Štítky: | graffiti street jam | vandal | sprejeři | vandalství |

Za odstraňování graffiti Hradec zaplatí statisíce ročně

V Hradci řádili sprejeři třeba na jižních terasách.
V Hradci řádili sprejeři třeba na jižních terasách. | autor: Policie ČR

Graffiti, o kterých se nyní mluví hlavně v souvislosti s Karlovým mostem, trápí i Hradec. Fasády domů, podchody, lavičky, ale třeba i městské terasy. Tam se všude objevují a město musí malby vandalů likvidovat. Ročně na odstraňování maleb padnou stovky tisíc z městské kasy. Plochy čistí technické služby vlastními silami, v některých případech se volá specializovaná firma. Informaci přináší Hradecký deník.

„V roce 2017 to bylo 275 tisíc korun, v roce 2018 dokonce 403 tisíc a za první pololetí letošního roku 129 tisíc korun,“ informovala Deník náměstkyně primátora Monika Štayrová. O očištění se starají tehcnické služby i specializované firmy. Postříkané místo se natře speciální látkou, která barvu rozpustí, a pak se smyje vysokotlakou vodou.

Boj proti sprejerům je pro město jak boj s větrnými mlýny. Zatím se zdá být nejúčinnějším kamerový systém. Ten bude například součástí opraveného schodiště Bono Publico. Bude přímo napojený na městskou policii. Radnice si od něj slibuje, že schodiště přestane být cílem vandalů.

Skoro 700 tisíc korun zaplatila radnice za odstranění graffiti na různých památkách či fasádách domů během posledních dvou let. V roce 2017 to bylo 275 tisíc, loni 403 tisíc korun. Za první pololetí letošního roku už stálo odstraňování nelegálních maleb městskou kasu 129 tisíc korun.

Pokud sprejera nezachytí kamera, je těžké ho dopadnout. Policisté jsou úspěšní tak v jedné třetině případů.  „V prvním pololetí letošního roku registrujeme na území celého Královéhradeckého kraje téměř 80 případů. Zatím je z nich objasněno 32 procent a další případy jsou ještě v šetření. Za stejné období v loňském roce jsme registrovali zhruba 50 případů s objasněností více než 20 procent,“ řekla Deníku policejní mluvčí Magdaléna Vlčková.

V Hradci letos v květnu neznámý vandal poničil historické terasy v centru města. Za poškození cizí věci mu hrozí až rok vězení.

„Na základě výzvy nám veřejnost poskytla množství cenných poznatků, které nyní prověřujeme. S ohledem na probíhající trestní řízení ale není možné v tuto chvíli sdělit bližší informace,“ řekla k případu Vlčková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Policie hledá sprejera, který poničil více než dvacet domů

V noci z pátka na sobotu (28.8.-29.8.) zatím neznámý pachatel posprejoval více jak dvacet bytových domů v centru Hradce Králové. Jedná se o nápisy "DFS", "EX" a "ARY" v různých barvách a velikostech na domech na Eliščině nábřeží, Gočárově třídě, na náměstí Svobody, na ulici ČSA,…
Čtěte více

Městské lesy trápí vandalové. Ničí stromky i pohádkové postavičky

Hradecké Městské lesy čelí útokům vandalů. Lidé, kteří je navštěvují, za sebou ročně nechají škody za zhruba 300 tisíc korun. Právě v těchto dnech lesníci například řeší ořezané a poničené stromy, zřejmě po nepovolených závodech v Bělečku, nebo poničenou pohádkovou stezku u…
Čtěte více

Poznáte je? Sprejer z teras se podepsal i v hradeckém infocentru

Policisté vyšetřují případ sprejerství v historickém centru Hradce Králové, a to na terasách mezi ulicemi Soukenická, Komenského a ČSA (fotky a podrobné informace najdete zde). Stejnou sprejerskou stopu pravděpodobně totožný pachatel zanechal i na toaletách v městském infocentru…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme