Zanedbané hradby se mění v zahradu s vodopádem

Práce na rekonstrukci jižních teras v Hradci Králové jsou v plném proudu. Ještě nedávno se jednalo o zašlou a nevábnou část města. to se ale změní. Terasy se mění na veřejně přístupný členitý park s lavičkami, cestičkami, fontánami a altánem. Pokud půjde vše podle plánu, tak se lokalilta pod kostelem Nanebevzetí Panny Marie a Novým Adalbertinem otevře veřejnosti již letos v září.

Po dokončení prací budou moci Hradečané atraktivní místo ležící mezi schodištěm Bono publico a Gočárovým schodištěm využívat pro odpočinek. Nabídne jim příjemné posezení mezi stromy a květinovými záhony s výhledem na Komenského třídu a okolní historické domy, které bude navíc podmalováno zurčením vody. Jak uvedla tisková mluvčí hradeckého magistrátu Magdalena Vlčková, vznikající členitý parčík rozložený na jižních terasách oživí tři kaskádové fontány doplněné dalším vodním prvkem napodobujícím vodopád. Lidé se do odpočinkové zahrady dostanou z Gočárova schodiště Na Kropáčce a z druhé strany z první mezipodesty schodiště Bono publico, kde stavební firma vytvoří vstup. Přestavba jižních teras by měla trvat do konce září, ovšem nelze vyloučit ani zkrácení termínu.
„Našim přáním je, aby bylo hotovo do Slavností královny Elišky, které se uskuteční počátkem září. Uvidíme, zda se to podaří, nicméně my i zhotovitel pro to uděláme všechno,“ řekl vedoucí investičního odboru hradeckého magistrátu Valentýn Avramov. Celkové náklady na rekonstrukci jižních teras budou činit více než 54 milionů korun, přičemž část prostředků poskytne Evropská unie. Žádost o dotaci město podalo v květnu roku 2009 a smlouva o poskytnutí dotace byla podepsána v dubnu následujícího roku.
V začátcích stavby místo prozkoumali také archeologové, kteří zde objevili pozůstatky opevnění a hradeb, rybářskou branku, kanalizační stoku s keramickými střepy a grotu, tedy umělou jeskyni.

další snímky z rekonstrukce jižních teras najdete ve fotookénku

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme