Zastupitelé budou znovu jednat o dostavbě hal společnosti CTP na Svinarské

Zatsupitelé budou jednat o halách CTP
Zatsupitelé budou jednat o halách CTP | autor: hradeckralove.cz

Spor o souhlas s využitím pozemků města k dostavbě hal společnosti CTP na výpadovce směrem na Třebechovice se vrací hradeckým zastupitelům na stůl. Na svém březnovém zasedání budou o potřebných souhlasech hlasovat. V úterý zástupci developera zastupitelům představili nové finální dopravní napojení areálu na okolní komunikace a navrhli podobu spolupráce s městem v případě poskytnutí jeho souhlasu. Společnost zároveň stáhla žalobu na město o náhradu škody.

Společnost CTP začala haly u Svinar na výpadovce na Třebechovice stavět na podzim roku 2014. K této stavbě však nemá stavební povolení. K němu potřebuje souhlas města, na základě kterého bude moci areál napojit na okolní infrastrukturu. Poté, co město dodatečný souhlas s využitím jeho pozemků v roce 2016 neposkytlo, CTP podala v únoru na město žalobu o náhradu škody ve výši zhruba dvaceti milionů korun. Soud vyzval obě strany k jednání o smírném řešení sporu.

Postup společnosti CTP v rámci jejich investičního záměru město od začátku hodnotí jako vysoce nestandardní a neseriózní. „Dle zákona může stavební úřad dodatečné stavební povolení vydat, ale v tomto případě investor k tomu potřebuje souhlas města a ten není nárokovaný a vymahatelný žalobou. I přes změnu v jednání společnosti a nabídku spolupráce na veřejně prospěšných projektech se každý zastupitel bude rozhodovat mezi racionálním pohledem na problém a morálním principem. V případě nesouhlasu s dostavbou tu torzo hal může stát několik dalších let. Na druhou stranu jde o tak velký projekt, u kterého by nedodržování zákonů město nemělo jen tak tolerovat a při nápravě automaticky poskytovat součinnost,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek. Souhlas s dostavbou hal bude 5. března projednávat městská rada, finální podobu návrhu dohody by hradečtí zastupitelé tak měli schvalovat na svém řádném zasedání 12. března.

K získání dodatečného stavebního povolení společnost CTP potřebuje souhlas města s využitím jeho pozemků. Přes ně firma plánuje vést inženýrské sítě a areál napojit na městskou komunikaci Svinarská. Toto dopravní řešení by však bylo dočasné, nejpozději do konce roku 2025 by stavby byly na silnici I/11 napojené přímo z pozemků ve vlastnictví developerů. „Za poskytnutí souhlasu s využitím městských pozemků pro dokončení stavby společnost nabízí alternativy finanční kompenzace ve výši 10 až 15 milionů korun, nebo realizaci veřejně prospěšného projektu na území města v podobné hodnotě. V pondělí zároveň společnost CTP stáhla žalobu na město o náhradu škody, což byl zásadní požadavek pro další možná jednání. Máme ještě měsíc na to, abychom na základě dnešní diskuse všech zastupitelů doladili potřebné detaily dohody, která bude finální. Zda ji město podepíše, rozhodnou svým hlasování zastupitelé,“ dodává primátor.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme