Revoluční zeď z krabic na Ulrichově náměstí rozmočil déšť, dobrovolníci postaví novou

Zeď z krabic na Ulrichově náměstí v Hradci Králové rozmočil déšť.
Zeď z krabic na Ulrichově náměstí v Hradci Králové rozmočil déšť. | autor: UHK

Symbolická zeď k výročí listopadové revoluce 1989 v Hradci Králové se po včerejším dešti zhroutila. Krabice, které vysokoškoláci navršili na Ulrichově náměstí, pořadatelé nechají odvézt, informuje server iDNES.cz. Zeď, podobná té z prosince 1989, by měla být součástí vzpomínkového happeningu v neděli 17. listopadu. Organizátoři proto vyzývají lidi, aby nosili náhradní krabice, zeď se bude stavět znovu.

Studenti z hradecké univerzity skládali zeď „proti blbé náladě“ od pondělního dopoledne, kdokoli se mohl připojit a přinést vlastní kousek nebo zanechat vzkaz. Deštivé počasí posledních dvou dnů však papírovou zeď zničilo.

„Počasí nás opravdu nepříjemně překvapilo a zeď budeme muset zlikvidovat. Krabice, které jsou na místě, jsou momentálně úplně rozmočené. V žádném případě nás to ale nezastaví. Opět vyzýváme občany, aby nám krabice nosili a pomohli nám,“ řekl pro iDNES.cz mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák. Pořadatelům už totiž zásoby kartonů došly.

Za dva dny dosáhla zeď délky kolem třiceti metrů, široká byla asi metr. Studenti využili drátěný plot, k němuž krabice upevňovali, aby je nerozfoukal vítr. Ve středu odpoledne už však dobrovolníci začali sundávat některé krabice na hromadu, další tam zůstaly ještě upevněné. Ve čtvrtek ráno měl dorazit kontejner, do kterého se všechen papír naloží a odveze.

Novou zeď pokryje igelit

„Náš původní záměr byl krabice nezakrývat, aby nebyly pokryty nějakou fólií a lidé se k nim dostali. Chtěli jsme být autentičtí stejně jako ti, kdo to dokázali v roce ´89, ale přece jen počasí nás přemohlo,“ poznamenal Jakub Novák. 

Pokud se podaří vystavět náhradní zeď, zřejmě ji pokryjí igelitem. Ráno přinesou krabice například školáci z hradeckých základních škol. Také už se ozývají zájemci na sociálních sítích, že kartony poskytnou.

Původní zeď z krabic rostla v Hradci Králové od 12. prosince 1989 a táhla se prakticky přes celé náměstí, tehdy Gottwaldovo. Měla symbolicky oddělit komunisty od úřadů i policie (více najdete zde). 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Socha Františka Ulricha je znovu ve hře. Město vyhlásí soutěž sochařů

Hradec Králové znovu začíná jednat o soše významného starosty Františka Ulricha. Ještě před nedávnem to byla pro vedení města příliš drahá věc, dílo tak prosazoval hlavně Rotary club. Nápadu se teď chytila opozice, společnou řeč našla i koalice. Zároveň se řeší budoucnost…
Čtěte více

Promoce se kvůli pandemii nekonají, na univerzitu nastoupí jen zlomek zahraničních studentů

Na Univerzitu Hradec Králové začnou přijíždět v druhé polovině září jako každý rok zahraniční studenti. Tento semestr jich ale kvůli pandemii koronaviru bude studovat v Hradci Králové zhruba jen desetina, převážně ze zemí Evropské unie. Univerzita zrušila i všechny ceremonie…
Čtěte více

Tým z hradecké univerzity tiskne na 3D tiskárně robota, soutěží o 10 milionů dolarů

Tým z Univerzity Hradec Králové soutěží jako jediný z Česka o 10 milionů amerických dolarů s prototypem robota, pracovně pojmenovaného FIM Bot. V prosinci 2019 se tým z Fakulty informatiky a managementu (FIM) kvalifikoval mezi 77 nejlepších týmů z 19 zemí světa.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme