Štítky: | Hokej | extraliga | HC Mountfield HK | hokejové derby |

Zimní stadion zachvátila euforie, Hradec ovládl hokejové derby

foto: Mountfieldhk.cz
foto: Mountfieldhk.cz

Páteční večer byl na královehradeckém zimním stadionu  ve znamení vypjatého východočeského hokejového derby.

Proti sobě ve čtvrtém kole stanuli odvěcí rivalové z Hradce Králové a sousedních Pardubic. Dle očekávání se na ledové ploše odehrával tuhý boj, ze kterého po zásluze vyšli vítězně domácí hokejisté. Večer skvělého hokeje byl doplněn i soubojem hlasivek v hledišti. Proti přesile těch hradeckých však ani početný zástup pardubických fans neměl větší šanci. 

Utkání začalo v 18.20 hodin a od první minuty se hrálo velice svižně. Domácí mohli jít do vedení již ve druhé minutě po výborném napadání v útočném pásmu a chybě domácích. Sám před pardubickým golmanem se na chviličku ocitl Rastislav Dej, avšak strážce hostující svatyně dokázal pohotově zmenšit střelecký úhel a střelu pokrýt. 

Udeřilo naopak na druhé straně. Pardubický junior Michael Špaček převzal puk od obránců až v obranné třetině, obloukem vybruslil do středního pásma a na útočné modré drze napřáhl ke střele. Vystřelený projektil Kantora překvapil a puk zapadl do hradecké branky – 0:1. Pro sedmnáctiletého Špačka to byla premiérová trefa v extralize. 

Další šanci hostů promarnil v půlce sedmé minuty Jiří Cetkovský, který promáchl puk před zcela odkrytou Kantorovou brankou. To však bylo ze strany Pardubic na dlouho všechno a Hradečtí hokejisté převzali otěže. I přes mnoho slibných šancí se jim stav do konce třetiny nepodařilo zvrátit.

Ve druhé třetině se čekalo na gól pouze minutu a jednu sekundu. Rozjetý Rastislav Dej převzal přesnou přihrávku od Bohumila Janka na útočné modré, z vrcholků kruhů vystřelil švihem přes ustupujícího pardubického beka a bylo vyrovnáno – 1:1. 

Po inkasované brance se hostující hráči vybudili ke svým nejlepším momentům celého utkání, což vedlo k opětovném vedení. Před Kantorovou brankou číhajícího a nikým nekrytého Nahodila našel v sedmadvacáté minutě přesnou přihrávkou Lukáš Radil a ten uklidil se štěstím puk za záda přesouvajícího se golmana – 1:2.

Šimi udeřil ve druhé i třetí třetině

Ochozy hradedecké haly rozjásal pět minut před druhou sirénou kapitán domácím Jiří Šimánek. Opět skvěle zafungovala spolupráce první letky. Jaroslav Kudrna v rohu předal zadovkou puk podél mantinelu Mertlovi, který se hned otočil směrem do hřiště a hledal volné spoluhráče. Dobře viděl špatně pokrytého Šimánka, na kterého nasměroval pas a miláček hradeckých fanoušků vyrovnal na 2:2. Hradec byl i po vyrovnání aktivnějším týmem s větší touhou po vítězství. Navýšit skóre však do konce druhé části nedokázal.

Třetí třetina jednoznačně vyzněla lépe pro Hradec

Vysoké tempo a hokej plný soubojů pokračoval i v posledním dějství. Hradečtí hokejisté dokázali mnohokrát uzamknout svého soupeře na dlouhé vteřiny v jejich třetině a Pardubice několikrát zoufale vyhodily na zakázané uvolnění. Kromě toho domácí podnikali rychlé a nebezpečné protiútoky, z niž jeden vedl k vedení na 3:2. Frühaufovu přihrávku převzal Šimánek a společně s najíždějícím Kudrnou vlétli do špatně zformované obrany Pardubic jako uragán. Domácí kapitán sice pohledem hledal svého spoluhráče, ale nakonec vyslal nekompromisní a přesnou střelu do růžku Kristanovi branky 3:2. Do konce utkání v té době zbývalo více než dvanáct minut. Kdo však čekal, že domácí budou slepě bránil jednobrankové vedení byl na omylu.

Tlak domácích hokejistů pokračoval i nadále a naopak Pardubice si s jejich hrou občas nevěděly rady. V 55. minutě mohl náskok navýšil Kukumberg, který se dobře uvolnil u mantinelu a vybruslil mezi kruhy. Jeho následná střela však postrádala větší přesnost a razanci. Minutu a osm sekund před koncem si hosté vyžádali oddechový čas, po kterém do hry nastoupili v šesti hráčích v poli a bez brankáře. Ani power-play však pardubickým kýžené vyrovnání nepřinesla. I v početní nevýhodě byl blíže ke gólu Hradec a tak se zvukem závěrečné sirény vyprodaná hradecká hala doslova explodovala. Téměř sedm tisíc lidí v ochozech mohlo naplno oslavovat vítězné derby. 

Hradečtí hokejisté předvedli týmové nasazení a domácímu publiku se prezentovali skvělou hrou. Velké ovace kromě střelce dvou gólů Jiřího Šimánka sklidil i expardubický Jiří Vašíček. Nutno podotknout, že po zásluze. Hradecký bijec udržel nervy na uzdě, trestnou lavici nechal tentokrát vychladnout a navíc přidal obrovské množství obětavosti v obranné činnosti. Na Vašíčkovi bylo po utkání patrné, jak moc si své první derby v barvách Hradce Králové užil.

Díky vítězství ve východočeském derby má Hradec Králové po čtyřech odehraných kolech devět bodů a vyhřívá se na druhém místě extraligové tabulky. 

Trenér domácích Peter Draisaitl k utkání dodal: „Byl to kvalitní hokej. Museli jsme dvakrát dotahovat, hrát zezadu. Líbilo se mi, že jsme po třetím gólu nepropadli do pasivity a že jsme byli schopni odehrát většinu času v pásmu Pardubic. Je dobře, že jsme je drželi u nich, protože jsou nebezpeční. Byl to dobrý hokej a my jsme rádi, že nám to vyšlo.„ 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
20.9.2014 20:21
Robert (neregistrovaný)
Gratulace
Diky kluci! zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-1)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.9.2014 20:21
Robert (neregistrovaný)
Gratulace
Diky kluci!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Víkend nabídne několik vernisáží, koncert či noční Bílou věž

Na tento víkend se v Hradci Králové sešly hned čtyři vernisáže, začínají výstavy fotografií, obrazů i studentských prací. Bude se hrát hokej, koncertovat, vystoupat můžete na noční Bílou věž nebo si prohlédnout vodní elektrárnu Hučák.
Čtěte více

ZVEME: Na fotbal, hokej, bleší trh nebo za elektřinou na Hučák

Závěr jarních prázdnin v Hradci Králové mohou děti strávit v Technologickém centru nebo na Velké kostičkové výstavě, kde na ně čeká velké množství kostiček LEGA. V IC Hučák se mohou dozvědět vše o elektřině. O víkendu se bude hrát fotbal, hokej v historických dresech a na…
Čtěte více

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme