Zveme: Druhý májový víkend zve za muzikou a dětskými atrakcemi

Druhý květnový víkend zve do Jiráskových sadů i do Smiřic
Druhý květnový víkend zve do Jiráskových sadů i do Smiřic | autor: hradeckralove.cz

Máme před sebou druhý květnový víkend, který, stejně jako ten předchozí, bude díky státnímu svátku prodloužený. Jak si toto volno můžete v Hradci Králové a jeho okolí užít? Zavítat můžete například na oblíbené muzicírování do Jiráskových sadů, máj můžete přivítat také ve Smiřicích. V Hradci Králové se rovněž můžete přijít podívat na oslavy výročí konce druhé světové války, nakoupit čerstvé potraviny regionálních výrobců si můžete na farmářských trzích a v neděli se pak po celém městě bude slavit Den rodiny.

Jarní muzicírování uprostřed Jiráskových sadů

Už tento pátek si můžete užít Jarní muzicírování v Jiráskových sadech. Hudební odpoledne, na kterém vystoupí folklórní soubor Kvítek a také Hradecká cimbálová muzika začíná v 15 hodin. Akce si získává od roku větší zájem veřejnosti. Kvítek na ní vystupoval i loni. Soubor začal pracovat na podzim roku 1982 jako taneční kroužek, a o tři roky později pak vznikla i dětská muzika. Později zavedl v Hradci Králové tradici vánočních koncertů Kvítek vánoční, veřejnost ho může znát i jako spolupořadatele festivalu Setkání s folklórem.

Vítání máje s Hradeckem ve Smiřicích

V pátek ve 13 hodin začíná na nádvoří zámku ve Smiřicích akce pojmenovaná Vítání máje s Hradeckem. „Čeká na vás bohatý doprovodný program, který nabídne kulturní zážitky nejen pro děti. Pohodovou atmosféru celé akce zpříjemní hudební doprovod a občerstvení,“ zvou na zajímavou akci její pořadatelé. Zábavný program bude probíhat na nádvoří zámku a v kapli Zjevení Páně. Na programu je například pohádka pro děti, prohlídky kaple spolu s hraběnkou ze Šternberka a její schovankou, příjezd vozidel Mise Velichovky. Vstup na tuto akci je volný.

Hradec Králové si připomene 70 let od osvobození

Hradec Králové si rovněž připomene 70 let od konce druhé světové války při oslavách od 9 do 17 hodin na náměstí Osvoboditelů. Návštěvníci si budou moci kromě jiného pohovořit s přímými účastníky 2. světové války, připravena je expozice vojenské techniky i tanku T-34, stánky s občerstvením i upomínkovými předměty a dětské atrakce. „V muzeu lze vidět výstavu dobových fotografií a projekci dokumentů z období války, chystá se průjezd příznivců vojenské historie s dobovými vozy, chybět nebude ani laserová střelnice, výstava leteckých modelů a kulturní program na pódiu, který začne v 10 hodin. Od 10.10 do 10.45 hodin zahraje Hudba města Hradce Králové, mezi 11.50 a 12.15 hodin vystoupí Capoeira, čas od 12.30 do 13 hodin bude patřit pietnímu aktu. Ve 13.10 vystoupí A-Team, od 13.15 do 15 hodin bude pódium patřit Martinu Maxovi a od 15.30 do 17 hodin se představí sólista Janáčkovy opery Jurij Gorbunov, houslistka Natalyia Žhovtobruchová, zpěvačka Natalie Progninová, Sergey a Oxana Evsiny a ruská taneční skupina Féerie a folklorní duet Zavalinka,“ uvedla mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková.

Farmářsko – potravinářské trhy s více než 40 stánky

Sobotní den nabídne obyvatelům Hradce Králové další Farmářsko – potravinářské trhy v Gayerových kasárnách. I tentokrát probíhají od 8 do 12 hodin a lidé si budou moci nakoupit u více než 40 stánků plných potravin regionálních výrobců. Široký sortiment nabídne uzeniny, sýry a další mlékárenské výrobky, čerstvé pečivo, ovoce, zeleninu, květiny i čerstvé a uzené ryby. U stánků budou také výrobky z rakytníku, brusinek a med a včelí produkty. Další farmářské trhy jsou na programu o dva týdny později.

Den rodiny zve nejen do Jiráskových sadů

Druhou květnovou neděli opět proběhne tradiční akce Den rodiny. „I tentokrát vás čeká bohatý program složený z již tradičních i úplně nových aktérů. Centrum dění je opět soustředěno do krásných Jiráskových sadů a od 10 do 16 hodin zde budou probíhat kouzelnická vystoupení, pohádky pro děti, hry a soutěže i ukázky možností aktivního trávení volného času. Budete zde moci načerpat inspiraci na výlety a samozřejmě se i příjemně občerstvit,“ zve na akci královéhradecký magistrát.

Novinkou letos bude i stánek patentované antibakteriální Zdravé lahve, která je určena pro všechny generace rekreačních i aktivních sportovců. Mimo Jiráskovy sady bude bohatý program probíhat na různých místech Hradce Králové. „V Knihovně města Hradec Králové bude probíhat Večerníčkový den, v Budulínku řada soutěží a hraní pro děti, v Parku Pohádka v odpoledních hodinách akce Kytička, na Hučáku jsou opět připraveny prohlídky a zapojí se tradičně Labské kolesové parníčky, Dětská železnice, Muzeum východních Čech i Zábavní park Tongo,“ dodávají pořadatelé. Mezi místy konání bude po celý den jezdit Hradecký turistický vláček za zvýhodněnou cenu.

V sobotu přijede Baník

Naše dnešní poslední pozvánka míří na Malšovický stadion. V sobotu 9. května se zde proti sobě v 15 hodin postaví FC Hradec Králové a FC Baník Ostrava.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Do karibské tančírny pod Pražským mostem a na výstavu růží

Co se bude dít o víkendu v Hradci Králové a blízkém okolí? Na Šrámkův statek dorazí pardubická trampská kapela Marien, na náplavce pod Pražským mostem se bude tančit latina na písčité karibské pláži. V Zahradě léčivých rostlin můžete obdivovat až 80 odrůd růží, Bílou věží bude v…
Čtěte více

ZVEME: Bude se slavit den rodiny, koná se Nábleší i festival v letním kině

Jaké akce nabídne víkend v Hradci Králové? Konají se oblíbené farmářské trhy, tentokrát s kůzlátky. Do letního kina Širák můžete vyrazit na festival Na jednom břehu, který slaví 20 let své existence. Den rodiny se bude slavit v Žižkových sadech i na Hučáku.
Čtěte více

Jiráskovy sady stárnou a nová studie je má omladit a zajistit jim udržitelnost

Jiráskovy sady v Hradci Králové jsou dominantní plochou zeleně v centru města, o jejichž údržbu, včetně obměny zeleně, se pravidelně starají technické služby. Město nyní plánuje pro další postupnou obnovu dřevin a jiných porostů taková pravidla, aby byla podpořena dlouhodobá…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme