Zdravotnické odbory vyzvaly hejtmana k rezignaci

Vedení Královéhradeckého kraje si vysloužilo ostrou kritiku zdravotnických odborů. Podle odborových předáků krajských nemocnic v Jičíně, Novém Bydžově, Náchodě, Rychnovu nad Kněžnou a Trutnově Kraj lže o navýšení jejich mezd a nekomunikuje s nimi. Ve společném tiskovém prohlášení dokonce odbory vyzvaly hejtmana Lubomíra France k rezignaci.

V loňském roce uzavřely odborové organizace nemocnic Královéhradeckého holdingu písemnou dohodu s představiteli kraje a ředitelem holdingu o postupném navýšení mezd středního zdravotnického personálu. Součástí této dohody byl podle odborů příslib snížit v roce 2010 propad mezd ve srovnání s pracovníky státních nemocnic, a to od 1. 7. 2010. Kraj ale ani po tomto termínu s odbory nekomunikoval. Teprve na konci srpna o navýšení mezd jednala Dozorčí rady a představenstvo Zdravotnického holdingu a 1. 9. 2010 bylo všem předsedům odborových organizací nemocnic oznámeno stanovisko, ze kterého vyplývá, že střední zdravotnický personál v letošní roce žádné navýšení z prostředků kraje neobdrží. „Vedení kraje a Holdingu z důvodu nedostatku finančních prostředků účelově lže a tvrdí, že dohoda je v tomto roce plněna. A to přesto, že žádnému z téměř 1700 zaměstnanců nebyla letos mzda navýšena. Poslední navýšení proběhlo v loňském srpnu,“ uvádí se doslova v tiskovém prohlášení odborů.
Zdravotníci považují postup Kraje za výsměch. „Zatímco kraj plýtvá nemalé prostředky v řádech milionů Kč na neefektivní provoz Holdingu a na zbytečné a nesmyslné externí audity a analýzy probíhající opakovaně v nemocnicích, na slíbené zvýšení mezd nebyla v rozpočtu kraje pro rok 2010 vyčleněna ani koruna,“ pokračují zdravotníci v tiskovém prohlášení. Odbory nyní zvažují právní kroky vůči Kraji, nevylučují ani podání žaloby.
„Předsedové všech odborových organizací nechápou, jak může nejvyšší představitel kraje Bc. L. Franc ignorovat jím podepsanou dohodu a lhát našim zaměstnancům a domnívají se, že by neměl dále setrvávat ve funkci hejtmana,“ uzavírají odbory své prohlášení, které podepsaly předsedkyně všech pěti odborových organizací krajských nemocnic.
Představitelé Zdravotnického holdingu i Královéhradeckého kraje ale s odboráři nesouhlasí. „Mzdy zdravotníků na středních postech v královéhradeckém zdravotnickém holdingu se propadly v roce 2004 v souvislosti se zřízením akciových společností. Od loňského roku jsme proto sestrám platy výrazně navýšili a v současné době jsou konečně na odpovídající úrovni,“ uvedl ředitel krajského zdravotnického holdingu Martin Scháněl. „Kvůli nízkým mzdám se naše nemocnice potýkaly s nedostatkem středního zdravotního personálu, což se po zvýšení jejich platů změnilo. Sester máme dostatek a v podstatě již zájem převyšuje nabídku. Ukázalo se, že náš krok splnil svůj účel,“ řekla Jana Třešňáková, radní pro oblast zdravotnictví.
Podle Královéhradeckého kraje převyšuje průměrná hrubá mzda sester 24 tisíc korun, což je dokonce o 2 tisíce víc, než činí průměrná mzda v kraji.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme