Zrekonstruovaný sportovní areál Bavlna zahájil provoz

Po desetiletích postupného chátrání se v úterý 10. 4. 2012 otevřela nová Bavlna. Modernizované sportoviště nabídne zázemí hned několika sportům. Největší nadějí má ale být pro mladé fotbalisty.

Areál Bavlna se má stát centrem mládežnického sportu, především fotbalu. Hradecký fotbalový klub tady chce vytvořit komplexní tréninkové zázemí, které by mohlo vychovávat nové talenty. Konkurovat chce dokonce Spartě, Slávii nebo Olomouci. „Pro nás je to zlom v práci s mládeží. Dosud jsme pro ni neměli důstojné zázemí,“ řekl při otevření Hradeckému deníku ředitel klubu Richard Jukl.
Starý a nevyhovující povrch, nulové zázemí, nefunkční šatny. To je jen krátký výčet slabin, které sportovci staré Bavlně vytýkali. „Na Bavlně jsem něco prožil. Vzpomínám na ty staré kabiny,“ potvrdil Deníku Karel Piták, bývalý reprezentant a mistr Evropy do jedenadvaceti let. „Klukům takový areál přeju. V zahraničí jde fotbal přesně takovým směrem,“ doplnil Piták. „Bavlna bude další chloubou Hradce. Mám radost, že se zchátralý objekt proměnil v krásné a moderní sportoviště s širokým využitím pro mládež. Je to velmi nadčasový projekt,“ řekl Hradeckému deníku předseda představenstva Hradeckého fotbalového klubu Pavel Staněk.
Nové centrum nabízí kromě standardního fotbalového hřiště s trávníkem i jedno menší s umělým povrchem pro trénink začátečníků, nové tribuny pro 350 diváků, dvě multifunkční hřiště s umělým povrchem, tartanovou i pískovou běžeckou dráhu a navíc hřiště pro pétanque a dětské hřiště. Zajímavostí se od července stane internát pro mladé fotbalisty se 45 lůžky a 6 byty. Mladým fotbalistům zajistí stálý režim a profesionální podmínky pro trénink i studium. „Musíme jejich rodičům nabídnout něco navíc. Aby kluci z východních Čech nechodili například do Olomouce či Mladé Boleslavi,“ vysvětlil Deníku technický ředitel klubu Milan Ptáček.
Rekonstrukci Bavlny začalo město plánovat na jaře 2006. Celkové náklady se vyšplhaly na 110 milionů korun, z toho 58 milionů pokryla evropská dotace a 52 milionů korun poskytlo město. Provoz areálu by měl ročně stát asi 5 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme