Zastupitelé po tahanicích čestné občanství pro sochaře Preclík nepodpořili

Známý sochař Vladimír Preclík se čestným občanem Hradce Králové opět nestane. Zastupitelé minulý týden návrh na zapsání Preclíka mezi čestné občany nepodpořili. Se stejným výsledkem o Preclíkovi hlasovali již v roce 1999. Naopak návrh na udělení čestného občanství pro arcibiskupa Karla Otčenáška, který se letos dožívá 85 let, prošel bez problémů.
Primátora Otakara Divíška rozhodnutí zastupitelů ohledně Preclíka, který je hradeckým rodákem, velmi mrzí. "Je to velká škoda pro Hradec Králové a možná i trochu ostuda, že jsme tak významnému sochaři toto ocenění neudělili," řekl Divíšek. Letos šestasedmdesátiletý Preclík označil rozhodování Hradce Králové za trapné a ostudu s tím, že jej nemůže nijak ovlivnit. "Zacházejí se mnou jako s hadrem," řekl. Dodal, že o záměru města udělit mu ocenění se dověděl z médií a nynější vývoj musí strpět. "Můj život tím ale nepadá a nekončí," řekl.
Preclíka na čestné občanství navrhl hradecký Rotary klub a přednosta ortopedie hradecké fakultní nemocnice Karel Karpaš. Začátkem února se s jejich návrhem ztotožnila městská rada. Na zasedání zastupitelů proti Preclíkovi vystoupil zastupitel Martin Samohrd. "Vladimír Preclík je výborný sochař, ale podle mě nemá takové morální kvality, které by měl mít čestný občan města," řekl Samohrd. Z 37 členů zastupitelstva bylo při hlasování přítomno 26, z nichž sedm zvedlo ruku pro Preclíka. Ostatní se většinou zdrželi.
Čestné občanství se v Hradci Králové uděluje od roku 1861, kdy jej jako první získal lékař a fyzik Jan Eiselt. Po roce 1989 udělila hradecké radnice dosud pět čestných občanství. Zatím posledním čestným občanem se v roce 2002 stal přednosta chirurgie Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jaroslav Procházka.
Arcibiskup Otčenášek by měl čestné občanství převzít na slavnostním zasedání zastupitelů v polovině dubna. Otčenášek byl v roce 1950 jmenován královéhradeckým biskupem, tuto funkci však mohl převzít až po roce 1989. Ve funkci biskupa působil do roku 1995, kdy rezignoval. Za komunistického režimu byl přes deset let nespravedlivě vězněn.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
2.3.2005 16:11
Ivan Fanderlik (neregistrovaný)
Čestným občanem musí být pouze vyjímečná osobnost
Z dále uvedeného přehledu osobností jistě vyplývá i můj názor,z jakého okruhu ,,osobností"je nutné vybírat pro udělení ČESTNÉHO OBČANSTVÍ.Ať již se jednalo o L.J.Pospíšila,prof.arch.J.Gočára,řadu dalších architektů kteří se podíleli na výstavbě Hradce Králové,nebo nejvýznamnější osobnost Dr.Františka ULRICHA.Ten poslední byl osobností,vyznačující se organizačními schopnostmi a vlastními životními zkušenostmi,schopnostmi jednat s lidmi a nadchnout je pro kolektivní práci.Jeho nejvýznamnější vlastnost byla schopnost,vybrat nejlepší odborníky na řešení dané problematiky a svěřit jim za výsledný efekt odpovědnost.
Takovéto osobnosti si zaslouží ocenění titulem ČESTNÝ OBČAN města Hradce Králové.Těchto osobností znám řadu,bohužel politické reprezentaci města by jejich odborné charakteristiky,významnost práce a jejich ocenění na tuzemské,zejména však na zahraniční scéně,nic neřekly.Takže stejně jako před r.1989 budeme vybírat jména pro udělení titulu pouze ze seznamu,které většinou nikomu nic neříkají.
3.3.2005 02:33
Martin Samohrd (neregistrovaný)
Čestným občanem musí být pouze vyjímečná osobnost
Vážený pane Fendeliku,
návrhy na udělení čestného občanství města podávají občané města. Znáte-li osobnosti o kterých jste přesvědčen, že si čestné občanství zaslouží, pošlete jejich jména a charakteristiky radě města. Jak je známo, věc se má obyčejně tak, že lidé kteří ve svém životě měli obdivuhodné morální postoje a opravdu něco významného dokázali, jsou skromní a veřejnost o nich nic neví. (Na rozdíl od mediálních hvězd a jiných mamlasů, co o sobě musí šíři slávu sami a čest a uznání si pak zařizují intrikami).

Jinak si myslím, že město má s udělováním čestných občanství velmi šetřit a nezpůsobovat tak jeho inflaci.

Zdraví Vás Samohrd
4.3.2005 23:09
Jaroslav Fišer (neregistrovaný)
morální kvality
Dobrý den,
pane Samohrde, co si mám představit pod pojmem, že pan Preclík "nemá takové morální kvality, které by měl mít čestný občan města"? Mě napadá spousta věcí: trestná činnost, přílišné angažování za minulého režimu, spolupráce s STB, alkoholismus...
Můžete to přiblížit.
díky a zdravím
JF
P.S: ptám se bez jakýchkoliv postranních úmyslů, opravdu mě to zajímá a asi nejsem jediný.
15.3.2005 01:29
Samohrd (neregistrovaný)
Pane Fišere, co si máte představit pod pojmem, že pan Preclík "nemá takové morální kvality, které by měl mít čestný občan města" ? To se budete muset optat toho novináře, který první napsal, že jsem uvedený výrok pronesl. Ostatní, včetně Vás, to pak od něho opisují. Když novináře zajímá pouze jednání zastupitelstva o přidělení dotace do fotbalu a pak odejdou, musí si následné "šťavnaté" zprávy dotvořit. Například Váš titulek : Zastupitelé po tahanicích čestné občanství pro sochaře Preclík nepodpořili. Na rozdíl od Vás jsem na tom zastupitelstvu byl a žádné tahanice jsem tam neviděl. Jeden diskuzní příspěvek a jedno hlasování. Tomu říkáte tahanice?.

Napadá Vás spousta věcí : trestná činnost, přílišné angažování za minulého režimu, spolupráce s STB, alkoholismus... Myslíte si opravdu že každý kdo neprovádí trestnou činnost, neangažoval se v minulém režimu, nespolupracoval s STB, není alkoholik....má být jmenován čestným občanem města? Odpovím Vám otázkou. Co myslíte, za co by panu Preclíkovi měla být prokazována čest?
Zdraví Vás Samohrd
18.3.2005 20:36
Jaroslav Fišer (neregistrovaný)
ČTK lže??
Nevím, proč bych se měl ptát novinářů ČTK. Jak znám oba hradecké zpravodaje této agentury i způsob, jakým pracují, dovolím si tvrdit, že výrok, který dali do úvozovek jako přímou řeč, je autentický.
Vzhledem k tomu, že Váš komentář se svým mlžením řadí k těm, za který by se nemusel stydět ani strýček pana Grosse, mám o to větší pocit, že zpráva ČTK je v pořádku.
Pokud ta zpráva (citace) je mylná, doporučuji si to s panem Rychterou jako autorem článku vyříkat hezky od plic, jako chlap s chlapem :-)
Podle čeho se určují morální kvality pro čestné občanství? Já to nevím, proto se ptám. Pan Preclík je význačným sochařem - to jste řekl také sám.
Pokud tedy existují nějaké důvody, proč p. Preclík neměl dostat čestné občanství, tak ho uveďte. Nebo jste snad proti p. Preclíkovi na zastupitelstvi nevystoupil? Jen mi prosím neodpovídejte otázkou :-)
P.S.: já netvrdím, že pan Preclík měl nebo neměl dostat čestné občanství. Já se jen ptám - a to bez jakéhokoliv podtextu.
23.3.2005 02:42
Samohrd (neregistrovaný)
Na internetu jsou každému dostupné zvukové záznamy z jednání zastupitelstva. Vám, ČTK, každému. Stačilo by si je poslechnout pane Fišere a potom by Vaše otázky a dedukce, včetně strýčka Grose, byly zbytečné.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme