Záchranáři zasahovali na letišti

Tento čtvrtek v nočních hodinách se letiště v Hradci Králové stalo místem zásahu městského Sboru dobrovolných hasičů, kteří zachraňovali raněné z tamních hořících budov. Nejednalo se ale o skutečný požár, ve kterém by šlo o životy přítomných, ale o námětové cvičení, které mělo za cíl prověřit síly záchranářů.

Celé, předem utajené, cvičení se konalo z rozhodnutí hradeckého primátora Otakara Divíška. Krom hasičů se na místě zásahu sešli i členové Humanitní jednotky Českého červeného kříže Hradec Králové a Městská policie Hradec Králové, která se starala o bezpečnost v místě neštěstí.
Cílem záchranářů bylo vyprostit z tamních silně zakouřených prostor předem neznámý počet zasažených a zraněných osob a dopravit je do bezpečných rukou zdravotníků. Ti se starali o ošetření zraněných, zjištění potřebných informací pro jejich identifikaci a jejich předání záchranné službě.
Značnou komplikovanost zásahu dodávala tma, chladné počasí a všudypřítomný dým. Záchranáři postupně vynášeli raněné z neznámých prostor. Nejprve vyprostili šest lidí s popáleninami, otravami z nadýchání kouře, či se zlomeninami. Někteří byli v bezvědomí. Ve chvíli, kdy už se zdálo, že je největší nebezpečí zažehnáno, našli hasiči v budově druhou  skupinu raněných. Celkový počet lidí v nesnázích tak stoupl na dvanáct.
Akce skončila zhruba po hodině a půl, kdy byli všichni postižení nalezeni, ošetřeni a předáni záchranné službě. Sbory dobrovolných hasičů se následně postaraly o likvidaci požárů. Cvičení prověřilo především připravenost hradeckých záchranářů na rozsáhlé mimořádné události, kdy je nutné nasadit všechny dostupné síly a prostředky. Prověřila se současně i schopnost vzájemné komunikace a organizace na místě neštěstí. Podle prvních vyhodnocení se závažné problémy neobjevily.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme