Záchranáři letos do nového nepůjdou

Nové centrum pro záchranáře Hradci Králové - Kuklenách letos dokončeno nebude. Dostavba výjezdové základny Hasičského záchranného sboru a Zdravotnické záchranné služby nabírá stále větší skluz. Podle MF Dnes tak hasiči i zdravotníci i nadále budou muset při svých výjezdech překonávat hustý městský provoz.

Podle zdravotníků bude ještě hůř. „Problémy s průjezdem města máme už teď. Obávám se, že až bude do Hradce vjíždět tranzitní kamionová doprava od Pardubic, bude to pro nás ještě obtížnější. Nic jiného nám nezbývá, než se s tím vyrovnat,“ řekl Mladé frontě Dnes ředitel Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislav Žabka. Po otevření dálničního přivaděče směrem od Opatovic nad Labem doprava na výjezdových trasách ještě zhoustne.
„Otevření základny by nám velmi pomohlo. Naše výjezdy jsou komplikované především tím, že jsou ze středu města,“ řekl MD Dnes ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje František Mencl. Právě velká auta hasičů mají jen málo možností, jak mezi auty v úzkých ulicích prokličkovat. Cesta přes město trvá až deset minut. Hasičům často nezbývá, než houkat, troubit a čekat. To samozřejmě ubírá čas především lidem čekajícím na rychlou pomoc.
Od nové základny na okraji města si záchranáři slibují nejen moderní prostory s odpovídajícím zázemím, ale především snazší dostupnost mimoměstských cílů a dálnice D11. Podle současných odhadů by se dojezdové časy mohly zkrátit asi o třetinu. „Budeme tam mít zajištěn jeden výjezd pro dopravní nehody, to znamená, že tam budou tři čtyři vozy,“ uvedl v MF Dnes ředitel Mencl.
Zdravotníci chtějí mít v novém centru dvě sanitky a také nové operační středisko. Právě to je ale odpovědné za zpoždění dostavby. „Hlavní část stanice bude hotova do konce prosince, jenže se tam bude ještě pracovat na přístavbě pro nové operační středisko záchranné služby, které by mělo být dokončeno do března 2010. To financuje Královéhradecký kraj. Do nové základny by se měli záchranáři nastěhovat a mohli už odtud vyjíždět k zásahům na západ od krajského města ve druhém čtvrtletí příštího roku,“ vysvětlil Mladé frontě Dnes ředitel HZS Královéhradeckého kraje František Mencl. „Zpoždění se dalo čekat. Jako vždycky se jedná o peníze,“ oponuje Žabka.
Investice do nové výjezdové základny dosáhnou téměř 50 milionů korun. Z toho 2 miliony půjdou na dispečink zdravotníků, ti ale ani po dokončení prací ještě nebudou mít vyhráno. Operační středisko bude čekat na evropské peníze na technické vybavení.
Hradečtí hasiči se postupně chtějí do Kuklen přestěhovat téměř kompletně. Projekt v další etapě počítá s tím, že v Kuklenách vznikne centrální stanice i nové krajské ředitelství. Přesto ale koncepce požární ochrany se stanicí u Moravského mostu počítá i do budoucnosti. Je nutná pro rychlou dostupnost centra města i Moravského a Slezského Předměstí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme