Zveme: Čeká nás víkend plný velikonočních vajíček a lidových zvyků

Velikonoce v Rodinném centru Pohoda. Zdroj: ProstorPro
Velikonoce v Rodinném centru Pohoda. Zdroj: ProstorPro

Máme před sebou prodloužený velikonoční víkend. Jak strávit volné dny? Jako inspirace se vám může hodit naše tradiční páteční pozvánka. Tentokrát je plná malovaných velikonočních vajíček, pletených pomlázek a veselých jarních dekorací. Na co všechno se těšit? Třeba na Velikonoce v Rodinném centru Pohoda v Malšovicích, na Šrámkův statek, a když už si od všech těch velikonočních tradic a zvyků budete chtít odpočinout, vyrazit můžete třeba na fotbal nebo spolu s dětmi na veselé divadélko.

Pečení jidášů i malování vajíček v Pohodě

Barvení vajíček, pečení velikonočních pokrmů a tradiční pohodově strávený den vás čeká v sobotu v Rodinném centru Pohoda v Malšovicích. Akce nazvaná Velikonoce v Pohodě se uskuteční od 9 do 13 hodin přímo v budově neziskové organizace PROSTOR PRO v ulici Čajkovského. Vstupné je dobrovolné, platí se pouze jednotlivé workshopy.  „V rámci letošních Velikonoc v Pohodě budeme například vyrábět velikonoční přání, barvit vajíčka a péct velikonoční pokrmy a chybět nebude ani tematické občerstvení,“ říká koordinátorka akce Michaela Nová z obecně prospěšné společnosti PROSTOR PRO. „Malí i velcí návštěvníci si mohou vyzkoušet barvení velikonočních vajíček, výrobu slepiček a dalších velikonočních dekorací, a nebo také pečení jidášů,“  doplňuje Michaela Nová.

Zvyky a tradice na zámku Hrádek u Nechanic

Jak probíhají takové Velikonoce na zámku? To se dozvíte na Hrádku u Nechanic, který má speciálně otevřeno až do pondělí 6. dubna. Bližší informace se dočtete v tomto článku. V průběhu akce Velikonoce na zámku bude denně otevřena i stará zámecká kuchyně, kde můžete ochutnat sváteční zámecký likér a další dobroty. A také se dozvědět něco o historii nejvýznamnějších křesťanských svátků. „Na Velikonoční pondělí bude sloužena v 10:00 hodin mše svatá v zámecké kapli sv. Anny, kterou bude celebrovat P. Marian Benko z římskokatolické farnosti Nechanice,“ dodává kastelán zámku Ivan Šenk. Po zbytek dubna bude v nechanickém zámku otevřeno pouze o víkendech, ve všedních dnech pouze pro předem přihlášené skupiny.

Šrámkův statek ožije lidovými řemesly

Velikonoce se budou slavit také na Šrámkově statku v Pileticích. Akci pořádá Hradecká kulturní a vzdělávací společnost a Spolek lidové tvorby Hradec Králové v tomto malebném prostředí od 2. do 6. dubna vždy od 10 do 16 hodin. „Po všechny dny budou v  roubené chalupě předvádět členky Spolku lidové tvorby některé techniky zdobení kraslic, navíc také lidová řemesla jako paličkování, tkaní, síťování, zdobení perníčků a pletení pomlázky. Návštěvníkům se tak od Zeleného čtvrtka až do Velikonočního pondělí skýtá možnost vyzkoušet si šikovnost vlastních rukou pod laskavým dohledem zkušených „maléreček“, nebo potěšit sebe a své blízké koupí tradičního lidového výrobku,“ zvou do Piletic pořadatelé akce.

Pozvánku tu máme i pro naše nejmenší. V sobotu v 10:00 hodin začíná ve Studio A v hradeckém Adalbertinu loutková pohádka Ze života broučků. Volné vypravování na motivy oblíbené dětské knížky, kterou napsal Jan Karafiát, zahraje hradecké Amatérské Divadlo loutek. Pohádka je vhodná pro všechny děti od čtyř let, zasedací pořádek je volný a za vstupenku zaplatíte 50 korun.

Votroky čeká důležité utkání proti Spartě

Naše poslední dnešní pozvánka směřuje ke všem sportovním fanouškům. V rámci 22. kola Synot ligy zavítá do Hradce Králové úřadující mistr české nejvyšší soutěže – Sparta Praha. Zápas začíná v sobotu ve 14:30 hodin na stadionu v Malšovicích. „Je to utkání z nejtěžších, s výborným soupeřem. My ale předem nic nevzdáváme, naopak. Vnímáme to tak, že v tomto zápase si můžeme hodně pomoct. Uděláme maximum proto, abychom zápas zvládli výsledkově. My jsme se přesvědčili už v utkání s Plzní, že není třeba se nikoho bát,"  říká asistent trenéra Bohuslav Pilný. Během sobotního utkání budou v hledišti přítomni také členové vojenských polních nemocnic v Hradci Králové, kteří mají za sebou účast v mírových misích například v Afghánistánu, Iráku nebo na Balkáně.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Mobilní klub bude pomáhat dospívajícím, kteří se potulují po Hradci

První mobilní klub pro děti a dospívající by mohl v budoucnu brázdit ulice Hradce. Pomáhal by jim přímo v ulicích zvládat potíže, které jsou typické v dospívání. Právě 9. prosince startuje hradecká kampaň, během které můžete na rozjezd mobilního klubu přispět finanční částkou.…
Čtěte více

Zveme: Čekají nás velikonoční výstavy a dílničky, na dětskou železnici vyrazí zajíčci

Velikonoce jsou za dveřmi a prodloužený víkend bude v Hradci Králové nabitý velikonočními akcemi. Hned dvakrát se rozezní zvon Augustin na Bílé věži, na Šrámkově statku v Pileticích je otevřená výstava velikonočních kraslic a jarních zvykoslovných předmětů ze sbírek Spolku…
Čtěte více

Dříve narození se mohou těšit na svůj klub. Dřevěnka se bude otevírat za pár dní

Hradec Králové je město, které se snaží přispívat k seniorům k lepšímu životu. Ať už to jsou preventivní programy, které pořádá městská policie, sportovní hry pro seniory nebo třeba kurzy, kde se senioři učí pracovat s počítačem. V loňském roce Hradec získal dokonce nejvyšší…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme