Zima bude stát město více

Více než 8 milionů korun. Takový je odhad zimního účtu hradeckých Technických služeb. A to ještě za předpokladu, že zima bude mít tak zvaně „standardní průběh“. Pro porovnání - loni stála zimní údržba města o jeden a půl milionu korun méně.

Letošní zimu už bude platit tzv.  „chodníkový zákon“, podle kterého se o stav chodníků se má starat jejich majitel. To ale rázem přidalo městu povinnosti. Přesto by zima neměla údržbu překvapit. „Pokud bude mít zima standardní průběh, tak jsme na ni připraveni. Následky zimy však nelze odstranit, ale pouze zmírnit, takže silnice a chodníky nemohou vypadat jako v létě. Každý soudný člověk musí uznat, že když začne padat sníh, nemůžeme být všude hned, byť nasadíme veškerou techniku,“ řekl Hradeckému deníku Martin Komárek z Technických služeb Hradec Králové.
Technické služby ale kvůli novému zákonu musely výrazně posílit techniku i vozový park. Už to znamenalo nemalé investice. „Na zimu je připraveno 25 mechanismů na odmetání chodníků, cyklostezek a veřejných prostranství. Dále máme sedm traktorů na pluhování vozovek, šest nakladačů na nakládání a odvoz sněhu a pět sypačů na vozovky,“ vyjmenoval Deníku dostupnou techniku Tomáš Pospíšil. Dalších pět desítek kusů techniky je zajištěno smluvně.
Náklady na údržbu většího počtu chodníků narostly nejen kvůli nové technice zhruba za 6 milionů korun, ale porostou i s ujetými kilometry, úhradami za služby, i v mzdových nákladech za přesčasy. Zjistil to Český rozhlas Hradec Králové. Pracovníci údržby stráví odklízením více času a bude jich víc. O 75 tun se zvětšily i zásoby soli. Té mají Technické služby přes 1,5 tisíce tun.
Přesto se na všechny chodníky a komunikace nedostane. Na dopravní značky upozorňující, že silnice je v zimě bez údržby, si lidé už zvykli. Stejnou informaci budeme letos vídat i na chodnících. Podle zjištění Hradeckého deníku se ale má jednat o místa, kde jsou v ulici dva chodníky, z nichž jeden Technické služby udržovat budou, druhý nikoli.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme