Zřícené hradby u Adalu si na opravu počkají

Když se na konci března 2011 zřítila část hradeb pod historickým centrem Hradce, mluvilo se o nutnosti rychlé celkové opravy. Přesto jsou zdi vedle Adalbertina stále podepřené jen provizorně. Opravy přitom podle posledního plánu měly začít už před dvěma měsíci.

Celkovou opravu hradeb chtělo město zahájit na konci letošní zimy. Nestalo se a dnes je jasné, že práce v dohledné době nezačnou. Jak zjistil Český rozhlas Hradec Králové, zpozdí se podle radnice začátek oprav ještě o několik týdnů. "Je připravena projektová dokumentace, je vybrán zhotovitel stavby, jediné, co poněkud tuto stavbu zdrželo, je vyjádření památkářů, které očekáváme v nejbližších dnech," hájil v Českém rozhlase Hradec Králové radnici náměstek primátora Jindřich Vedlich.
Historické hradby se 26. 3. 2011 sesunuly na parkoviště u hradeckého Adalbertina. Nečekaná událost se naštěstí obešla bez zranění. Poškozena ale byla tři auta. Průzkum ukázal, že za nehodu mohla promoklá půda, teplotní změny a stáří hradeb, které jsou v celkově špatném stavu.
Město opravy nechce oddalovat. "Předpokládám, že tato stavba bude zahájena co nejdříve a bude řešit jednak to místo vyvalené, ale bude rekonstruovat i celou tu hradbu za Adalbertinem, protože tam bylo lokalizováno několik rizikových míst," dodal Českému rozhlasu náměstek Vedlich.
Opravy i uvolnění potřebných financí už loni schválili hradečtí zastupitelé. Práce by měly přijít na 6 milionů korun a potrvají několik měsíců. Tím by ale zájem města o hradby skončit neměl. Radnice už vypsala architektonickou soutěž na řešení celé části severních teras i revitalizaci Žižkových sadů. Město chce do rozsáhlé rekonstrukce zapojit evropské fondy pro roky 2014 - 2020. Podle odhadu se má jednat o desítky milionů korun. "Myslíme si, že samotná oprava těch severních teras by se mohla pohybovat někde mezi 80 až 100 miliony korun," dodal Českému rozhlasu Hradec Králové Jindřich Vedlich.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme