Štítky: | Mateřské školy |

Zápisy do školek začínají, zda budou stačit místa není jasné

Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac
Ilustrační foto | Zdroj: Pixmac

Už tento pátek a sobotu 12. a 13. dubna začínají zápisy do mateřských škol v Hradci Králové. 

Podle předpokladu z magistrátu města by se k nim mělo dostavit kolem jednoho tisíce dětí. Kapacita zdejších mateřinek by však při takovém počtu nemusela stačit. 

Řešením bude nově otevřená školka v Podzámčí, která nabídne dalších sto míst pro předškolní děti.

V královéhradeckých mateřských školách je momentálně volných na 980 míst. Ředitelé školek však upozorňují, že je potřeba počítat s případnými odklady nástupu některých dětí do prvních tříd. Takových dětí by mohlo být kolem 160 a pak kapacita školek stačit nebude.

Každoročně se ve školkách v Hradci Králové zvyšuje počet míst a podle údajů magistrátu jsou všechny školky už od roku 2010 vždy sto procentně naplněny.

Jenom samotné města je zřizovatelem 31 mateřských škol a připravuje otevření dalších. „V září se otevře mateřská škola Podzámčí, kam se děti mohou dodatečně zapisovat ještě v červnu,“ uvedla Anna Maclová, náměstkyně primátora pro oblast školství. Školka v Podzámčí navíc nabídne sto míst. Kromě toho jsou na území města i další zařízení pro předškolní děti.

Pravidla pro přijetí do školky jsou stejná jako loni

Městské mateřské školy přijímají děti s trvalým pobytem v Hradci Králové. Dále děti, které dosáhnou k 31. prosinci letošního roku tří let a jsou přihlášeny k pravidelné celodenní docházce. "Při rozhodování ředitel či ředitelka upředností děti v posledním roce před zahájením povinné školní docházky, které dosáhnou věku šesti let v období od 1. září do 31. srpna příslušného školního roku a děti s odkladem školní docházky. Ostatní děti budou přijímány podle dosaženého věku," popsala Alena Synková, vedoucí odboru školství na Magistrátu města Hradec Králové

Dny otevřených dveří má už většina mateřských škol za sebou, pouze mateřinka ve Věkoších ještě otevře své dvěře 24. dubna a 29. května.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Do hradeckých školek se v pondělí vrátí děti

Mimořádné opatření vlády dovolí od pondělí 26. dubna návrat dětí do mateřských škol ve vybraných krajích, týká se to také města Hradce Králové. Děti ve školkách navíc nebudou muset nosit roušky a nebudou se ani testovat na koronavirus. Toto opatření se vztahuje i na předškolní…
Čtěte více

Rodiče nemusí v době zavřených školek a jeslí platit školkovné

Od začátku března jsou doma téměř všechny děti ze základních a mateřských škol, které vláda v rámci mimořádných opatření proti šíření koronaviru uzavřela. Hradec Králové proto odpustí rodičům část poplatku za pobyt dětí v mateřské škole, jeho výše se bude odvíjet od…
Čtěte více

Hradec opraví za desítky milionů dvě mateřské školy

Královéhradecké mateřské školy Třebechovická a Lužická by se letos mohly dočkat zateplení a rekuperace budov. Rada města schválila podmínky výběrového řízení na zhotovitele, které bude vypsáno během února. Samotné stavební práce by na obou školách měly začít v červnu,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme