Zábradlí u Labe čeká rekonstrukce, volají po ní i obyvatelé

Ilustrační foto
Ilustrační foto

Zcela nové podoby se dočká v nejbližší době několik úseků litinového zábradlí s pískovcovými sloupky na nábřežích Labe v centru města Hradec Králové.

Protože se jedná o kulturní památku, obnova musí být provedena odborným restaurátorským způsobem, a to s ohledem na zásady památkové péče v této části města. 

Opraveny budou úseky mezi Pražským mostem a Gymnáziem J. K. Tyla na pravém břehu, dále úsek mezi Tyršovým mostem a Novákovými garážemi též na pravém břehu a v úseku mezi Pražským a Tyršovým mostem na levém břehu.

Zhotovitel musí při opravě dodržet přísně stanovené postupy při obnově pískovcových sloupků a kovových prvků. „Dodavatel prací bude muset umět opravit poškozené součásti litinových výplní a jejich nátěry přímo na místě. Před sto lety toto zábradlí bylo poskládáno z  dílů, které bohužel vlivem koroze již od sebe nelze oddělit a zábradlí demontovat," uvedl Jan Falta vedoucí odboru památkové péče Magistrátu města Hradec Králové

Pískování starých nátěrů a rzi bude prováděno přímo na místě na nábřežích. "Už v této chvíli je jasné, že je třeba doplnit jednu hlavici průběžného sloupku a vyměnit tři poškozené hlavice pod stožáry. Na závěr bude třeba sloupky opatřit povrchovou konzervací s hydrofobní úpravou,“ doplnil ještě Jan Falta a doplnil, že pracovní postup obnovy kovových prvků bude probíhat ještě v přísnějším režimu, kde půjde v závěru rekonstrukce o odstranění koroze.

Zábradlí v centru města a v blízkosti loni otevřené opravené náplavky nebylo k opravám vybráno náhodně. „Tyto úseky byly pro rekonstrukci vybrány záměrně, neboť právě v těchto úsecích je zvýšený pohyb lidí a konají se tu různé akce, například v rámci městem podporovaného cyklu Regina,“ potvrdil Martin Soukup, náměstek primátora s gescí pro majetek města.

Na neutěšený stav zábradlí upozorňovali ale také sami občané. „V loňském roce byla veřejnosti otevřena i nedaleká náplavka, čímž se tento prostor stal místem pro střetávání lidí či pro procházky. Rekonstrukce dodá lokalitě důstojný celkový vzhled,“ upřesnil další důvod rekonstrukce Jindřich Vedlich, náměstek primátora pro rozvoj města. Dodal také, že se nejedná o poslední obnovované úseky, další budou opravovány postupně.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
15.5.2013 08:25
Diviš (neregistrovaný)
Paní Volejníková dobrá reportáž,ale lidi v HK asi více zajímá situace kolem Dukelské.Tam by byla na místě reportáž každý týden!To co se tam děje je k nevíře!!!Silnice otevřena pro autobusovou dopravu ,na kole se tam nesmí 3 policejní hlídky hlídají aby tam nikdo nejel, chodníky takřka neprůchodné to by byla reportáž.A vzít tak sebou nějakého zodpovědného radního/třeba s kolem/ to by bylo terno!!!!
zobrazit | souhlasím (+1) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.5.2013 08:25
Diviš (neregistrovaný)
Paní Volejníková dobrá reportáž,ale lidi v HK asi více zajímá situace kolem Dukelské.Tam by byla na místě reportáž každý týden!To co se tam děje je k nevíře!!!Silnice otevřena pro autobusovou dopravu ,na kole se tam nesmí 3 policejní hlídky hlídají aby tam nikdo nejel, chodníky takřka neprůchodné to by byla reportáž.A vzít tak sebou nějakého zodpovědného radního/třeba s kolem/ to by bylo terno!!!!
15.5.2013 08:40
Veronika Volejníková  (Administrátor +7)
RE:
Pane Diviši, souhlasím, že kolem Dukelské a S. K. Neumanna je to jedním slovem terno. Hned na další tiskové konferenci vyzvu některého z radních k projížďce a procházce po Dukelské ;)
15.5.2013 08:52
Veronika Volejníková  (Administrátor +7)
RE:
Ještě dotaz pane Diviši, opravu se tam pohybují tři policejní hlídky v jednom čase? A jedná se o státní nebo městské?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme