Zima bude stát město miliony

Zimní sezóna je již v plném proudu a očekává se, že město Hradec Králové vyjde na několik milionů korun. Takový je současný odhad nákladů města na zimní údržbu. Vysoké náklady si vyžádá nejen odstraňování sněhu a posyp, ale také nákup a údržba techniky či případné odškodné při žalobách za úrazy.

Vysoké investice do nákupu a modernizace techniky znamenala už loňská zima. Kvůli novému tzv. chodníkovému zákonu muselo město rozšířit péči o chodníky. Zima tak byla rázem skoro o 2 miliony dražší než předešlá. Zhruba 8 milionů má podle Hradeckého deníku město připraveno i na letošní zimu. K tomu je v rezervě dalších 5 milionů korun pro případ kalamity.
Stejně jako ostatní města se i Hradec musel připravit na případné žaloby lidí, kteří se na neupraveném chodníku zraní. Podle současné právní normy mají totiž nárok na odškodnění v případě, že chodník nebyl  na nějakém místě ošetřený nebo byl jeho stav v zimě tak špatný, že chodec nemohl úrazu zabránit. Odškodné by sice z větší části měla pokrýt pojistka, město ale bude doplácet. Mezi nejčastější úrazy přitom patří pohmožděniny a zlomeniny, které si mohou vyžádat i několikatýdenní pracovní neschopnost a trvalé následky.
Jak zjistil Hradecký deník, letos přišlo na radnici 10 až 20 žádostí o odškodné. Na úseky s omezenou údržbou proto budou i letos upozorňovat informační tabulky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
3.12.2010 19:33
rzr  (Nováček)
Hmm, město zvedlo daně tak co má být, peníze na úklid snad ještě nějaké zbyly. Dřív byla povinnost majitelů přilehlých nemovitostí starat se o cizí majetek a to bylo nejspíš v pořádku.
6.12.2010 00:10
Ira  (Pokročilý +1)
S úklidem nebyl problém. Ten však nastal při uplatňování odpovědnosti. Tu nemohl nést občan, který chodník uklidil a přesto se na něm někdo zranil a následně uplatňoval náhradu.
8.12.2010 20:35
STDM  (Nováček +1)
Napadl nám sníh a řidiči parkují zase v břečce (dobře se do ní vystupuje). Vloni se Atol dohadoval s Městem, jakže je to ve smlouvě. Kdo by měl vlastně parkovací stání uklízet. Až přišlo jaro a sníh roztál. Nevím, jestli i letošek bude pokračovat v nastoleném loňském trendu nebo se situace zlepší. Zatím to na zlepšení nevypadá. Atol přes své zisky nevidí tu břečku na parkovištích a město po zvýšení daní nemá peníze. A parkovné se vybírá vesele dál bez ohledu na kvalitu poskytovaných služeb.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme