Zastupitelé dali podjezdu pod plánovanou dvoukolejkou zelenou. Protesty spolku Kaštanka nepomohly

Pod budoucí dvoukolejkou u Kaštanky bude podjezd.
Pod budoucí dvoukolejkou u Kaštanky bude podjezd. | autor: kastanka-hk.cz

Podjezd pod budoucí dvoukolejkou mezi Hradcem a Pardubicemi nakonec vznikne. Spolek Kaštanka se svým protestem proti němu neuspěl. Zastupitelé dali nakonec mimoúrovňovému křížení zelenou. Představitelé spolku se snažili přemluvit na posledním zasedání zastupitelstva město, aby pomohlo zrušení záměru SŽDC postavit podjezd v ulici Kuklenská. Argumentovali hlavně tvrzením, že zásahem přijdou lidé v okolí o spodní vodu. Informaci přinesl Hradecký deník.

„Spodní hladina vody je tu v pěti metrech pod povrchem a je dotována pouze z atmosférických srážek a hladiny vody v Labi. Základ podjezd by však byly šest metrů pod touto hladinou,neboť město prosazuje světlou podjezdnou výšku 4,6 metrů, zřejmě pro nákladní dopravy,“ nechal se slyšet zástupce Kaštanky Jaromír Doležal.

S jeho argumentací však nesouhlasil koordinátor projektu zdvoukolejnění Jiří Shejbal. „Z úst zástupců Kaštanky tu opět zazněly nepravdivé a nepřesné informace. Podjezd v žádném případě nezasáhne tak hluboko podzemní vody,“ řekl Jiří Shejbal a všem přítomným promítl příčný řez ideového návrhu stavby. Podle něj sice stavba skutečně zasáhne do podzemní vody, ale jen v hloubce jednoho a půl metru. „Navíc to nebude masivní zásah. Maximálně v obdélníku o šířce 15 a délce 100 metrů,“ dodal koordinátor projektu. Město nakonec dalo mimoúrovňovému křížení zelenou.

Spolek Kaštanka chce podle svých cílů zveřejněných na webových stránkách zachovat unikátní kaštanové aleje v ulici Opatovická, zbránit vytvoření bariér pro pěší a cycklisty a adekvátně řešit odhlučnění železniční dopravy.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Budoucnost aleje Kaštanka posoudí odborníci. Zůstane celá nebo jen půlka?

Za pět let pravděpodobně začne stavba posledního úseku dvoukolejky mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Plány na sedmikilometrový úsek jsou znovu na počátku. Už na podzim by mělo být vše jasné, především osud kaštanové aleje na Pražském Předměstí. Bude záležet na posudku expertů…
Čtěte více

Hradec bude mít i v dalším volebním období 37 zastupitelů, návrh na snížení počtu neprošel

v září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.…
Čtěte více

Místní organizace ANO je v Hradci zrušená, ale vedení města se nemění

Situace ve vedení města se nemění, na postech náměstků primátora i nadále zůstávají Monika Štayrová a Pavel Marek. Ve vedení města je také za politickou stranu ODS primátor Alexandr Hrabálek a náměstek primátora Jiří Bláha. Předsednictvo hnutí ANO zrušilo místní organizaci v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme