Štítky: | Doprava | Škola | plán mobility |

Změny u škol v Gočárově ulici jsou první vlaštovkou plánu mobility

Nebezpečné situace u škol by měly řešit plány mobility.
Nebezpečné situace u škol by měly řešit plány mobility. | autor: hradeckralove.cz

Město už od března pracuje na školních plánech mobility. Přinést mají snížení počtu aut v blízkosti školních budov v Hradci, zajištění ještě většího bezpečí na cestách i zlepšení povědomí o aktivním a zdravém stylu života nejen u školáků. Se startem školního roku se již podařilo realizovat první opatření - tzv. školní ulici před ZŠ a MŠ Josefa Gočára. Další novinky budou přibývat. Informaci přináší Hradecký deník.

Do projektu se zapojili žáci, rodiče i učitelé ze čtyř hradeckých škol, a to ZŠ Josefa Gočára, ZŠ Úprkova, ZŠ Habrmanova a ZŠ Milady Horákové.

„Často se setkáváme s tím, že rodiče vozí své děti do bezprostřední blízkosti škol a pak vzniká řada nepříjemných situací. Auta parkují na zakázaných místech, vjíždějí na travnaté plochy a poškozují zeleň, blokují provoz a podobně. Místo se stává chaotickým a v mnoha případech nebezpečným. Proto jsme začali hledat řešení,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Lukáš Řádek.

Připravované plány mobility jsou „ušité“ na míru každé ze zapojených škol. Jejich cílem je zajistit bezpečné, zdravé a šetrné dopravení dětí do školy i ze školy.

„Plány mobility obsahují několik opatření, která jsme rozdělili do tří oblastí. Tou první jsou nestavební úpravy, které budou spočívat například ve výměně dopravního značení či jiném uspořádání. Dále jsou to stavební úpravy, které zahrnují například zlepšení přechodů a podobně. Třetí je pak výstavba koláren u každé školy,“ říká náměstek Řádek.

O návrhy si psali sami žáci nebo jejich rodiče

Právě o řadu těchto návrhů si napsali sami žáci nebo jejich rodiče. První úpravy proběhnou ještě do konce tohoto roku, v příštím roce by u škol měly vyrůst zmíněné kolárny a dojít ke stavebním úpravám některých přechodů a křižovatek. Náklady na tato opatření se nyní odhadují na osm milionů korun.

Jedním z prvních opatření je tzv. školní ulice před ZŠ a MŠ Josefa Gočára. Jde o jednoduché dopravní opatření platné po krátkou dobu ve dnech školní výuky. V případě ZŠ a MŠ Josefa Gočára se jedná o zákaz vjezdu motorových vozidel do prostoru před školou v čase od 7.15 do 8 hodin. Dodržování nového opatření bude kontrolovat městská policie.

Plány mobility mají změnit i myšlení dětí

Cílem plánů mobility není jen přizpůsobení prostředí kolem škol, ale i změna myšlení samotných dětí. „Naším cílem je motivovat děti k tomu, aby vyměnily auto za jiný způsob dopravy, která přispívá nejen k jejich aktivnímu a zdravému životnímu stylu, ale zároveň je šetrnější k životnímu prostředí,“ dodává náměstek Řádek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
2.9.2024 13:35
Emil Placatka (neregistrovaný)
Plán mobility - na omezení mobility
Plán na omezení možnosti dopravit děti do školy autem se hrdě jmenuje “školní plán mobility”.
Orwell by měl radost. Potlačování individuální dopravy se jmenuje plán mobility.
Mír je válka. Nenávist je láska. Zákaz jízdy je mobilta.
Bravo, Hradec dohání Prahu
2.9.2024 13:54
Tonda Hnízdo (neregistrovaný)
To se moc nepovedlo
Řešit to zákazem vjezdu apod. přeci není řešení. Maminky, které to mají dále od bydliště nemohou přestat jezdit autem a s malými dětmi už vůbec ne. Když tam bude zákaz vjezdu, tak se ta auta budou hromadit někde před tím zákazem a vyjde to nastejno.
A chtít po dětech, aby jezdili do školy po HK v době dopravní špičky, tak to je snad nějaká snaha o ohrožení jejich zdraví a další komplikace v provozu.
To tedy zase zelení soudruzi excelují.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Za Hradcem, směrem na Hořice se začne stavět úsek dálnice D35

Příští týden v pondělí vypukne stavení ruch v místech budoucí dálnice D35 v úseku mezi Hradcem Králové a Sadovou. Slavnostní zahájení stavby se uskuteční 16. září, informuje Ředitelství silnic a dálnic. Část dálnice mezi obcí na Hradecku a městskou částí Hradce Králové by měla…
Čtěte více

Uzavírka u polikliniky na Slezském Předměstí omezí na týdny dopravu

První školní den překvapila řidiče, kteří chtěli projet kolem polikliniky na Slezském Předměstí, uzavírka. Začala tam oprava silnice. V ulici Bratří Štefanů tak částí komunikace u polikliniky neprojedou auta a odkloněná je také městská hromadná i meziměstská doprava. Opravovat…
Čtěte více

Ranní mumraj u základních škol hodlá město omezit školními plány mobility

Už nějaký čas připravuje město školní plány mobility. K čemu je to dobré? Mají přinést  snížení počtu aut v blízkosti školních budov, zajištění ještě většího bezpečí na cestách i zlepšení povědomí o aktivním a zdravém stylu života nejen u školáků. Do projektu se zapojili…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme