Zamykáte své kolo do stojanu správně?

Ilustrační foto | Foto: Archiv
Ilustrační foto | Foto: Archiv

Na různých místech Hradce Králové mají cyklisté k dispozici už zhruba 750 bezpečnostních stojanů na parkování jízdních kol. Podle královéhradecké městské policie i zástupců města je však velkým problémem to, že je lidé často používají nesprávným způsobem. Jízdní kola poté nejsou zabezpečena proti krádeži tak, jak to stojany umožňují a majitelé o ně mohou přijít. Těmto zbytečným krádežím by měla zamezit zvýšená informovanost obyvatel Hradce, tu chce radnice zajistit právě probíhající kampaní.

Hradec Králové je městem cyklistů, s tím se ale bohužel pojí i s častá zcizení jízdních kol. Město chce i přesto podpořit zdejší obyvatele k tomu, aby stále více a více využívali jízdní kola k přesunům po městě. Zároveň však město musí zajistit, aby lidé své kolo našli tam, kde ho zamčené a zabezpečené zanechali.

Nepoužívejte jenom lankový zámek!

"Potíž je v tom, že mnoho cyklistů své kolo v bezpečnostních stojanech zajišťuje jen obyčejným lankovým zámkem, a to i přesto, že není problém jeho zabezpečení tak, že zloděj prakticky nemá šanci," říká o bezpečnostních stojanech Eva Čížková, tisková mluvčí královéhradeckých strážníků.

Podle slov městských policistů stačí s sebou vozit a používat jednostrannou cylindrickou vložku. Při jejím použití rám kola obejme ocelová zábrana, čímž se výrazně sníží riziko krádeže. 

„Na kola, která budou v bezpečnostních stojanech uzamčena nesprávně, v těchto dnech umisťujeme papírovou informativní cedulku s návodem na správné použití,“ uvedla Anna Maclová, náměstkyně primátora pro oblast školství, sociálních věcí a zdravotnictví.

Na cedulce cyklisté najdou například návod ke správnému použití stojanů i vhodné typy cylindrických vložek. Nebudou však takto označená kola výzvou pro nenechavé ruce zlodějů? 

Seznam míst, kde jsou k dispozici bezpečnostní stojany na kola

  • u budovy magistrátu města (tř. ČSA 408)

  • u budovy Lékařské fakulty UK v HK (ul. Šimkova)

  • Šimkovy sady (u Rotundy)

  • u budovy městského 50 m bazénu (Eliščino nábřeží)

  • u budovy městských lázní (Eliščino nábřeží)

  • u budovy úřadu práce (ul. Wonkova)

  • u budovy Pedagogické fakulty UHK (nám. Svobody)

  • u budovy gymnázia J. K. Tyla (Tylovo nábřeží)

  • u koupaliště Flošna

  • v areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové (Sokolská)

  • u budovy MŠ SION (ul. Na Kotli a Kyjovská)

(Zdroj: Magistrát města Hradec Králové)

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Přes Portál Bezpečí se strážníci mohou na volajícího napojit přes video

Hradecké městské policii bude v práci od 1. února pomáhat nová aplikace Portál Bezpečí. Díky ní se budou moci operační důstojníci při telefonickém hovoru na lince 156 spojit s volajícím přes video, chat a zajistit i jeho lokalizaci. Pro spuštění všech těchto funkcí bude volající…
Čtěte více

Město chce v ulicích více strážníků i asistentů prevence kriminality

Počet strážníků městské policie v Hradci Králové by se měl do dvou let zvýšit o desetinu. S udržováním pořádku ve městě jim dlouhodobě pomáhají i takzvaní "asistenti prevence kriminality." I těch by mělo ve městě postupně přibýt. Počítá s tím nový koncept prevence kriminality,…
Čtěte více

Nové kamery pomohou strážníkům v práci

Kvalitnější záznamy i efektivnější dohled nad dodržováním veřejného pořádku bude mít nyní Městská policie Hradec Králové díky obnově tří kamerových bodů za téměř 260 tisíc korun. Půjde o kamery na rohu ulic V Kopečku a Rokitanského, ale také na Masarykově a Ulrichově náměstí.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme