Štítky: | Magistrát | Pajkrova flošna |

Z Pajkorvy flošny chce mít město studentské centrum. Nyní hledá projektanta

Pajkrova flošna
Pajkrova flošna | autor: MMHK

Pajkrovu flošnu v Hradci Králové, která byla postavena v 18. století jako součást hradecké pevnosti, plánuje město ve spolupráci s vysokými školami využít jako studentské centrum. Jeho vzniku ale bude předcházet rozsáhlá rekonstrukce. Město nyní začíná hledat projektanta, který by zpracoval všechny stupně projektové dokumentace, včetně té pro stavební povolení. Dokončeny by měly být v průběhu roku 2024, kdy by pak mohly být zahájeny stavební práce.

„Objekt Pajkrovy flošny je naprosto unikátní svou rozlohou, historií, ale i lokalitou, ve které se nachází. Původně se jednalo o součást hradecké bastionové pevnosti. Naším záměrem je toto místo přetvořit na vysokoškolské centrum, které poskytne zázemí pro setkávání lidí a navazování nových kontaktů a vztahů, sdílení informací a vzdělávání,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek. Radní města na svém zasedání schválili vypsání výběrového řízení na zpracovatele všech stupňů projektové dokumentace. „U projektu je třeba zaktualizovat studii, ze které bude následně vycházet dokumentace pro územní rozhodnutí, stavební povolení a zadání stavby. V případě, že se podaří projektanta vysoutěžit do jara a vše ostatní půjde podle plánu, mohla by být veškerá dokumentace včetně stavebního povolení dokončená v průběhu roku 2024, kdy by mohly být zahájeny stavební práce,“ uvádí investiční náměstek primátora Jiří Bláha.

Investorem rekonstrukce bude město, které kromě zajištění všech stupňů projektové dokumentace a stavebního povolení vysoutěží také dodavatele stavby. Dalšími partnery projektu jsou Královéhradecký kraj, hradecké fakulty Univerzity Karlovy a Univerzita Hradec Králové.  „Předpokládáme, že rekonstruovaný objekt zůstane v majetku města a bude jej provozovat Univerzita Karlova. Tedy podobný model jako v případě budovy Muzea východních Čech, která patří městu, ale sídlí zde a provozuje ji krajská organizace,“ vysvětluje primátor.

Samotnou rekonstrukci by chtělo město financovat částečně z dotace a úvěru. „Nyní budeme detailně prověřovat možné dotační podpory, do kterých bychom se mohli zapojit se záměrem vlastní rekonstrukce objektu,“ dodává náměstkyně primátora pro oblast dotací Monika Štayrová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme