Zastupitelé posvětili demolici vily Aničky

Těměř jedno století stará vila Anička, která patří k výrazným stavbám v centru Hradce Králové, bude zbourána. Pojišťovna Generali, která chce místo stávající vily vybudovat nové moderní centrum, dostala v úterý zelenou i od hradeckých zastupitelů. Ti záměr pojišťovny posvětili.
"Zastupitelstvo nemá namitek proti kroku pojišťovny Generali, ovšem s tím, že se proti tomuto záměru zvedá odpor veřejnosti i některých odborníků," sdělil našemu serveru stanovisko zastupitelů tiskový mluvčí magistrátu Václav Svoboda. Podle něj už však záměr Generali zbourat vilu Aničku stejně nešlo prakticky zastavit a včerejší rozhodnutí zastupitelů by na něj nemělo výrazný vliv. Na zastupitelstvu se tento krok projednával především s tím, aby město zaujalo konkrétní postoj v souvislosti s vlnou odporu občanů. Demolice Aničky a výstavba nového centra byla fakticky odsouhlasena již podstatně dřív. Generali s prvním návrhem přišla již před čtyřmi lety. Loni v lednu pak magistrát projednával záměr zbourat vilu a odborná komise zbourání schválila. Jak mluvčí doplnil, nyní do procesu bude vstupovat magistrát už pouze jako orgán státní správy, kdy se bude řídit zákonem a na další vývoj už nebudou mít petice vliv.
Vila Anička byla postavena počátkem minulého století. Památkáři se zbořením nesouhlasí, protože se mimo jiné jedná o významnou stavbu a orientační bod města. Vila však není památkově chráněna a její odstranění není v rozporu s územním plánem města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.2.2007 13:57
jezek (neregistrovaný)
Anička
K čemu je nám takové zastupitelstvo, když nenaslouchá hlasu lidí v tomto městě žijících.Hradec se pomalu začíná měnit v město betonu a skla. Naši drazí zastupitelé by se raději než na tlachání o zrychlení dálnice měli raději jet podívat do Liberce, kde je obdobná čtvrť zachována.A není to ani tak daleko.Doufám, že Ti kterým se Anička líbí stejně jako mě nezapomenou na toto rozhodnutí při dalších volbách. A jen by nás určitě zajímalo, kdo hlasoval pro.To se však určitě nedovíme.
21.2.2007 14:26
MIREK (neregistrovaný)
Zbourání Aničky
To jen potvrdilo postoj našich zastupitelů, kteří absolutně neposlouchají názor obyvatel města a tudíž svých voličů. Hanba jim. Stydím se, že jasem je volil.
21.2.2007 14:35
jezek (neregistrovaný)
RE: Zbourání Aničky
Určitě nás bude víc. A bylo by dobré, kdyby na toto téma napsalo více lidí. To by se potom nestačili divit.Že, pane Divíšku.
21.2.2007 17:36
jpa (neregistrovaný)
RE: Zbourání Aničky
To tedy nezapomeneme - když s tím údajně nešlo nic dělat, tak jak to, že o tom zastupitelstvo muselo hlasovat a záměr posvětit?! Kdo nás tu zase ohlupuje?
JPA
21.2.2007 19:44
jezek (neregistrovaný)
RE: Zbourání Aničky
Nesmíme zapomenout, že minulý rok byl rokem volebním. A to si ti nahoře dávají velký pozor na každý krok. Jinak město mohlo klidně Aničku odkoupit. Místo kašny za 10 mil. nebo sloupu s Ulrichem ( místo důstojného pomníku ) mohli třeba občané na Aničku uspořádat sbírku.
3.3.2007 16:28
Ira (neregistrovaný)
RE: Zbourání Aničky
Někteří ze zastupiteků ani nevědí, kde je vila Anička.
22.2.2007 13:58
Toncek (neregistrovaný)
Ja jsem pro zbourani, takze se tady neohanej nazorem obcanu mesta HK. To jak kdo hlasoval by sis nasel, kdyby sis s tim dal jen trochu praci. Pomohlo by ti to v tom, ze bys prestal vytvaret konspiracni teorie o tom, jak ti nahoře nas podvadeji a tajne hlasuji v nas neprospech. O Ulrichovu pomniku radsi pomlc, protoze ten byl kvuli takovym zpatecnikum jako jsi ty zrusen.
22.2.2007 14:15
jezek (neregistrovaný)
Koukám, že nevíš, o co tu jde. Pokud vím tak se podepisuje petice za zachování Aničky a ne za její zbourání. Je mi upřímně líto lidí jako jsi Ty, ale pokud to dokážeš, tak udělej petici opačnou.A nebo na tohle téma raději nepiš. Je to dost ubohé.
24.2.2007 13:19
Toncek (neregistrovaný)
O co tu jde vím. Precetl jsem si svuj prispevek znovu a neni tam psano o petici pro zbourani, takze nevim, kde jsi to vzal. To ze mi nevadi, ze bude vila zbourana je proste muj nazor, ty mas opacny, ok. Jen me stve, ze pises, ze radni hlasuji proti vuli obcanu HK, taky jsem obcan a zbourani mi nevadi, znam takovych lidi vic. Tedy - zastupitelen nehasuji proti vuli obcanu! Muze ti me byt lito a muzes si myslet, ze pisu uboze, ale mam svuj nazor, ktery se nebojim vyjadrit.
PS: Mozna bych mel uvest na pravou miru to ze jsem napsal, ze jsem pro zbourani, ve skutecnosti je lepsi formulace takova, ze mi zbourani nevadi. Rozhodne jsem nikdy predtim, nez se o tomto zacalo mluvit neagitoval pro zbourani.
28.2.2007 20:52
jezek (neregistrovaný)
Takže příště si raději dvakrát přečti to co jsi napsal. A nyní k Tvému předchozímu příspěvku. Výsledek hlasování není v současné době k dispozici a tak čekám kdy bude.Že je to věc citlivá se dnes už ví. Pokud jsi také z Hradce tak nevím proč Ti vadí názor lidí na Aničku. Pokud se tak stane ( a já doufám , že ne), tak si s náma jak úředníci, tak i cizí kapitál budou dělat co chtějí. A poku jsem dobře četl programové prohlášení radních, tak budou mít práce víc než dost.Ale na závěr bych stejně chtěl vědět( a myslím, že nejen já) jména těch 20, kteří hlasovali pro demolici.A pokud Ti to kamaráde neseplo, tak úředníci jsou tu pro nás a skutečně ne občané Hradce pro ně.
22.2.2007 15:41
MIREK (neregistrovaný)
For Toncek
Dost mě zaráží Váš názor. Proč nazýváte něko zpátečníkem, jen proto, že nesouhlasí se zbouráním budovy, která neodmyslitelně patří k HK? Vás bych zrovna tak mohl nazvat barbarem, pokud prosazujete názor zbourat vilu Aničku. A Vámi zmíněný pomník? Dle mého názoru to byl normální paskvil, ale to je jen můj soukromý názor. Co se týká Aničky, tak mnoho lidí o tomto záměru ani neví, radnice ho dobře tají. Škoda že se s tím naši radní nepochlubili ve svém agitačním tiskopise Radnice. Možná by pak podpisová akce získala na masovosti, protože nyní o tom ví jen hrstka občanů HK a hlavně ti, kteří mají přístup na net.
22.2.2007 16:55
jezek (neregistrovaný)
RE: For Toncek
Díky Mirku za morální podporu. Podařilo se mi získat už dost podpisů pod petici a pokud vím tak památkáři by chtěli Aničku zapsat na listinu památek. I když nejsem rodilý hradečák ( přesto tu moje příbuzenstvo kdysi bydlelo)tak je pro mne ( a ne jen pro mne)Anička tak trochu srdeční záležitostí. A ne jen předmětem spekulačních tahanic.
24.2.2007 13:29
Toncek (neregistrovaný)
RE: For Toncek
Nenazval jsem nikoho zpatecnikem jen proto, ze nesouhlasi se zbouranim budovy, prectete si muj prispevek znovu - zpatecnikem jsem nazval nekoho, kdo o pomniku starosty mluvi jako o "sloupu s Ulrichem" Myslim ze spravne predpokladam, ze tento clovek byl stejne proti tancicimu domu a Eiffelovce. Tedy=zpátečník. Konzervator. Je proti necemu novemu, odvaznemu, vyzyvajicimu, prukopnickemu... Diskuse o tom, jak moc patri vila k HK je nejasna, pro nekoho patri, pro jineho nepatri. Pro vsechny snad patri Bila vez, Duch, Museum, Hučák atp. Proste budovy ktery vidite na pohledech pro turisty z HK. Aničku ne, neni to nijaka zavratna pamatka HK, je z 20. století, že... Vyznamny orientacni bod... Nikdy jsem si nikym nedal sraz u Anicky... Neni ani na seznamu pamatek, je mimo pamatkovou rezervaci a zonu... Je v soukromem vlastnictvi a nechme vlastniky rozhodnout o jejim osudu.
3.3.2007 16:32
Ira (neregistrovaný)
RE: For Toncek
Nejsi náhodou jeden z těch 20ti?
4.3.2007 00:47
Ira (neregistrovaný)
RE: For Toncek
Také by mě zajímalo, jak se dělá výběrové řízení na vydavatele Radnice. Již několik let je to fa Garamon. že by nějaký kamarádíček? Na každou i malou zakázku se totiž dělá výběrové řízení.
22.2.2007 22:03
alka (neregistrovaný)
Vila Anička
malý nápad : každý, komu není Anička lhostejná může pomocí mailu o jejím chystaném osudu informovat všechny své známé, tím to jistě vejde více ve známost. Mailem se posílá kdeco, tak proč ne tato informace!? Jinak já jsem také proti zbourání, je to určitá hodnota a je jí škoda!!
23.2.2007 08:46
MIREK (neregistrovaný)
RE: Vila Anička
Jsem v tomto směru trochu pesimista. Obávám se, že v tuto chvíli jsou jednání o osudu Aničky už v takovém stavu, že jakákoli bitva o její záchranu asi nemá smysl. Pokud máte nějaké jiné informace, tak sem s nimi.
23.2.2007 08:58
JEZEK (neregistrovaný)
RE: Vila Anička
Já bych to nevzdával, třeba se památkářům podaří zapsat Aničku na seznam chráněných památek. Pokud vím tak podepsali i někteří významní rodáci Hradcejako pan Svěcený, Renčín a jiní.Věřím, že se Anička na seznam dostane včas a bude zachráněna.S demolicí se ještě nezačalo a pokud by náhodou zastupitelé (alespoň někteří) změnili svůj názor, tak se i tzto věci nechají odkládat.To už je ale na jejich svědomí, že tu jsou pro lidi a ne lidi pro ně.
26.2.2007 18:41
Jan (neregistrovaný)
Anička
Je to jasný, GENERALI namazali a ti blbečkové na radnici skáčou jak oni pískají. Modernizace města musí být, ale ne takto. V Hradci vidím jen dva necitlivé zásahy do jinak čisté architektury města a to je TESCO a bývalý DON.(Benešovka je mimo centrum) Tento nový projekt je třetí kousek, který se sem absolutně nehodí. Lidé z celé republiky obdivují Hradec pro jeho architektonické řešení, byla by škoda to pokazit. Toť vše, stejně je to k ničemu.....
3.3.2007 16:39
Ira (neregistrovaný)
RE: Anička
Těch věcí je víc, např. obchodní zóna u gumovky a půjčovna stavebních strojů na Brněnské. Zde se občanů také nikdo neptal, když nesouhlasili tak neslyšeli. Dělají si co chtějí a rozhazují peníze daňových poplatníků.
5.3.2007 11:04
jezek (neregistrovaný)
RE: For Toncek
Už raději dost, jsi fakt trochu mimo.Anička je sice v soukromých rokou, ale to neznamená, že není pro hradečáky významná. Jinak co se týče pomníku s Ulrichem, moc by se mi nelíbilo koukat na něj dalekohledem a vidět holuby jak ho znečišťují.A pokud někdo nepochopí, že jsou věci, které by tady měly zůstat, tak je to potom těžké. Jo a v sobotních novinách jsem si přečetl o záměru na přestavbu jakési ulice kde je i Anička. A co mají dělat Ti, kteří zde již mnoho let udržují své vilky. Jako příklad \\\"pokroku\\\" se běž podívat na vilovou čtvrť nad rybníkem Cikán. To je hrůza a běs, ale naštěstí to mnoho návštěvníků Hradce nevidí.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme