Zubaři z hradecké kliniky radí, jak pečovat o chrup

Jak na čisté zuby?
Jak na čisté zuby? | autor: Martin Slavoljubovski, Pixabay

Ráno pro krásu, večer pro zdraví. Pořekadlo, kterým nás rodiče nabádali, abychom pečovali o chrup minimálně dvakrát denně, platí dodnes. Kromě času, který věnujeme naší ústní dutině, je důležitá i správná technika a vhodně zvolený kartáček. Víte, jak mít zuby bílé jako perličky? Pokud ne, odborníci z královéhradecké kliniky EUC na třídě Bratří Štefanů vám poradí.

Nedostatečná či špatná čisticí technika vede k tvorbě kazů a zánětu dásní, který bývá poměrně bolestivý. Zanícené dásně ztratí svou růžovou barvu, jsou zarudlé a oteklé. Pečovat o chrup se tak vyplatí z mnoha důvodů.

Záleží na typu kartáčku i času

Správné čištění se neobejde bez vhodného kartáčku. Hradečtí stomatologové radí sáhnout po měkčím či středně tvrdém typu. Tvrdý kartáček způsobí spíše poranění dásní. Měkčí typ si se zubním plakem poradí dostatečně. Čištění zubů je však třeba věnovat dostatek času, a to zejména před spaním. Odborníci doporučují minimálně 2 minuty, v nejlepším případě alespoň 5 minut.
Nejúčinnější cestou, jak zabránit bolestivým návštěvám u zubaře, je dostatečná prevence. Zubaři v Hradci Králové nabízí komplexní stomatologickou péči pro děti i dospělé. Vhodným doplňkem péče o chrup je pak dentální hygiena. Odborné čištění zubů se doporučuje podstoupit alespoň dvakrát do roka.

Větší síla neznamená bělejší chrup

Správná technika čištění zubů není nijak složitá. Kartáček uchopte podobným způsobem, jako držíte tužku – mezi ukazováček a palec. Vyvarujte se toho, držet kartáček sevřený v pěsti. Rukou sice vyvinete větší sílu, vaše dásně vám ale nepoděkují. Budete na ně tlačit až příliš a zbytečně si podráždíte ústní dutinu. Tentýž nežádoucí efekt nastane, budete-li drhnout zuby podobně jako rýžákem ze strany na stranu. Nejvhodnějším způsobem, jak odstranit co nejvíce zubního plaku a nepoškodit mechanickými pohyby dáseň, je čištění jemnými krouživými pohyby.

Při čištění nezapomeňte na dásně

Hlavní trik spočívá v tom, že se během čištění nesoustředíte pouze na svůj chrup, ale i na dásně. Přiložte kartáček z půlky na zub a z půlky na dáseň a krouživými pohyby čistěte zuby a při tom masírujte dásně. Pouze tímto způsobem odstraníte nečistoty z chrupu a zároveň pečujete o zbytek ústní dutiny. Při čištění myslete na všechna místa, i na ta méně dostupná. Stomatologové také doporučují používat mezizubní kartáček, který je skvělým pomocníkem v rámci prevence zubních kazů a zánětu dásní.

V oddělení stomatologie na EUC Klinice se vám budou věnovat zkušení odborníci s dlouholetou praxí. Královéhradecká klinika poskytuje komplexní stomatologickou péči pro děti a dospělé: preventivní prohlídky, záchovnou stomatologii, protetiku i dentální hygienu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Mohlo by se hodit
Doporučujeme