Zdivo na jižních terasách praská

Jižní terasy praskají. Jen nedávno dokončené zdi opravených jižních teras pod starým městem mají potíže. Některé cihly praskají, rozpadají se i spáry. Podle stavbařů prý nejde o závadu, ale vlastnost. Přesto se dělníci na terasy vracejí.

Obnovené terasy pod Kanovnickými domy starého města se veřejnosti slavnostně otevřely na konci října 2011. Tuhé mrazy letošní zimy jim ale daly na mnoha místech viditelně zabrat. Podle zhotovitelské firmy praskají původní historické cihly a spáry tvořené původní technologií. S tím se prý počítalo. Na opravy teď nastoupili dělníci. Podle zjištění hradecké Mladé fronty Dnes bude potřeba vyměnit asi 300 cihel z celkového počtu zhruba 30 tisíc.
Podle hradecké radnice se jedná o předpokládaný stav. Rekonstrukce se prý dělala tak zvaným zděním na vápennou maltu. U této technologie jsou údajně částečný rozpad a praskání cihel po první zimě běžné. "Na první pohled to sice vypadá, že jde o špatně provedenou práci, protože se spáry rozpadají. Paradoxně to tak u této technologie má být. Navíc jsme museli použít historické cihly, u kterých nikdy nevíte, zda první zimu vydrží," vysvětloval stav Mladé frontě Dnes Petr Jedlinský z firmy, která hradecké terasy obnovovala.
Nervózní z problémů není ani magistrát. "Byl použit autentický materiál. Staré cihly procházejí různými cykly zavodnění a odvodnění, některé jsou také zasolené, takže to může působit dojmem, že jde o nekvalitní materiál nebo práci. Je to však právě naopak, protože je vidět, že je to skutečně původní materiál. Technologie se osvědčila," dodal Ivo Kadleček z hradeckého odboru památkové péče.
Současné opravy nebudou stát Hradec ani korunu. Zaplatí je ze svého stavební firma.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme