobových kostýmech začínají v 18 a končí ve 22 hodin. Přivítejte léto v kouzelném večerním prostředí za doprovodu hraběcí rodiny a služebnictva. Noční prohlídky zámku začínají jako samostatný okruh každých 20 minut. Doba prohlídky zámku trvá asi hodinu a čtvrt. Rezervaci vstupenek doporučujeme na čísle 495 441 244 či 602 185 554; denně od 10 do 15 hodin.

Pohádkové putování s vílou Orličkou

V neděli dopoledne můžete vzít své děti na Pohádkové putování s vílou Orličkou, které začíná v 10 hodin. Dozvíte se, kde bydlí hradečtí skřítkové a víly, a poznáte s nimi kousek historie města. Putování je vhodné pro děti od 3 do 6 let, pro maminky a tatínky i s kočárky. Sraz je u Infocentra na Eliščině nábřeží. Vstupenky je nutné zakoupit do pátku do 18 hodin v síti HKpoint.

Promenádní koncert v Jiráskových sadech

Dechový orchestr města Hradec Králové bude při nedělním promenádním koncertu v Jiráskových sadech řídit Ladislav Tyrner a Zdeněk Hrbek. Koncert začíná v neděli v 16 hodin.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Opaťák fest, Kára Day nebo do Divadla Drak

Co čeká Hradečáky o víkendu? Na Opatovickém rybníku se koná festival, na Šrámkově statku v Pileticích zahrají Malina Brothers, na Polygonu se chystá takzvaný Kára Day. S dětmi můžete vyrazit do Divadla Drak nebo na pohádku do kempu Stříbrný rybník.
Čtěte více

ZVEME: Hradec o víkendu pohltí festivaly hudby, divadla, jídla i piva

O víkendu můžete v Hradci Králové jíst, pít, poslouchat hudbu, sledovat filmy i divadelní představení. Do Amfiteátru na Chlumu zavítají slavní čeští herci s kusem Víš přeci, že neslyším, když teče voda. Letní kino Širák zve na film Buď chlap! V Žižkových sadech bude…
Čtěte více

V Hradci vzniklo další pítko pro veřejnost. Je před zimním stadionem

Hradecké vodárny umístily před zimním stadionem ČPP Arény pítko pro veřejnost a včera tuto službu oficiálně předaly městu. Po akci zavlažování hradeckých stromů vodními vaky se jedná o další projekt, který přinese rozmístění nových pítek s pitnou vodou pro hradecké občany.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme