Ze tří bytů vzniklo centrum určené pro lidi s autismem

Nově opravené prostory poslouží autistům.
Nově opravené prostory poslouží autistům. | autor: MMHK

V Šafaříkově ulici vznikly nové městské prostory určené pro denní centrum osob s diagnózou poruchy autistického spektra. Zřídily se na základě požadavků sociálního odboru hradeckého magistrátu. Denní centrum vzniklo stavebními úpravami tří bytů v Šafaříkově ulici čp. 764. Stavební práce byly složité v tom, že upravené prostory musely vyhovovat specifickým požadavkům pro provoz služby osobám s poruchou autistického spektra.

V prvním patře vzniklo denní centrum, ve druhém patře budou prostory pro odbornou práci s klienty služeb sociální rehabilitace a odborného sociálního poradenství. Třetí patro je určeno pro kancelářské zázemí provozovatele této služby. Všechny prostory prošly kompletní rekonstrukcí. Významnou rozpočtovou položkou byla výměna elektroinstalace. Zároveň byly na stropech prvního a druhého patra instalovány kazetové akustické podhledy a došlo ke kompletní výměně podlah. Ve třetím patře proběhla oprava stávajících parketových podlah.

Pro klienty byla v prvním patře instalována nová kuchyňská linka, která bude sloužit pro nácvik dovedností pro zvládání péče o vlastní osobu, soběstačnosti a dalších činností vedoucích k sociálnímu začleňování klientů. Zároveň byly v obou podlažích zrekonstruovány koupelny i sociální zařízení a na oknech umístěny bezpečnostní fólie. Ve všech prostorách byly repasovány dveře a instalováno nové kování. Prostory jsou opatřeny videotelefony při vstupu, aby sociální pracovníci nemuseli opouštět své klienty. V prvním patře byla instalována nová vzduchotechnika zahrnující rekuperaci vzduchu v denním centru a na sociálním zařízení ostatních provozů. Na schodišti byla opravená dlažba v mezipatrech a v přízemí vstupní části došlo k položení nové dlažby. Všechny prostory byly po dokončení vymalovány. Opraveny a opatřeny červeným nátěrem podle požadavků odboru památkové péče jsou vstupní domovní dveře.

Projektovou dokumentaci zpracoval Ing. Kodýtek a samotná realizace probíhala od února do října 2022. Investiční akci za bezmála osm milionu korun bez DPH provedla společnost Kurštejn stavební a obchodní firma s.r.o. Jezbořice. Správa nemovitostí Hradec Králové v současné době připravuje kolaudaci objektu se změnou užívání.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Odlehčovací služba v Honkově ulici funguje už rok. Zájem neustále roste

Koncem června loňského roku zahájila provoz odlehčovací služba v Honkově ulici. Provozovatelem zařízení, které město vybudovalo, se stala společnost Sociální služby města Hradec Králové. První klienti sem nastoupili 27. června a do dnešního dne se pracovníci Sociálních služeb…
Čtěte více

V Roudničce kraj postaví domov pro zdravotně postižené

Královéhradecký kraj postaví v hradecké místní části Roudnička nový domov pro osoby se zdravotním postižením. Nové zařízení vznikne na místě bývalého národního výboru a předpokládané náklady dosáhnou přibližně 74 milionů korun. Kraj na stavbu získal dotaci od Ministerstva pro…
Čtěte více

Mentálně postižení se budou učit žít v samostatných domácnostech v domě na Pražském předměstí

Zázemí pro osoby s mentálním či kombinovaným postižením by mělo nově vzniknout v Hradci Králové. Chystá ho Kálovéhradecký kraj. Pro tyto účely zrekonstruuje dům na Pražském předměstí a vytvoří zde prostor pro šest klientů ve dvou domácnostech. Nová služba začne fungovat do dvou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme