Zveme: Bílou věží provede Královna a Polednice, zvoníci rozezní Augustin

Ceremoniál zvoníků v renesančních kostýmech v Hradci Králové je unikátní.
Ceremoniál zvoníků v renesančních kostýmech v Hradci Králové je unikátní. | autor: MmHK

Poslední prázdninový víkend v Hradci Králové nabídne atraktivní akce pro děti i dospělé. Můžete se vyrazit rozloučit s prázdninami na Hučák nebo Stříbrný rybnik, kde se bude hledat poklad. Na Bílé věži bude provázet Královna a Polednice,  nenechte si ujít ani Ceremoniál zvoníků a zvonění na zvon Augustin. V Jiráskových sadech bude opět promenádní koncert a Svátek vína na soutoku, na hradeckém letišti bude akce O pohár RallyHK.

Svátek vína na soutoku

"Opět v pátek, ale končíme až ve 22 hodin! Dovolujeme si Vás pozvat na již šestý ročník Svátku vína na soutoku, který bude letos formou vinařských trhů - volná degustace vína u více jak dvaceti vinařství." Svátek vína se uskuteční v pátek od 14 do 22 hodin v Jiráskových sadech. 

Ceremoniál zvoníků a zvonění na Augustin

V pátek 28. srpna slaví svůj svátek Augustin. Na počest světce stejného jména dostal jméno i impozantní zvon, který je zavěšen v útrobách Bílé věže. Tento den si  budeme připomínat také 511. výročí od ulití třetího největšího českého zvonu mistrem zvonařem Ondřejem Žáčkem a upozorníme na zvláštní profesi zvoníka. V 17 hodin projde od Adalbertina k Bílé věži průvod hradeckých zvoníků v  renesančních kostýmech. K tomuto průvodu se může připojit také široká veřejnost. Poté bude následovat ceremoniál, kdy zvoníci obdrží povolení ke zvonění a při této příležitosti bude před cechovní korouhví a ferulí pasován nový zvoník zvonu Augustin. V 18 hodin pak proběhne zvonění. Jde o jedinečnou událost, jelikož hradečtí zvoníci jsou jediní v České republice, kteří zvoní v dobových kostýmech.

O pohár RallyHK

V sobotu od 8 hodin startuje na CzechRingu na letišti v Hradci Králové adrenalinová akce O pohár RallyHK. Čeká vás dětský den plný zajímavých soutěží, skákací hrad, šlapací buginy, bumper ball, malování na obličej, zdobení perníčků a další. Vy bude mít možnost posedět u dobré kávy a zákusku, zatímco si vaše děti budou zkoušet různé aktivity pod dohledem instruktorů. Nebo se svést v závodním speciálu na místě spolujezdce zcela zdarma.

 

Královna a Polednice ve věži

Komentované prohlídky pro děti v Bílé věži slibují v sobotu Královnu a v neděli Polednici, vždy od 14 do 15:30 hodin: "Věž přesně jako z pohádky - tak trošku tajemná, tak trošku kouzelná... zkrátka taková, jakou ji neznáte! Přijďte se projít věží společně s královnou, přeneste se do doby, kdy v Hradci stával královský hrad a vše bylo tak trochu jiné. Možná se dozvíte, kde se ukrýval městský poklad." Děti se mohou nechat pasovat na prince či princeznu a čeká je sladká odměna. Polednice v neděli svým skřehotavým hlasem povypráví tak trochu jinou historii Bílé věže. Dítě musí jít vždy s doprovodem dospělé osoby.

Poklad na Stříbrném rybniku

Na Stříbrňáku se můžete rozloučit s prázdninami. Poklad na Stříbrném rybníku je rodinná akce, kdy malí indiáni plní úkoly a za to dostávají body na svojí indiánskou čelenku. Na závěr si pak budou moci vyzvednou odměnu - jízda na koni či poníku, atrakce v areálu, malování na obličej atd. Vstup zdarma. Kdy? V sobotu od 14 do 18 hodin. 

Promenádní koncert

Promenádní koncert v Jiráskových sadech se koná jako obvykle v neděli od 16 do 18 hodin. Zahraje JH Bigband, který bude řídit Jiří Hasal.

Rozloučení s prázdninami na Hučáku

V neděli od 9 hodin se můžete loučit s létem v IC Obnovitelné zdroje Hučák. "Absolvujte dětskou prohlídku, navštivte interaktivní expozici a soutěžte o hezké ceny." V 10:00 a 14:00 vás čekají dětské prohlídky s Watíkem a Joulinkou, dále virtuální realita, opičí dráha, výtvarná soutěž, tvořivé dílničky, interaktivní expozice. Vstup je zdarma.

 

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme