Zdroj pitné vody u Třebechovic znečistil pesticid

Trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli znečištění zdroje pitné vody podává společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové (VAK). Škody za znečištění zdroje mohou jít až do desítek milionů korun.
VAK zjistil lokální znečištění prameniště v oblasti Třebechovice Bědovice pesticidem atrazin. Ten se užívá nelegálně k postřikům lesních ploch. "V tuto chvíli nedokáži odhadnout, jak dlouho bude zdroj vody v Třebechovicích odstaven, bude nutné provést rozsáhlý hydrogeologický průzkum," řekl generální ředitel VAKu ing. Zdeněk Kouba. Dosavadní škody způsobené vzniklou situací společnost odhaduje na sto šedesát tisíc korun. "Jen rozbory vody nás zatím stály šedesát tisíc korun, celkové škody však mohou dosáhnout až několika desítek miliónů korun," dodal Kouba.
Do třebechovického regionu, který využívá vodu z těchto zdrojů, tak bude dočasně část vody dodávána z přivaděče vedoucího z oblasti Litá. Ten standardně zásobuje město Hradec Králové. Během přepojení zdrojů nedojde k přerušení dodávek vody. Zásobování Třebechovickou vodou do stojanových automatů v Hradci Králové bylo nahrazeno vodou stejné kvality ze zdroje Ostřetín.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme