Zřícená hradba u Adalu se dočká generální opravy

Část historických hradeb, která se letos na jaře zřítila poblíž královéhradeckého Adalbertina, projde v příštím roce generální rekonstrukcí. První práce na opravě začnou ještě v letošním roce. Do této chvíle rizikové prostory chránily před dalším možným sesuvem zeminy provizorně navrstvené zatěžkávací panely na patě svahu ohraničené mobilní zábranou. To bylo jediné možné řešení pro stabilizaci a zajištění svahu ihned po sesuvu tak, aby nedošlo k dalším škodám. Informovala o tom tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková.

V těchto dnech je dokončován stavebně-geologický průzkum hradeb a na základě tohoto průzkumu by v nebližší době by měla být zahájena příprava projektové dokumentace. Celému procesu dali zelenou zastupitelé a vyčlenili na opravu hradeb u Adalbertina z rozpočtu města částku 5,7 mil. Kč, která postačí na regeneraci zdi za Adalem až směrem k zástavbě sousedící s ulicí V Kopečku v celkové délce více než šedesát metrů. Na hradbách nebudou prováděny další provizorní úpravy zabezpečení. Dle předběžných výsledků průzkumu budou muset být některé části zbourány a nahrazeny novými  a ostatní části budou opraveny a staticky zajištěny.  Lícní části nových zdí budou obloženy režným cihelným zdivem.
Opěrnou zeď lze vzhledem k jejímu stavebnímu stavu rozdělit do pěti úseků. První je od schodiště na Severních terasách za Adal v délce cca 9 metrů, druhá je za Adalem v délce 23 metrů, třetí se nachází za parkovištěm od Adalu po zřícenou část zdi v délce cca 12 metrů. Čtvrtá část je identická s místem jarního sesuvu a měří zhruba 15 metrů a poslední etapou je úsek od poruchy po bývalý bar sousedící s ulicí V Kopečku „V celé ploše nad zdí bude přilehlý svah očištěn od náletové vegetace, ohumusován a oset trávou. Za rubem koruny zdi budou osazeny žlábky a voda bude svedena před líc zdi. Na koruně bude v celé délce osazeno trubkové třímadlové zábradlí proti případnému pádu,“ upřesnil postup prací zástupce zhotovitelské firmy Petr Jedlinský.
V případě dodržení časového plánu je možné s uskutečněním oprav počítat v březnu příštího roku. Po této generální opravě už nebude potřeba žádné další statické zajištění či přechodná úprava. Stánkaři a návštěvníci trhů, které zde mají svou tradici, se opět mohou těšit na plnohodnotné využití prostoru, jež bude samozřejmě sloužit opět většímu počtu parkujících vozů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme