Ze střechy nového sídla Lesů ČR sjedete dolů skluzavkou

vizualizace nového sídla
vizualizace nového sídla | autor: Sdružení architektů Chybík + Krištof associated ar

Lesy v lese.Tak zní název projektu, podle kterého by mělo být postaveno nové sídlo státního podniku Lesy České republiky, které bude stát ve stejné lokalitě jako nynější ředitelství, na místě skladů podniku. Administartivní budova pro 180 až  200 úředníků by podle plánů měla stát už v roce 2020. Měla by sloužit jako podniku tak i veřejnosti a školám. Areál sídla s přilehlým lesoparkem by měl být vstupní branou do městských lesů.

 

Budova za odhadovaných 470 milionů korun bez DPH bude ze dřeva. Tvůrci projekt nazvali Lesy v lese. V centrálním prostoru bude objekt půdorysem připomínající strom jakoby vrůstat do lesa a les do budovy. Dům bude mít pět ramen. Kolem něj budou prostory pro vzdělávání, sport a rekreaci. Využité budou i střechy pro prezentaci podniku. "Ze střechy se lidé budou moci dostat dolů skluzavkou," uvedl architekt Ondřej Chybík, který spolu s kolegou Michalem Krištofem vyhráli mezinárodní soutěž na návrh nového ředitelství. „Porota se jednohlasně shodla. Zaujalo řešení celého prostoru, tedy nejen budovy určené pro zaměstnance, ale také jejího okolí, což ocení především veřejnost,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Daniel Szórád.

Dvoupodlažní budova s 8000 metry čtverečními kancelářských ploch bude pro 180 až 200 úředníků. Nyní na ředitelství pracuje asi 160 lidí. V případě potřeby půjdou kanceláře uzpůsobit tak, aby se do budovy vešlo až 230 úředníků. Pro vybodování lesoparku budou Lesy ČR potřebovat pozemky od města Hradce Králové. Měli by je získat směnou za pozemky, které si Hradec Králové přičlení ke svým městským lesům. Hradecký primátor Zdeněk Fink vyjádřil projektu podporu.

Nové sídlo bude v Hradci Králové ve stejné lokalitě jako nynější ředitelství podniku, na místě skladů podniku. Po výstavbě se nynější kancelářské objekty zbourají. Místo nich stavbaři vybudují veřejně přístupný lesopark, v sousedství také vznikne parkoviště pro 200 aut. Půjde-li vše podle plánu, mohlo by být nové ředitelství LČR hotové do konce roku 2020.

Nové sídlo by mělo být podle Lesů ČR ukázkou využití dřeva ve stavebnictví i obnovitelných zdrojů energie. Dům by měl být v nízkoenergetickém standardu.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme