Zastupitelé rozhodli: Majitelé restaurací zaplatí za zahrádky nakonec 3 koruny za metr a den

| autor: hradeckralove.cz

Hradečtí zastupitelé se na svém úterním zasedání nakonec shodli na tom, že majitelé restaurací zaplatí za své předzahrádky tři koruny za metr čtvereční a jeden den. Radní už před týdnem snížili původní návrh, který počítal se zvýšením na šest korun. Na zastupitelstvu padlo několik dalších návrhů. ODS doporučovala vrátit ceník na stav před novou vyhláškou, tedy nechat původní korunu za metr čtverečný. KSČM chtěla rozdělit město na dva sektory. Ve středu města požadovala 3 koruny a mimo 2 koruny. Ani jeden návrh neuspěl a koalice tak prohlasovala plošné zpoplatnění na 3 koruny.

Poplatek za předzahrádku byl v Hradci od roku 1998 až do konce roku loňského neustále na stejné výši, která činila jednu korunu za metr čtvereční a den pro celkem sedm dní v týdnu, pro zahrádky s provozní dobou bez víkendu – tedy 5 dnů v týdnu, byla stanovena cena 3 korun. Vloni na jaře zastupitelé sami dali vedení města impuls k tomu, aby se změnila vyhláška a částka se navýšila. Vznikl tedy dokument, který počítal s navýšením na šest korun. To nelibě nesli provozovatelé restaurací.

„Pojďme se tady dnes na té ceně domluvit. Udělali jsme blbost. Není to ani tak 6 korun, ale spíš šest krát jedna. Představte si, kdyby třeba MHD zdražila šestkrát. To byla největší hloupost téhle vyhlášky, bez přípravy takhle zdražit,“ uznal v úterý primátor Zdeněk Fink.

Obecně závazná vyhláška, s níž zastupitelé v úterý vyslovili souhlas, nabývá účinnosti patnáctým dnem po vyhlášení. V několika následujících dnech bude znění obecně závazné vyhlášky zveřejněno na úřední desce.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme