Začíná svoz velkoobjemového a nebezpečného odpadu

Tento týden může v královéhradeckých domácnostech začít pravidelný jarní úklid. Město totiž ve spolupráci s Hradeckými službami připravilo tradiční mobilní svoz odpadu. Obyvatelé Hradce Králové tak mají jedinečnou možnost bezplatně se zbavit starých skříní, zbytků ze zeleně, pneumatik, barev, ředidel, léků, zářivek, autobaterií a dalšího odpadu, aniž by museli vážit cestu do některého ze sběrných dvorů. Hradecké služby přijedou s velkokapacitními auty přímo k nim při mobilním svozu, který začne tuto sobotu.

Jak informovala tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková, kolony sběrných vozů s obsluhou začnou město objíždět 24. března a dále téměř každou sobotu a neděli až do 21. dubna. Postupně se objeví na jedenadevadesáti stanovištích po celém městě, odkud odvezou k dotřídění a ekologické likvidaci. Lidé mohou na stanoviště v určeném čase nosit odpady z domácnosti i zahrad s výjimkou stavebních. Další mobilní svozy jsou naplánovány na přelom září a října.
Odpad by občané měli předávat výhradně osobně přímo obsluze svozové techniky a rozhodně by jej neměli odkládat na stanoviště před příjezdem svozového auta. "Umístění odpadů na veřejné prostranství může být klasifikováno jako přestupek, v případě vážného ohrožení zdraví a života obyvatel i jako trestný čin,“ říká ředitel Hradeckých služeb Radek Sokol. Odložené harampádí bez dohledu může být nebezpečné nejen pro hrající si děti a další lidi, ale i pro obsluhu sběrných vozidel, která neví, s jakým materiálem zachází. „Když lidé našim pracovníkům předají tekutinu a řeknou, že se jedná o kyselinu, tak se s ní podle toho zachází, Když však někdo nechá odpad na chodníku, tak je problém. Obvykle nebývá v původních obalech a naši pracovníci tudíž nevědí, o jaký odpad jde a jak s ním zacházet,“ doplnil Sokol.
Detailní rozpis svozu podle lokalit je umístěn přímo na webových stránkách společnosti

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme