Začíná Cinema Open: původní hradecký filmový festival navštíví držitel Českého lva

Z filmu Pouta | Zdroj: Bio Central
Z filmu Pouta | Zdroj: Bio Central

Cinema Open – to jsou nezávislé filmy, které můžeme od čtvrtka do pátku vidět přímo v centru Hradce Králové v Bio Central. Čtvrtý ročník festivalu nabídne to nejlepší z tuzemské nezávislé hrané filmové tvorby. K tomu pořadatelé navíc přidají ochutnávku zahraničních titulů a vzácného hosta - držitele Českého lva, režiséra Radima Špačka a jednoho tajného hosta, který je také držitelem zajímavého ocenění. Režisér Špaček na festival do Hradce dorazí v pátek a s diváky bude diskutovat nejen o svém nejúspěšnějším snímku Pouta. Diváky a návštěvníky Cinema Open čeká i pronikání do tajů a zákulisí filmové tvorby a výživný hudební program, v jehož čele stojí písničkář Kittchen.

Festival Cinema Open vybírá nejlepší nezávislé filmy z festivalů a soutěžních přehlídek po celé České republice. Složení filmů je proto velmi rozmanité, a to jak žánrem, tak délkou snímků a diváci mají možnost vidět nejzajímavější kousky zkušených i začínajících filmařů, o nichž možná v budoucnu ještě uslyšíme.

„V programu festivalu nalezneme například nejúspěšnější hraný film loňského roku Marinka, poetické drama na motivy Máchových básní, vizuálně vybroušený film o samotářském spisovateli s nevšedním názvem Skoro úplně vymyšlený film nebo i premiéru komedie hradeckých tvůrců Osud z komiksu s Kryštofem Hádkem," láká na program festivalu Cinema Open Ondřej Krejcar z Impulzu HK, který je organizátorem festivalu. Ondřej Krejcar ještě doplnil, že ze zahraničních filmů diváci uvidí úspěšné krátké filmy z daleké Jižní Koreje, Portugalska, Francie či od sousedů z Polska a Německa.

Pro hradeckého nejen filmového, ale i divadelního, fanouška bude za zmínku stát i snímek Dobytí vrabčího hnízda, ve kterém hraje taktéž držitel Českého lva - Ondřej Malý z Klicperova divadla, který je také ústřední postavou Špačkova filmu Pouta.

Ve znamení filmu Pouta se pak ponese celý druhý festivalový večer, který diváci absolvují spolu s režisérem Radimem Špačkem. "Mladý režisér, kterého proslavilo filmové drama Pouta, uvede svůj film a také o něm bude diskutovat s diváky. Poté budou následovat nezávislé filmy z ČR i ze zahraničí," pozvala na páteční program Ilona Machová z kina Bio Central

Cinema Open je i zákulisí filmové tvorby a hudba

Cinema Open ale není jenom o sezení před plátnem. Rozšířit své hudební obzory si návštěvníci festivalu mohou při vystoupeních písničkáře v masce Kittchena a kapely Zabiják a borci, která vznikla kolem scénáristy Jiřího Vaňka.

Chystají se také rozmanité ukázky toho, jak fungují některé filmařské techniky. "Workshopy filmových technik, jako je animace, kreslící tablet či interaktivní tabule, zajistí studenti hradecké školy aplikované kybernetiky," informovala Ilona Machová z Bio Central a doplnila, že první den Cinema Open zahájí workshopy, které oživí prostor celého kina.

Program a ceny vstupného na hradecký filmový festival Cinema Open najdete zde

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Opaťák fest, Kára Day nebo do Divadla Drak

Co čeká Hradečáky o víkendu? Na Opatovickém rybníku se koná festival, na Šrámkově statku v Pileticích zahrají Malina Brothers, na Polygonu se chystá takzvaný Kára Day. S dětmi můžete vyrazit do Divadla Drak nebo na pohádku do kempu Stříbrný rybník.
Čtěte více

ZVEME: Hradec o víkendu pohltí festivaly hudby, divadla, jídla i piva

O víkendu můžete v Hradci Králové jíst, pít, poslouchat hudbu, sledovat filmy i divadelní představení. Do Amfiteátru na Chlumu zavítají slavní čeští herci s kusem Víš přeci, že neslyším, když teče voda. Letní kino Širák zve na film Buď chlap! V Žižkových sadech bude…
Čtěte více

ZVEME: Noční Hradec zažijete z Bílé věže i na koloběžkách

Prodloužený víkend v Hradci Králové nabídne Skutečný festival chutí, Noční koloběžkování i noční prohlídku hradecké dominanty Bílé věže. Pondělní státní svátek Den vítězství si můžete připomenout s Československou obcí legionářskou na Eliščině nábřeží u Památníku Tří odbojů…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme