Zveme: Balet, svatební veletrh i pohádky. Víkend v Hradci si užijete

Romantický balet promítne Bio Central. Zdroj: Bio Central
Romantický balet promítne Bio Central. Zdroj: Bio Central

Jak nejlépe strávit předposlední víkend v únoru v Hradci Králové? Možná vám poradí některé z našich kulturních a sportovní tipů. Čeká nás například exkluzivní promítání Vetřelce v kině Bio Central, na programu je i romantický balet, přednáška o známém architektovi Janu Kotěrovi, nebo veletrh nejen pro ty, kteří v blízké době plánují svatební veselí. Samozřejmě nezapomínáme ani na děti a na hokejové fanoušky. I pro ty je tu naše tradiční páteční pozvánka.

Vetřelce čeká speciální uvedení v Bio Central

První z našich pozvánek míří už na tento večer. Od 20 hodin kino Bio Central uvede remasterovanou verzi klasického sci-fi Vetřelec. Po režisérském sestřihu filmu Ridleyho Scotta z roku 1979, které bude mít v Hradci jen jediné speciální uvedení, bude následovat after párty s hradeckými DJ´s. Celá akce se uskuteční ve scénografii inspirované filmem, kterou pro Central připravuje mladá výtvarnice Judita Levitnerová.

„Fanoušci sci-fi se mohou těšit na výtečnou akci s atmosférou, jaká panuje ve vesmírné lodi ve filmu. Návrh podoby interiéru vymyslela pro nás Judita Levitnerová – naše dlouhodobá spolupracovnice, pro kterou byla tahle příležitost velkou výzvou. Celý prostor kina bude navíc speciálně nasvícen a diváci od nás dostanou i drobnou pozornost,“ zve na Vetřelce Ilona Machová z Bia Central. Diváci se mohou také sami zapojit tím, že přijdou v kostýmech.

Nesmrtelný příběh Romea a Julie baví i jako balet

Do Centralu vás pozveme i v sobotu. Tragický příběh dvou osudem pronásledovaných milenců Romea a Julie zná snad každý. Dojemné vyprávění o velké lásce však málokdo viděl v baletním provedení, ve kterém ho tuto sobotu od 20:15 hodin promítne na velkém plátně kino hradecké Bio Central. Hluboce dojemný balet Kennetha MacMillana patří ke klasice 20. století. Romeo a Julie se setkají na plese a okamžitě se do sebe vášnivě zamilují. Avšak jejich rodiny jsou znepřáteleny, dělí je prudký svár. Balet zdůrazňuje citovou a psychologickou stránku nesmrtelného příběhu, který je aktuální i několik staletí od svého vzniku. Vstupenky na balet, který trvá 175 minut, seženete na pokladně kina Bio Central nebo na jeho webových stránkách. Lístek stojí 250 korun.

Program svatebního veletrhu bude pestrý

Plánujete veselku? Pak si nenechte ujít Svatební veletrh, který už tuto sobotu od 9 do 18 hodin pořádá hradecké obchodní centrum Futurum. Program bude opravdu pestrý. Užít si můžete módní přehlídky, barmanskou show, různé workshopy nebo rozhovory s odborníky o aktuálních svatebních trendech. Samozřejmostí je účast floristek, ukázky svatebního líčení nebo tipy na výběr té nejlepší hudby. Neaveletrhu naleznete více než třicet vystavujících, chybět nebude ani losování ankety o věcné ceny.

Prohlídka muzea odkryje i jeho nepřístupné prostory

Ne nadarmo se Hradci Králové přezdívá salon republiky. Na jeho vzhledu se podepsala celá řádka slavných architektů. Jeden z nejznámějších je nepochbně Jan Kotěra. Ve východočeské metropoli stojí například za návrhem Okresního domu v Palackého ulici. Díky němu také vznikla budova dnešního Muzea východních Čech. Jak jeho realizace probíhala? To se dozvíte na nedělní prohlídce nazvané Múzy chrám. Začíná se v 15 hodin v budově muzea, dospělé vstupné činí 50 korun, snížené 20 korun. „V rámci nedělní prohlídky navštívíme i běžně nepřístupné prostory budovy. Poznejte blíže výjimečnou krásu architektury muzea a její historii v širších souvislostech než je běžné,“ zvou na akci pracovníci muzea. Součástí prohlídky je také projekce dokumentárního filmu Kotěra.

Na děti čekají dvě známé pohádky

Dětské pozvánky tento týden zvou do Studia A královéhradeckého Adalbertina. V sobotu v deset hodin dopoledne je na programu pohádka Šípková Růženka. Pohádkový příběh, který zná snad každý, nastudovalo hradecké Amatérské Divadlo loutek a je vhodný pro děti od tří let. Za vstupenku zaplatíte 50 korun. Pokud sobotní pohádku nestíháte, v neděli ve stejném čase začíná loutkohra O Bajajovi, který se utká se třemi zlými draky, aby získal ruku krásné princezny. Pro děti od čtyř let pohádku zahraje Bílkovo kratochvilné divadlo z Hradce Králové. I v tomto případě stojí lístek 50 korun.

Domácí Mountfield HK se postaví proti Slavii

V neděli čeká hráče hradeckého hokejového klubu už 49. kolo hokejové extraligy. Tentokrát se na domácím ledě Mountfield HK postaví proti Slavii. Zápas ve Fortuna aréně začíná v 17.30 hodin. Ještě předtím ale čeká hráče páteční zápas proti Třinci. „Ve hře je ještě patnáct bodů, což je strašně moc. Může se to během jednoho zápasu otočit a zase nastat nějaká série,“ komentuje dnešní utkání asistent trenéra Jiří Kučera.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme