Zkolabuje hradecká doprava?

Černé scénáře píší pro Hradec Králové dopravní odborníci. V závěru roku se máme připravit na infarktové situace. Začít mohou ve chvíli, kdy se auta z hradecké dálnice dostanou po nové spojce pohodlně až do Opatovic nad Labem. Do krajského města přijedou od jihu. Na to ale není zatím silniční síť připravená.

Jako první se může ucpat Hradubická silnice, kolaps hrozí na druhém silničním okruhu v okolí Fakultní nemocnice i v centru města. Zda pohroma opravdu přijde bude jasné už v listopadu. „Jak to bude vypadat, to zatím nikdo nedokáže odhadnout. Některým místům, například ulici Antonína Dvořáka, by se teoreticky mělo ulevit, jinde doprava výrazně zhoustne,“ řekl Hradeckému deníku policejní dopravní inženýr Lubomír Šitina. Podle něj se policie i město snaží na desítky tisíc aut z D11 připravit. Chystají se další opatření.
Pokud se silnice kolem Fakultní nemocnice zahltí, zkolabuje nejspíš i doprava na Moravském Předměstí. Řidiči se kolonám budou snažit vyhnout jízdou kolem Vysoké nad Labem. Lubomír Šitina upozorňuje, že je to velmi lákavá zkratka. Most u Vysoké ale na takový provoz není připraven a stále se uvažuje i o jeho zúžení.
Problémy nastanou i v okolí obchodního centra Hvězda, kde nově vznikly ostrůvky na přechodech pro chodce. Těm mají usnadnit cestu, silnici ale zúžily na jeden jízdní pruh. Pro větší bezpečnost aut se naopak mění nedaleká křižovatka zvaná „vajíčko“.
Velké změny čeká i signální plán semaforů. Do listopadu musí být hotové například nové vodorovné značení a načasování semaforů u Fakultní nemocnice. „Na přechodu teď chytá půlka zelené vlny od Pardubic červenou. A představte si, že v zimě začne na namrzlém mostě brzdit kamion. Tak je vystaráno a celý Hradec stojí, protože jiná objízdná trasa neexistuje,“ varuje v Deníku Lubomír Šitina.
Naopak úlevu si od nové Opatovické spojky slibuje Březhrad. Podle předsedy komise místní samosprávy Dušana Ferčáka tudy denně projíždí až pětkrát víc aut, než před otevřením dálnice. Přes Březhrad si totiž řidiči zkracují cestu k centru. Stejnou trasu navíc nabízejí i navigace GPS.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme