Zaměstnanec bistra, který kontaminoval tortilly zlatým stafylokokem, unikne trestu

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | autor: pixabay.com

Tortilla nakažená stafylokokovou enterotoxikózou přiotrávila koncem června celkem 81 lidí. Všichni si ji koupili v rychlém občerstvení v centru Hradce Králové, kam nákazu zanesl jeden ze zaměstnanců. Případem se zabývala policie kvůli podezření ze spáchání přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, ale vyšetřovatel nyní případ odložil. "Neboť se nepodařilo zjistit skutečnosti, které by opravňovaly zahájit trestní stíhání," uvedla policejní mluvčí.

"Výsledky šetření pracovníků KHS KHK ukázaly, že ke kontaminaci masa prokazatelně došlo v provozovně. Bakterii zlatého stafylokoka do provozovny zavlekl některý ze zaměstnanců v nějakém drobném kožním defektu. Z pozitivních výsledků stěrů z ranek na rukou jednotlivých zaměstnanců však nešlo zjistit, který ze zaměstnanců ji do prodejny prvotně zanesl a který byl kontaminován až druhotně při práci," vysvětlila mluvčí hradecké policie Iva Kormošová. 

Současně se podle ní nepodařilo prokázat zavinění konkrétní osoby, která by svou prací na prodejně, byť z nedbalosti, zapříčinila tak masivní namnožení bakterie s produkcí enterotoxinu typu A. Případem se nadále zabývá Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje z důvodu porušení právních předpisů souvisejících s daným provozem, které zjistila při kontrolách a za které může dát provozovateli bistra pokutu.

K hromadné otravě došlo začátkem letošního června, kdy desítky lidí skončily s nepříjemnými problémy v nemocnici. Nikdo z nich naštěstí neutrpěl závažnou újmu na zdraví a nikdo nemá trvalé zdravotní následky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Malšovicích se potulovaly krávy, splašenou musela zastřelit zásahová jednotka

Celé středeční odpoledne zaměstnávalo hradecké policisty a hasiče stádo krav, které v Hradci Králové utekly během překládání kamionu nedaleko Všesportovního stadionu. Hasiči varovali obyvatele i školy v okolí, zvířata mohla být nebezpečná. Čtyři krávy se po dlouhých šesti…
Čtěte více

Malšovický nadjezd nakonec opraví město. Zábradlí tam prorazil opilý řidič

Zábradlí na malšovickém nadjezdu je po nehodě, kdy ho prorazil opilý řidič, zatím pouze zajištěné. Opravovat ho budou hradecké technické služby. Nadjezd je v současné době bez vlastníka, na posledním zastupitelstvu města se totiž schválila dohoda mezi městem a krajem. Město se…
Čtěte více

Vzácného orla mořského někdo poblíž Roudnice na Hradecku otrávil

Policie v Královéhradeckém kraji vyšetřuje otravu orla mořského karbofuranem, jehož držení je přes deset let zakázáno. Zahynula i nevylíhnutá mláďata, travič tak zmařil tři orlí životy, informovala Česká společnost ornitologická.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme