Štítky: | Filharmonie | Archeopark Všestary |

Zveme: Archeopark, zvířátka v lese i panenky v muzeu. Víkend potěší děti i rodiče

Děti si užijí zábavný program v lese
Děti si užijí zábavný program v lese

Je tu pátek a s nímdalší vytoužený víkend. Co vás tentokrát čeká? S pěkným počasím přibývá v Hradci Králové a blízkém okolí i pěkných akcí. Tentokrát sespolu s dětmi můžete vydat do lesa plného pohádek, zábavný rodinný program nabízí i nedaleký Archeopark ve Všestarech a víkendové volno můžete strávit třeba i v Muzeu východních Čech, kde se tentokrát bude tvořit a také pomáhat. Pokud dáváte přednost sportu, máme pro vás pozvánku na nedělní fotbalový mač, a pokud hledáte něco pro své nejmenší, máme tu tip na veselé pohádky.

Jak se vaří hudba předvedou filharmonici

Zajímavý koncert si na sobotu připravila Filharmonie Hradec Králové, která posluchače seznámí s tím, K čemu je důležitý dirigent. Koncert začíná v 16 hodin a je určen nejen pro rodiče a děti, ale pro všechny zvídavé, kteří by se rádi dozvěděli, jak se "vaří" hudba. Odpolední program O kouzelných hůlkách a báječných mužích s taktovkou přinese skladby například od Schuberta, J. Strausse st., Bizeta, Wagnera, Čajkovského, Dvořáka a Griega. Průvodní slovo bude mít Lukáš Hurník, na housle zahraje Jiří Vodička housle a jako dirigent se představí Andreas Sebastian Weiser.

Archeopark ve Všestarech zve do doby starověku

Jak vypadal zbytek Evropy a život bohatých vládců? A proč je v pravěku "sůl nad zlato" vám odpoví víkendový program v Archeoparku pravěku ve Všestarech. Otevřeno je vždy od 9:00 do 17:00 hodin. V sobotu a v neděli vás tu čeká program nazvaný V sousedství antiky - barbaři na počátku doby železné. Čekají vás například komentované interaktivní projekce k tématu, ukázka výroby voskových matric k odlití do bronzu nebo například ukázka pravěkého solivarnictví a výroby soli odpařováním. Také se můžete dozvědět, jak se psalo ve starověkém Řecku na hliněné destičky a jak Etruskové věštili z jater. Rodinné vstupné činní 220 korun, studenti, děti do čtyř let, ZTP a důchodci zaplatí 60 korun, dospělí 100 korun.

V lese čekají na děti zvířátka

Veselá vycházka stezkami hradeckých lesů je vhodná pro děti z mateřských škol a prvního stupně základních škol a samozřejmě také pro jejich rodiče a prarodiče. Akce, která se uskuteční tuto sobotu mezi 10. a 12. hodinou, se nazývá Les plný zvířátek a začíná u Zděné boudy. Na trase výletníci potkají mnoho zvířátek a s každým si budou moci zahrát nějakou hru a zaskotačit si na malém lanovém centru. Na závěr je pro všechny účastníky připraveno i prstové malování. Malovat se bude na napnuté plátno ekologickými smývatelnými barvami ve skupinách společně i se staršími dětmi.

Kašpárek přemůže i partu nebezpečných pirátů

S Kašpárkem se nikdo neztratí a to ani když mu jsou v patách nebezpeční piráti. Nevěříte? Tak se přijďte podívat v neděli v 15 hodin do Rodinného centra Budulínek na třídě Karla IV., kde na děti čeká loutková pohádka Ostrov splněných přání. „Pohádku, která měla svou premiéru v roce 1948, hraje v nezměněné podobě, tak jak byla napsána, loutkový soubor Spojáček z Liberce. Autorem hry je významná osobnost českého loutkářství Vojtěch Cinybulk,“ uvádějí pořadatelé z RC Budulínek. Zatímco děti se budou dívat na pohádku, dospělí si mohou nad kávou a zákuskem popovídat v kavárně. Vstupenka na pohádku činí 50 korun, držitelé rodinných pasů mají vstup zdarma.

Další hezkou pohádku si děti mohou užít v královéhradeckém Adalbertinu. Loutkové představení dvou pohádek o tom, jak zvířátka vyzrála na hloupého vlka, začíná v sobotu v deset hodin ve Studiu A. Představení My se vlka nebojíme, které zahraje Hradecké Amatérské Divadlo loutek je vhodné pro všechny malé diváky od tří let. Na místě platí volný zasedací pořádek, lístek zakoupíte za 50 korun.

Panenky z muzea pomůžou chudým dětem

Vyrábět a pomáhat je motto nedělní akce v Muzeu východních Čech. Od 9 do 11 a od 13 do 15 hodin se zde budou šít panenky, které se prodají a tím pomůžou dětem ze zemí třetího světa. „Staneme se pirátskými krejčími a švadlenkami a budeme pomáhat. Společně s herečkou Klicperova divadla Martou Zaoralovou, patronkou projektu, vytvoříme pirátské panenky pro děti ze třetích zemí i pro sebe. Kostým piráta vítán,“ zve na program Muzeum východních Čech na Eliščině nábřeží. Děti mají na akci vstup zcela zdarma, dospělý doprovod zaplatí 30 korun. Vzhledem k omezené kapacitě dětského ateliéru se doporučuje na muzejní neděli objednat předem. V případě, že se po objednání nemůžete zúčastnit, odhlašte se prostřednictvím emailu nebo telefonicky. Uvolníte tak místo dalším případným zájemcům.

Votrokům se poslední dobou nedaří. V neděli je čeká Příbram

V neděli v 17 hodin ve 24. Kole naší nejvyšší fotbalové soutěže se proti sobě na malšovickém stadionu postaví FC Hradec Králové proti 1. FK Příbram. Děti do 130 centimetrů mají na akci vstup volný. Votrokům se poslední dobou příliš nedařilo. „Možná změna nastane, ale na to máme ještě dost času. Teď se jednalo o dva zápasy, kdy nám tam vlastně napadaly tři góly, když už jsme chtěli výsledek zvrátit. Nedělal bych z toho nějakou výraznou vědu. Samozřejmě musíme být schopni odehrát zápas, kdy vyhrajeme třeba 1:0," uvedl asistent trenéra Bohuslav Pilný.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na vánoční trhy, půlmaraton nebo procházku adventním Hradcem

Třetí adventní víkend v Hradci Králové můžete strávit na vánočních trzích na Velkém náměstí nebo se projít vánočně vyzdobeným městem s průvodcem. Poběží se Vánoční půlmaraton, konají se farmářské trhy. Filharmonie zve na pohádku S čerty nejsou žerty, v Aldisu zazpívá Lucie Bílá…
Čtěte více

Sál hradecké filharmonie se bude jmenovat po slavné pěvkyni Soně Červené

Dlouholetý přátelský vztah Soni Červené k Hradci Králové a jejímu orchestru zpečetí název sálu královéhradecké Filharmonie. Jméno nedávno zesnulé operní divy ponese koncertní hala od roku 2025. Sál Soni Červené se tak stane živoucí vzpomínkou na tuto hudební legendu a mimořádně…
Čtěte více

Archeopark ve Všestarech se rozšíří o další výstavní prostory. Vznikne i kinosál

Archeopark ve Všestarech byl založen už před 25 lety. Nyní by se měla jeho expozice rozšířit a zatraktivnit pro návštěvníky. Budova za 24 milionů korun představí zejména experimenty archeologů a pravěké nálezy doplní repliky vytvořené dávnými technologiemi. Vznikne z budovy…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme