Zveme: Benefiční večer s dražbou a divadlo na pomoc válkou zmítané Ukrajině

Hradcem Králové bude provádět sám architekt Josef Gočár v podání Dobrého divadla.
Hradcem Králové bude provádět sám architekt Josef Gočár v podání Dobrého divadla.

Co nabídne víkend v Hradci Králové? Bude se hrát hokej, uklízet nepořádek na březích řeky Orlice, městem bude provádět jeho slavný architekt Josef Gočár, opět si můžete vychutnat zabijačkové speciality na masopustní veselici. Na podporu Ukrajiny se budou konat hned dvě akce: nenefiční večer s dražbou obrazů výtvarníků ze spolku Nekonkrétno v Muzeu východních Čech a divadlo Lůza přispěje výtěžkem z divadelního představení Nikola Šuhaj loupežník.

HOKEJISTÉ VYZVOU LITVÍNOV

Utkání 58. kola extraligy ledního hokeje mezi týmy Mountfield HK a HC Verva Litvínov se bude hrát dnes od 18 hodin na zimním stadionu (ČPP Arena) v Hradci Králové.

BENEFIČNÍ VEČER SLÁVA UKRAJINĚ

Muzeum východních Čech v Hradci Králové pořádá benefiční večer, z něhož veškerý výtěžek poputuje na sbírku Nadačního fondu Leader Projects z.u. na pomoc Ukrajině. Začátek je v pátek v 16 hodin. Benefiční večer odmoderuje Artem Dotsenko společně s Ilonou Dvořákovou. Hudebně bude provázet Natáliia Zhovtobriukh, která uvede pár slov o dlouhodobé situaci na Krymu a útěku její rodiny do Čech. Informace o aktuálním přehledu situace na Ukrajině a sbírky Nadačního fondu Leader Projects z.u. osvětlí její ředitelka Larisa Prodanets. Ilona Dvořáková dále povede online rozhovor se seniorním analytikem Evropského Centra Excelence pro boj s hybridními hrozbami v Helsinkách, Jakubem Kalenským. 
Benefiční večer bude zakončen dražbou obrazů výtvarníků ze spolku NEKONKRÉTNO a dalších hradeckých umělců, kterou povede Tomáš Zeman, kurátor a provozovatel Galerie Václava Havla.

DIVADLO LŮZA: ŠUHAJ PRO UKRAJINU

V sobotu v 19 hodin začíná v Novém Adalbertinu divadlo na podporu Ukrajiny. "Nikdy nás nenapadlo, že válka, která předchází příběhu Nikoly Šuhaje a silně jej ovlivňuje, je něco, co by se v dnešní době mohlo v Evropě opakovat. Bohužel opak je pravdou. Odsuzujeme Putinův agresivní vpád na Ukrajinu a chceme podpořit Ukrajince tím, že veškeré peníze vybrané během představení poputují na konto neziskovky Člověka v tísni, která poskytuje humanitární pomoc přímo na místě. Diváci budou moci přispět hotově či pomocí qr k libovolnou částkou." Autorské představení divadla Lůza na motivy knihy Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník. Délka představení 70 minut.

MASOPUST NA PIVOVARSKÉM DVORKU

"Pojďme oslavit konec zimy a přivítat nastupující jaro, blížící se Velikonoce. Na pivovarském dvorku Klenotu budou připraveny zabíjačkové dobroty, víno, horké nápoje a drobné řemeslné výrobky," zvou pořadatelé na Masopust na dvorku pivovaru Klenot. Kdy? V pátek od 15h do 19h a v sobotu od 11h do 19h.

PĚŠKY NEBO KOČÁREM HRADCEM S PANEM GOČÁREM

V sobotu je v 10:00 sraz u Bílé věže v Hradci Králové: "Napadlo vás někdy, jaké by to bylo, kdyby vám o architektuře a urbanistickém pojetí Hradce Králové vyprávěl sám jeho tvůrce Josef Gočár?  Tak teď už o tom nemusíte jen přemýšlet, ale můžete to skutečně zažít. Nevěříte? Přijdte se sami přesvědčit na některou z prohlídek Hradce Králové, jaké zajímavosti se od pana Gočára dozvíte." Můžete vystoupat na Bílou věž, projdete si staré město i jeho terasy, podíváte se do Galerie moderního umění a pohlédnete na město z její střechy. Dozvíte se tak mnoho zajímavého o vývoji Hradce Králové od středověku až do doby první republiky. Architekt Gočár vás pak doprovodí k Muzeu, kde končí první část prohlídkové trasy. V kavárně Muzea se můžete občerstvit a popovídáte si o tom, jak vznikl slavný Salon republiky, proč se tak za první republiky začalo Hradci Králové říkat. Od Muzea pak budete pokračovat dál na druhou část prohlídkové trasy, která je zaměřená na prvorepublikovou architekturu, mimo jiné tak projdete Masarykovo a Ulrichovo náměstí, zastavíte se ve Sboru kněze Ambrože a kolem komplexu Gočárových škol zamíříte na prohlídku Gymnázia J.K.Tyla.  Pro skupiny 10 a více osob si můžete domluvit individuální termín a trasu prohlídky podle svých preferencí. Tyto prohlídky objednávejte na tel. 777 637 888. Cena vstupenky je od 200 do 400 korun.

TRASH HERO: HRADEC UKLÍZÍ BŘEHY ORLICE

V sobotu úderem 9. hodiny nastoupí dobrovolníci z Trash hero k úklidu kolem řeky Orlice, můžete jim pomoci i vy. Sraz je u Staré nemocnice v ulici Nezvalova. "Předpověď počasí vypadá příznivě, takže se v sobotu pustíme do úklidu na březích Orlice. Bude sluníčko, ale taky zima, tak se teple oblékněte. Úklidové pomůcky i dezinfekci zajistíme my." 

Zobrazit všechny akce na tento víkend

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme