Zbývající část koželužny v Kuklenách půjde k zemi, zastupitelé odsouhlasili její demolici

Areál koželužny v Kuklenách.
Areál koželužny v Kuklenách. | autor: hradeckralove.cz

Do konce toho roku by už konečně mohly zmizet zbývající zchátralé objekty v areálu bývalé koželužny v Kuklenách. Demolici, která město bude stát přibližně šest milionů korun, schválilo zářijové zastupitelstvo. V tamní lokalitě - kolem Malého náhona město plánuje velké úpravy. Má tam vzniknout park, sportoviště a v místě koželužny byty pro seniory.

Nejen dlouhodobé plány města, ale také nespokojenost tamních občanů popohnala rozhodnutí města. "Na nedávném veřejném setkání obyvatel Kuklen a vedení města se hovořilo právě o situaci kolem areálu koželužny. Objekty jsou nebezpečné a přesto tam chodí lidé, kvůli nimž na místo musí často přijet i městští strážníci," vysvětlila Magdaléna Vlčková, mluvčí magistrátu. Záměr nyní schválili i zastupitelé na svém zářijovém zasedání.

V areálu by mohla zůstat věžička i komín

Město nyní zkoumá možnosti, že by v areálu mohla zůstat jedna z historických budov, na kterou by pak vrátilo věžičku z 19. století. Tu nechalo před více než rokem sundat. Věžička je velmi zdobná, jsou na ní čtyři hodinové ciferníky, z čehož je jeden skleněný. Nyní je uskladněna a v péči ji mají mít restaurátoři. Zachován by mohl být i cihlový komín.

V místě, které zbyde po demolici, vznikne moderní bydlení pro seniory. Magistrát počítá, že by tam mohlo být padesát až sto malých bytových jednotek se zázemím a zahradou. Zároveň tak v lokalitě vyroste i malé náměstí, které zatím Kuklenám chybí.

 

 

O využití kuklenské koželužny se hovoří už hodně dlouho. Před několika lety tam chtěla developerská firma Eube vybudovat komerční centrum a luxusní loftové byty zhruba za 350 milionů korun, společnost však v roce 2010 zkrachovala a z plánu sešlo. Původně mělo k demolici dojít už během léta, nyní se počítá s termínem do konce roku.

 

 

Studie revitalizace u Malého náhonu. Studie revitalizace u Malého náhonu.
autor: magistrát
Věžička z areálu koželužny. Věžička z areálu koželužny.
autor: magistrát

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme