Zveme: Druhoválečná bitva o most, soutěž o nejlepší halušky i hudební festival

Na Šrámkově statku budou vonět halušky
Na Šrámkově statku budou vonět halušky | autor: hradeckralove.cz

Také tento pátek tu pro vás máme tradiční pozvánku plnou tipů na sobotní a nedělní akce v Hradci Králové a jeho blízkém okolí. Tentokrát je opravdu z čeho vybírat. O víkendu bude nábřeží plné umělců, v areálu Letního kina Širák se sjedou muzikanti všech možných žánrů, v Malšovicích se bude bojovat o most a na Šrámkově statku zase o nejlepší halušky. Kromě toho se koná velký cyklistický závod a chybět nebude ani divadelní představení. Více se dočtete v naší pozvánce.

Nábřeží bude v pátek a sobotu plné umělců

Královéhradecké náplavka bude tento pátek a sobotu vždy od 9:30 do 17:30 hodin hostit Nábřeží umělců. V pátek na akci naváže hudební produkce a od 21:30 hodin začíná Projekce na zeď Muzea východních Čech. Součástí akce bude také Umělecký jarmark. „Na akci se budou prezentovat královéhradečtí malíři, grafici, fotografové, ale i šperkaři, umělečtí řezbáři, kováři a další výtvarní umělci. Pod slunečníky, na stojanech, zábradlí, na stolečcích si rozloží svá díla a mohou prodávat, tvořit na místě, navázat kontakt s návštěvníky i kolegy. Vedle toho poběží řada workshopů a dílen pro děti a veřejnost s landartovou tematikou. Pod vedením lektorů si každý může zkusit balancing art ( stavění kamenů na sebe ), tvorbu mandal a dalších artefaktů z přírodních materiálů,“ popisují pořadatelé akce. Po oba dva dny je také zajištěno občerstvení.

Festival Na jednom břehu je tu po třinácté

Už po třinácté do Hradce přichází hudební festival Na jednom břehu, který představuje hudebníky rozlišných žánrů. Festival proběhne v sobotu 30. května v areálu Letního kina Širák. Na programu nechybí například herec a svérázný písničkář Jiří Schmitzer. Program slibuje i další hudebníky: Sarah  & The Adams, Voilà! nebo Local Heroes. Největší hvězdou letošního ročníku je britská hvězda Dreadzone, která ve své tvorbě propojuje elektroniku, drum´n´bassu, dub i reggae. Hudební festival doprovází množství stánků se světovou kuchyní, vinotéka, čajovna a tržiště domácích produktů. Akce je vhodná pro dospělé i děti, vstupenku zakoupíte za 250 korun.

Boj o malšovický „klapák“ připomene rok 1945

Sobotní odpoledne bude také patřit Bitvě o most Bailey Bridge v hradeckých Malšovicích. Samotná ukázka dynamické bitvy začíná v sobotu ve 14 hodin u mostu „klapák“. Program začíná ale už v pátek, kdy můžete od 21 hodin posedět v prostoru polního ležení s vojáky. V sobotu 10 hodin projede kolona historické techniky na Velké náměstí. Uvidíte dobové uniformy i civilní módu. Poté je na programu již zmiňovaná bitva. Diváci při ní uvidí v akci vozidla Sd.Kfz 247, Doodge, jeepy Willys, dvě unikátní obrněná vozidla M8 Greyhound, Bedford QL, bojový Mercedes, Steyr, Stoewer, KDF, Tatru 111, Opel Blitz, jediný funkční automatický protiletadlový 20 mm kanón Flak a další historickou techniku. Cílem akce je důstojně vzpomenout na padlé a především na živo připomenout dějiny, které ovlivnily osudy našich prarodičů. Vzpomínkovou akci k 70. výročí ukončení 2. světové války pořádá Garda města Hradce Králové ve spolupráci klubů vojenské historie a je dalším dílem populárně naučného seriálu akcí Most Bailey Bridge a významné bitvy 2. světové války­, letos s podtitulem Poslední obrana Otčiny 1945.

Na Chlumu sehrají ochotníci divadlo plné trampských hitů

Další dnešní pozvánka míří do Amfiteátru na Chlumu, kde se v sobotu ve 20:00 hodin představí ochotnický divadelní spolek Ochos Smiřice s inscenací Slunce nad řekou. Tato hra je plná písní, které dodnes znějí u táboráků. Letní trampská komedie se věnuje i chalupaření. „Kořeny fenoménu „chalupaření“, které v normalizační době dosáhlo nebývalého rozvoje, lze najít trampingu v dobách první republiky. Mít vlastní chalupu znamenalo – zejména pro obyvatele měst – mít místo, kam se dalo utéct od shonu, smogu a přelidněných ulic. Pro ty, kteří uměli za minulého režimu náležitě zbohatnout okrádáním svých bližních, však i možnost dát na odiv, že „na to mají“,“ popisuje zábavnou hru ochotnický spolek. Vstupenky zakoupíte za 100 korun.

Ve vaření halušek se bude soutěžit na Šrámkově statku

V našich tipech nechceme zapomenout ani další pěkné akce v Hradci Králové a okolí. V sobotu například doporučujeme navštívit Den Slovensko České kulturní vzájemnosti na Šrámkově statku v Pileticích, kde se koná X. ročník soutěže ve vaření brynzových halušek.

Na zajímavou dětskou akci zve také královéhradecké Futurum. V sobotu ve 14 hodin tady začíná akce Dětská westernová farma. Dítě se zde stane farmářem na divokém západě, užije si spoustu legrace a seznámí se s prací na farmě. Vstup je zdarma.

Cyklistický závod pro všechny generace projede Hradcem

Pozvánky zde máme také na neděli. V Hradci Králové se tento den koná cyklistický závod na horských kolech pro všechny generace a výkonnostní kategorie. Cyklomaraton začíná v areálu Všesportovního stadionu. Připraveny jsou lesní tratě v délce 30 a 60 kilometrů, zúčastnit se mohou také děti, které budou závodit v jedenácti kategoriích dle věku, a to včetně odrážedel, na trase přizpůsobené délkou a náročností jednotlivých věkovým kategoriím. V pravé poledne bude odstartován hlavní závod, jehož účastníci si mohou dopředu zvolit délku tratě. Kratší 30ti kilometrová je určena pro rekreační jezdce, delší 60ti kilometrová přiláká odvážnější závodníky včetně ambiciózních amatérů a profesionálů.

 V neděli v 18 hodin pořádá také hradecké kino Bio Central další ze svých veganských večeří. Tentokrát půjde o Veganskou grilovačku na téma hlíva. „Přijďte si posedět na zahrádku Bia Central a pogrilovat všechny ty úžasné veganské dobroty artičokem počíjane a zázvorem nekonče,“ zvou na akci pořadatelé.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Básně, hry i písničky zní z Poesiomatu na Tylově nábřeží

Na Tylově nábřeží v Hradci byl během pondělního odpoledne za přítomnosti primátora města Alexandra Hrabálka slavnostně odhalen Poesiomat, jehož autorem je Ondřej Kobza. Jedná se o kovové zařízení ve tvaru trubky, které po zatočení klikou nabídne zájemcům výklad o významných…
Čtěte více

Proschlé a staré lípy na Tylově nábřeží nahradí nové stromy

V minulých dnech se na Tylově nábřeží mezi Tyršovým a Pražským mostem kácely stromy. Celkem 23 vzrostlých lip do konce března nahradí 16 kusů nových stromů, většinou javorů. Alej podle náměstka Technických služeb Hradce Králové Daniela Jeřábka je potřeba obnovit s citem a s…
Čtěte více

V kiosku na Pražském mostě se bude točit zmrzlina, poslední kiosek čeká oprava

I poslední secesní kiosek u Pražského mostu na Tylově nábřeží v Hradci Králové čeká rekonstrukce. Stejně jako u tří předchozích kiosků ji zajistí Správa nemovitostí Hradec Králové. Radní města tento týden schválili na tuto generální opravu 5,5 milionu korun, finance ale…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme