Zřícená hradba u Adalu se už opravuje

Hradba, která se loni na jaře zřítila poblíž Adalbertina, bude konečně opravena. Minulý týden začali dělníci s rozebíráním poškozených zdí a následně začnou s výstavbou zdi nové. Ta bude postavena z historických materiálů a bude ve stejné podobě, jako byla zeď původní. Informovala o tom tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková.

Historické hradby se sesunuly loni v březnu. Nečekaná událost se naštěstí obešla bez zranění, poškozena ale byla tři auta. Průzkum ukázal, že za nehodu mohla promoklá půda, teplotní změny a stáří hradeb, které jsou v celkově špatném stavu. Původně se s opravami hradeb za Adalbertinem mělo začít již letos v březnu, ale práce oddálilo čekání na vyjádření památkářů.
Nyní již dělníkům nic nebrání, při práci však budou muset dodržet přísné podmínky. Stávající zeď budou muset rozebrat, vytřídí se materiál a po odebrání zeminy ze svahu se vybuduje betonová zeď, kterou dělníci následně obloží cihlami. "Podmínkou památkářů je, že zeď bude co nejvíce kopírovat původní, tedy včetně nerovností,“ řekl Ivan Čakány z odboru správy majetku města hradeckého magistrátu. Požadavků památkářů je však s ohledem na stáří a umístění hradby víc. „Stávající zeď musíme rozebrat po částech ručně, aby se zachovalo co nejvíc stavebních prvků. Ať už cihel, nebo kamenných artefaktů, které byly do zdi zabudovány. Materiál zpětně použijeme, a co bude chybět, doplníme prvorepublikovými cihlami. Ty máme pro tento případ připraveny,“ uvedl Petr Jedlinský, jednatel stavební firmy, která zřícené zdi opravuje. Potvrdil, že obnovená hradba nebude podle přání památkářů rovná jako podle provázku. „Musíme zachovat původní podobu zdi, tedy včetně nerovností a opěráku,“ potvrdil Petr Jedlinský. Úprava čeká rovněž prostor nad opravenou hradbou, který se očistí od náletových dřevin a oseje trávou. „Dojde také k zajištění odtoku vody, aby zeď nenarušovala,“ doplnil Ivan Čakány.
Na opravy hradby budou dohlížet památkáři i archeologové. „Je pravděpodobné, že při rozebírání zdi budou objeveny starší pískovcové prvky ze zaniklých církevních staveb, nebo i hradu, který stával nad Adalbertinem. Při úpravě svahu lze zase očekávat nálezy lidských kostí, protože mezi ulicí V Kopečku a hradem byl ve středověku hřbitov,“ uvedl archeolog Radek Bláha. Například už při podzimním průzkumu zde archeologové našli základy jedné z věží, které hradbu kdysi zpevňovaly. Ukázalo se rovněž, že podstatná část zřícené zdi je dolní městskou hradbou z 16. století.
Práce potrvají do poloviny listopadu a mají přijít na 4,75 milionu korun bez daně z přidané hodnoty. Stavební firma přitom bude postupovat po jednotlivých dilatačních celcích, aby se svah nesesunul. Práce budou probíhat za částečného provozu přilehlého parkoviště a postup prací od domů v ulici V Kopečku umožní co nejdéle zachovat provoz předzahrádky restaurace Adalbertina. Tím by ale zájem města o hradby skončit neměl. Radnice už vypsala architektonickou soutěž na řešení celé části severních teras i revitalizaci Žižkových sadů. Město chce do rozsáhlé rekonstrukce zapojit evropské fondy pro roky 2014 - 2020.

čtěte také:
https://zpravy.hradeckralove.cz/clanek.php?id=2716
https://zpravy.hradeckralove.cz/clanek.php?id=2534
https://zpravy.hradeckralove.cz/clanek.php?id=2473

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme