Štítky: | Kultura | Pozvánka |

Zveme: Chlum u Hradce Králové si připomene slavné krveprolití, uplynulo od něj 148 let

Rekonstrukce bitvy z roku 1866 | Foto: Jiří Gangur, 2013
Rekonstrukce bitvy z roku 1866 | Foto: Jiří Gangur, 2013

Už 148 let uplynulo do doby, kdy se na Chlumu u Hradce Králové odehrála jedna z největších bitev na našem území. V roce 1866 se totiž nedaleko Hradce Králové a v přilehlých obcích střetlo na půl milionu vojáků a přes 50 tisíc jich zde bylo zabilo, zraněno a nebo doživotně zmrzačeno.

Ani v letošním roce nezůstane bitva, která byla součástí prusko-rakouské války, bez připomínky. Již od čtvrtka probíhají vzpomínkové akcí, které mají účastníky naladit do nálady tehdejší doby. Vyvrcholením oslav pak bude sobotní rekonstrukce slavného boje mezi pruskými a rakouskými vojáky. Jednou z letošních novinek je i vstup na rekonstrukci bitvy zdarma.

Do Hradce Králové se opět sjedou historická vojska z celého světa

Vojenští nadšenci z téměř celého světa se i v tomto roce pod vedením Gardy města Hradec Králové setkají a se slepými patronami a snad i tupým ostřím se utkají v sobotu odpoledne na Chlumu u Hradce Králové.

„Na letošní 148. výročí potvrdilo účast více než 400 účastníků a jsme rádi, že kromě těch českých dorazí historické skupiny i z USA, Rakouska, Německa, Maďarska, Polska a Slovenska,“ prozradil Radek Balcárek, ředitel Projektu Königgrätz 1866, který spolu s Gardou města Hradec Králové stojí za oslavami už více než dvacet let. Spolu s členy gardy se na přípravách a bohatém programu také pravidelně podílí Muzeum východních Čech a Komitét 1866. Fotookénko z loňského roku a z rekonstrukce bitvy si můžete prohlédnout zde.

Oslavy bitvy z roku 1866 se staly evropským fenoménem

Za dobu, kdy královéhradecká garda neúnavně a s neobvyklým nadšením pečuje o vzpomínku na slavnou bitvu, se z oslav výročí bitvy 1866 stal celoevropský fenomén a každý rok přiláká do Hradce Králové tisíce historických nadšenců ze všech koutů světa.

„A zájem je velice vysoký také letos. Vyvrcholení vzpomínkových akcí bude tradičně na bojišti Chlum 1866, a to v sobotu 5. července 2014 ve 14 hodin, kdy pod památníkem Baterie mrtvých proběhne dynamická bitevní ukázka,“ zvou organizátoři z Gardy města Hradec Králové.

Stejně jako v předchozích letech, je i při letošních oslavách kladen zvláštní důraz autentičnost rekonstrukce bitvy.

„Návštěvníky čeká řada výjevů z této osudové bitvy. O jejím historickém významu ostatně vypovídá i to, kolik význačných osobností tehdejší doby se jí zúčastnilo. Stačí zmínit pruského krále Viléma I., saského korunního prince Alberta nebo významného pruského politika a kancléře Otto von Bismarcka,“ doplnil Radek Balcárek a dodal, že právě na zdejším krvavém bojišti se 3. července 1866 tvořily dějiny celé Evropy.

Letos poprvé mohou zvědavci, historiční nadšenci i ostatní návštěvníci zavítat na bojiště na Chlumu zcela zdarma.

Přesný harmonogram, akce spojené s výročím bitvy 1866 anebo tipy, kde zaparkovat u bojiště a jak se na místo rekonstrukce bitvy dostat veřejnou dopravou najdete také na našich stránkách zde.  

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme