Zastupitelé vynesou ortel nad skladem v Březhradu

Společnost ThyssenKrupp Ferrosta požaduje po hradecké radnici vyjádření, jestli výstavbu skladů oceli ve čtvrti Březhrad i nadále podporuje. Jednoznačnou odpověď by měli dát na konci března zastupitelé. Podle primátora Zdeňka Finka většina politických klubů stavbu odmítá. Případný nesouhlas však na zastavení záměru firmy nemusí stačit.

Ortel nad Březhradem by měli poslední úterý v březnu vynést hradečtí zastupitelé. Na stole budou mít rozhodnutí o změně územního plánu, který by umožnil společnosti ThyssenKrupp Ferrosta vybudovat železniční vlečku, jež by měla zásobovat plánovaný sklad oceli. Kromě toho ale firma požaduje, aby vedení města dalo jasně najevo, jestli stavbu v městské čtvrti chce.
„V současné době je na radnici nové vedení a my chceme vědět, jestli nás tady magistrát chce. Jak s konečným verdiktem naložíme ještě nejsem schopen říct,“ uvedl pro Hradecký deník jednatel Thyssenu Radek Miláček.
Firma o výstavbu skladů v Březhradu usiluje několik let. Od začátku se proti záměru staví obyvatelé městské části. Radnice, kterou v roce 2006 ovládla ODS, naopak výstavbu podporovala. Nálada ve vedení města se však po loňských volbách změnila. „Z ankety mezi politickými kluby v zastupitelstvu vyplynulo, že by podpora projektu zřejmě neprošla. Tato odpověď však firmě nestačila, a tak jsme se rozhodli, že o tom budou hlasovat všichni  zastupitelé,“ řekl hradecký primátor Zdeněk Fink.
Zatímco většina široké koalice a také opozice se stavbou nesouhlasí, ODS si stále stojí za svým. „Pokud splní všechny podmínky dané zákonem, tak ODS tento projekt podpoří. Tohle není o chtění. To by každý podnikatel z Hradce rychle odešel, a to nechceme,“ míní náměstek primátora Martin Soukup.
Ať už dopadne hlasování zastupitelů jakkoliv, záměr společnosti ThyssenKrupp Ferrosta to nemusí ovlivnit. „Přesně tak. Celý projekt je v souladu s územním plánem. Až na tu vlečku, kterou chtěli vybudovat kvůli tomu, aby Březhrad neničily kamiony,“ řekl Soukup.
„Až dodnes se chovali velmi slušně. Jedinou chybu vidím v tom, že nedokázali přesvědčit lidi v Březhradu,“ dodal hradecký primátor Zdeněk Fink.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme