Štítky: | záchytka |

Záchytka v Hradci nekončí, povedlo se najít vedoucího lékaře

Záchytka v Hradci bude fungovat dál.
Záchytka v Hradci bude fungovat dál. | autor: MMHK

Provoz Protialkoholní záchytné stanice Královéhradeckého kraje bude pokračovat i v roce 2023. Kraji se podařilo najít nového vedoucího lékaře, který svou odborností zajistí zákonné podmínky pro fungování tohoto krajského zdravotnického zařízení. Zároveň s tím kraj vypsal výběrové řízení na nového ředitele či ředitelku záchytné stanice. Nahradí současného dlouholetého ředitele, který na konci roku odejde do penze.

„Záchytná stanice v Hradci Králové zůstane v provozu. Jménem Královéhradeckého kraje bych chtěl znovu poděkovat panu doktoru Kyralovi za jeho letité vedení krajské záchytné stanice a zároveň za to, že nám významně pomohl při nalezení řešení pro fungování zařízení i po jeho odchodu do zasloužené penze,“ zhodnotil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink.

Královéhradecký kraj řešil budoucnost záchytné stanice v Hradci Králové od jara 2022, kdy přijal oznámení o odchodu ředitele Vlastimila Kyrala. Od ledna roku 2023 tak hrozilo, že zařízení nebude moci pokračovat v provozu.

Kraj postupně vyhlásil dvě výběrová řízení na ředitele a současně vedoucího lékaře záchytné stanice. Obě výběrová řízení byla neúspěšná. Následně se kraj pokusil zajistit provoz zařízení přes externího provozovatele. To je jedna z možností zajištění provozu záchytné stanice, kterou některé kraje v ČR praktikují. Ani tato alternativa ale nepřinesla řešení.

„Jádro problému spočívalo v nalezení vedoucího lékaře s potřebnou odborností. Garanta, který zajistí všechny zákonné podmínky pro provoz záchytné stanice. Jsem rád, že po několika měsících hledání jsme konečně nalezli řešení a že záchytná stanice bude fungovat i nadále. Aktuálně je před námi ještě výběrové řízení na ředitele, který bude odpovídat za samotný provoz této krajské příspěvkové organizace. Už teď ale víme, že v lednu bude provoz záchytné stanice pokračovat,“ doplnil radní Fink.

Dočasně bude Protialkoholní záchytná stanice Královéhradeckého kraje v pracovních dnech přijímat klienty pouze v nočních hodinách od 19:00 do 7:00. O víkendech a svátcích bude provoz nadále nepřetržitě 24 hodin. Tato dočasná varianta je v současnosti jediné možné řešení pro zachování provozu.

Protialkoholní záchytná stanice Královéhradeckého kraje je krajská příspěvková organizace působící na Novém Hradci Králové. Od roku 1993 do června roku 2002 ji zřizovalo město Hradec Králové, poté přešla pod kraj. Záchytná stanice ročně provede více jak 1200 vyšetření a přijme zhruba 1000 osob. Na její provoz kraj ročně vynakládá v průměru 11 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Hradecká záchytka možná bude končit. Nedaří se sehnat nástupce za odcházejícího ředitele

Královéhradeckému kraji hrozí, že bude od nového roku bez záchytky. Současný ředitel Vlastimil Kyral odchází do důchodu a hejtmanství se nedaří najít náhradu. Hledá ji už od dubna, a zatím bezvýsledně. Teď se řeší externí provozování záchytky nebo její případný přesun do…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme